Ο Jean-Pierre Jeunet, γεννημένος στις 3 Σεπτεμβρίου 1953, είναι ένας γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος γνωστός για τις ταινίες Ντελικατέσεν, Η πόλη των χαμένων παιδιών, Alien Resurrection και  Amélie.

Ο Jean-Pierre Jeunet γεννήθηκε στο Roanne, Loire της Γαλλίας. Αγόρασε την πρώτη του κάμερα σε ηλικία 17 ετών κι έκανε μικρού μήκους ταινίες, ενώ μελετούσε κινούμενα σχέδια στα Cinémation Studios.

Συνεργάστηκε με τον Marc Caro, σχεδιαστή και καλλιτέχνη κωμικού βιβλίου, ο οποίος έγινε ο μακροπρόθεσμος συνεργάτης και συν-διευθυντής του. Συναντήθηκαν σ’ ένα φεστιβάλ κινούμενων σχεδίων στο Annecy τη δεκαετία του 1970.

 

Έκανε την ταινία “The City of Lost Children” (1995), μια σκοτεινή, πολυεπίπεδη, φανταστική ταινία για ένα τρελό επιστήμονα, τον σατανικό Κρανκ, που γερνά πρόωρα, γιατί δεν μπορεί να ονειρευτεί και που κλέβει τα όνειρα των παιδιών – απαγάγοντάς τα από το λιμάνι, ώστε να μπορεί να ζήσει απεριόριστα. Tα παιδιά αμύνονται στην επίθεση, όπως μόνο παιδιά θα κατάφερναν να το κάνουν, με αποτέλεσμα … 

Γαλλική ταινία – σκηνοθεσία Ζενέ και Καρό με τους: Ρον Πέρλμαν, Ντομινίκ Πινόν, Ντάνιελ Εμιλφόρ Ζουντίθ Βιτέ

Η επιτυχία της πόλης των χαμένων παιδιών οδήγησε σε μια πρόσκληση:  την τέταρτη προσθήκη στη σειρά ταινιών Άλιεν, την ταινία, Alien Resurrection (1997).