Εντελώς διαφορετικά από τις συνήθεις εκδηλώσεις που βλέπουμε γενικά στην Ελλάδα γιόρτασαν στο Second Skin Club οι ομάδες  New Dark Age και Ritter Hellas, στις 30 Απριλίου 2018, την Βαλπούργια Νύχτα.

 

Η ομάδα New Dark Age δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 1992 από τον Γιάννη Μηλιώνη, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον σκοτεινό ήχο της δεκαετίας του ’80 και να μοιραστεί με το κοινό κάθε καινούργιο ήχο της σκοτεινής μουσικής σκηνής. Το φθινόπωρο του 1995 άρχισε η συνεργασία της με το θρυλικό bar MEMPHIS, αρχικά με τη συνέχιση των επιτυχημένων VELVET parties κάθε Κυριακή. Από το καλοκαίρι του 1995 η μέρα μεταφέρθηκε την Τρίτη και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μια μοναδική περιπλάνηση σε DARK, GOTHIC και INDUSTRIAL μονοπάτια. Οι Τρίτες έγιναν must στη νυχτερινή ζωή της Αθήνα των 90s. Από τότε έχουν γίνει events σε πολλά μέρη (όπως Mo ‘Better, Gaze At…, Club 22, Second Skin, Death Disco), ενώ ο Γιάννης Μηλιώνης μετέχει πια και ως resident dj στα Dominion parties.

 

Γιάννης Μηλιώνης

 

 
                      Βασίλειος Πεταλάς 
 Η ομάδα Ritter Ηellas, ιδρυτής της οποίας είναι ο Βασίλειος Πεταλάς, δημιουργήθηκε με σκοπό τη συμμετοχή και οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που αναφέρονται στις πιο σημαντικές στιγμές της μεσαιωνικής ιστορίας, από τις Σταυροφορίες μέχρι την εποχή των Ιπποτών της Αναγεννησιακής Ευρώπης και λαμβάνουν χώρα κυρίως σε κάστρα. Στην ομάδα γίνεται επίσης ιστορική μελέτη των μεσαιωνικών χρόνων και πρακτική στις μεσαιωνικές πολεμικές τέχνες. 
 
Επιτέλους κάτι ιδιαίτερο, ξεχωριστό στα δρώμενα της Αθήνας!
Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, που γέμισαν το μεγάλο χώρο του σκοτεινού Club στο Γκάζι και το έκαναν να πάλλεται από τη ζωντάνια, τους χορούς τους και την ευχάριστη διάθεση που τους διέκρινε.
Να αναφέρουμε βέβαια ότι η εκδήλωση για τη γιορτή της Βαλπούργιας Νύχτας είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται από τις εν λόγω ομάδες, πάλι στο Second Skin Club.

 

Τι γνωρίζουμε αλήθεια στην Ελλάδα για τη γιορτή της Αγίας Βαλπούργης;

Στα χρόνια του Μεσαίωνα η συγκεκριμένη νύχτα ήταν συνδεδεμένη με την μαγεία και τις μάγισσες, τα ξωτικά και τον ερχομό της άνοιξης. Το επίκεντρο της Βαλπουργιανής ή Βαλπούργειας Νύχτας (Walpurgisnacht) είναι η Γερμανία.

Σύμφωνα με την παραδόση, την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαλπούργης ή Βαλπουργίας (1 Μαΐου) – της Αγγλίδας μοναχής που συνεισέφερε τα μέγιστα στην επικράτηση του Χριστιανισμού στον γερμανικό χώρο – οι δαίμονες και οι μάγισσες συγκεντρώνονται στο όρος Μπρόκεν ή Μπλόγκσμπεργκ της Σαξωνίας και προβαίνουν σε διαφόρων ειδών μαγείες για να υποδεχθούν την άνοιξη.

Το βράδυ της 30ης Απριλίου προς την 1η Μαΐου, σε πολλά μέρη της Γερμανίας, της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ο κόσμος συγκεντρώνεται στην ύπαιθρο. Ανάβει μεγάλες φωτιές, τραγουδά και χορεύει για να τιμήσει την Αγία Βαλπούργη, αλλά και τον ερχομό της Άνοιξης.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη γιορτή του Bealtaine. Το Μπελτέιν (Bealtaine ή Beltene) είναι μια αρχαία κελτική γιορτή κατά την Πρωτομαγιά, η οποία εορταζόταν στην Ιρλανδία, τη Σκωτία και τη Νήσο Μαν, ενώ παρόμοιες γιορτές λάμβαναν χώρα στην Ουαλία, τη Βρετάνη και την Κορνουάλη.

