Μarc Chagall

Ο Ρώσος ζωγράφος, Μarc Chagall θεωρείται ως η επιτομή του ζωγράφος ως ποιητής. Ο παγκόσμιος θαυμασμός που προκάλεσε παραμένει ασύγκριτος σε σχέση με οποιοδήποτε καλλιτέχνη του εικοστού αιώνα. Ο Μarc Chagall πέθανε στη νότια Γαλλία το 1985 σε ηλικία 97 ετών.

 

MarcChagall

Green Landscape 1949

 

http://www.tate.org.uk/art/artists/marc-chagall-881

Τα έργα ζωγραφικής του Μarc Chagall είναι γεμάτα με μυθολογία και μυστικισμό. Απεικονίζουν πολύχρωμα όνειρα και ιστορίες. Έχουν βαθιά τη ρίζα τους στην Ρωσική Εβραϊκή του καταγωγή. Οι αναμνήσεις και η λαχτάρα, που προκαλούν, ανακαλούν στη μνήμη την γενέτειρά του, την πόλη Vitebsk, και τα σπουδαία γεγονότα, που σηματοδοτούν τη ζωή των απλών ανθρώπων: γέννηση, αγάπη, γάμος και θάνατος.

 

Μιλάνε για ένα κόσμο γεμάτο από καθημερινά θαύματα – δωμάτια εραστών, στους δρόμους της Vitebsk, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. Ουρανός και γη μοιάζουν να συναντιούνται σε αυτόν τον αναποδοσυρισμένο κόσμο στον οποίο ανθρώπινες φιγούρες και ζώα αιωρούνται στον αέρα μέσα σε μια αίσθηση ηρεμίας.

 

Ο Μarc Chagall θεωρείται ως η επιτομή του ζωγράφος ως ποιητής

Sunday, 1954

 

Ο Μarc Chagall, αυτός ο “ποιητής με τα φτερά του ζωγράφου”, όπως τον περιέγραψε κάποτε ο Χένρυ Μίλλερ, ήταν αφιερωμένος στη ζωή της περιπλάνησης. Στην χαρακτηριστική χρήση του δυνατού χρώματος, ιδιαλιτερα στα μονόχρωμα μπλε του, ο Chagall κατατάσσεται μαζί με τον Matisse σαν ένας από τους κύριους ζωγράφους (colorists) του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στη Vitebsk, εκπαιδεύτηκε στην Αγία Πετρούπολη, πριν πάει στο Παρίσι το 1910 έως 1914. Γύρισε στη Ρωσία και ο πόλεμος τον ανάγκασε να μείνει εκί μέχρι το 1922. Το 1923 πήγε ξανά στο Παρίσι μέσω Βερολίνου. Το 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στη Ρωσία, μετανάστευσε στην Αμερική. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 πέθανε η σύζυγός του Μπέλα Ρόζενφελντ και το 1949, εγκαταστάθηκε πλέον μόνιμα στη Γαλλία. Μετά την επιστροφή του στη Γαλλία η φήμη του άρχισε να αυξάνεται σταθερά.

Το 1997 ιδρύθηκε το Μουσείο Σαγκάλ στη γενέτειρά του, το οποίο περιλαμβάνει αντίγραφα των έργων του.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BA_%CE%A3%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CE%BB

 

Ο Μarc Chagall θεωρείται ως η επιτομή του ζωγράφος ως ποιητής

The blue Violinist