Η λέξη «Μπελτέιν» προέρχεται από την ιρλανδική λέξη «Bealtaine» (Beltene είναι η «ζωηρή φωτιά»). Πιθανότατα υπάρχει σχέση με τον γαλατικό θεό Belenos («λαμπερός»). Στην ιρλανδική μυθολογία, η αρχή του χρόνου ήταν η γιορτή του Bealtaine: μεγάλες υπαίθριες φωτιές ανήγγειλαν τον ερχομό του καλοκαιριού και την ελπίδα για καλές σοδειές, ευημερία και ευτυχία.

 

 

Μουσική, χορός, συναυλία, παραδοσιακά όργανα, ομιλίες, κοσμήματα, βιβλία. Όλα τα είχε εκείνη η βραδιά. Στο Second Skin Club φυσικά, το οποίο οδεύει ολοταχώς για τα 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του, μιας επιτυχίας για την οποία ευθύνεται ο Γιώργος Φακίνος. Ο Γιώργος Φακίνος μετράει πολλά χιλιόμετρα στα πρωτοποριακά events που διοργανώνει και στα decks δημοφιλών alternative & dark wave/goth clubs, όπως το Next, Χοροστάσιο, Odd, Underworld μέχρι την σημερινή του έδρα, το  Second Skin.

 

 

Η βραδιά ξεκίνησε με τον Per Anton Gosta Widing από τη Σουηδία που μίλησε για το παγανιστικό βορειοευρωπαικό τελετουργικό ως Nordic Spelman και έπαιξε Σουηδική γκάιντα. Η Λαμπρινή Γιώτη μίλησε για το Beltaine και έπαιξε live με Νyckelharpa (παραδοσιακό μεσαιωνικό Σουηδικό όργανο). Στη σκηνή μαζί τους με τα percussions του ήταν και ο Ηλίας Πατρινός από το μουσικό συγκρότημα Iernis.

Ο Per Anton Gösta Widing σπούδασε στο μουσικό σχολείο για πέντε χρόνια στη Σουηδία. Είναι ένας παραδοσιακός Spelman στην σουηδική säckpipa. Μελετώντας τώρα τη σουηδική λαϊκή μουσική και εκτελώντας το Nyckelharpa είναι ενεργός μέλος της σκηνής asatru στη Σουηδία και έχει πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις και μαθήματα στο Asatru. Ασκεί την τεχνική τραγουδιού της Νορβηγικής Gaala / Galdra.

 

Η Λαμπρινή Γιώτη των Sòlastas ξεκίνησε να μελετάει Ιρλανδική και Σκανδιναβική μουσική από το 1993. Οργανώνει και διδάσκει Σεμινάρια στο Ιρλανδικό/ Σκωτσεζικο Γαέλικο, αλλά και Σουηδικό/Νορβηγικό τραγούδι από το 2010. Είναι πρωτοπόρος στη διάδοση του Ιρλανδικού & Σκωτσέζικου Γαέλικου τραγουδιού στην Ελλάδα, αλλά και της Σουηδικής παραδοσιακής μουσικής. Το 2017 ίδρυσε την χορωδία Curfá μαζί με τους μαθητές/μέλη των Σεμιναρίων Ιρλανδικού τραγουδιού, την οποία διευθύνει και είναι υπεύθυνη για τη διδασκαλία & εναρμόνιση του ρεπερτορίου στη Σκανδιναβική και την Κέλτικη μουσική. Την ίδια χρονιά, έφερε το παραδοσιακό μεσαιωνικό Σουηδικό όργανο nyckelharpa στην Ελλάδα και στην ουσία είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας καλλιτέχνης παίζει αυτό το όργανο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Μαζί με τον Γιώργο Τσιμπουξή, έχουν παρουσιαστεί στην Ιρλανδία, Σκωτία, Σουηδία, στο Μουσείο Ακρόπολης, Κυκλαδικό Μουσείο Τέχνης κα. Είναι συν-ιδρυτικό μέλος της μπάντας Sòlastas με τους οποίους παίζουν παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, Σκωτία, Σουηδία, Αφγανιστάν, Λαπωνία κα. Από το 2014 συνδιοργανώνουν το Κέλτικο Φεστιβάλ Μουσικής.

 

 

Ο Αντρέας Μιχαηλίδης  έκανε μια σύντομη παρουσίαση των ιστορικών και λαογραφικών καταβολών της Νύχτας της Αγίας Βαλπουργίας και αμέσως μετά, μας αφηγήθηκε, με το μοναδικό του τρόπο, ιστορίες.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης είναι μεταφραστής, συγγραφέας και αφηγητής. Έχει γράψει πληθώρα άρθρων γύρω από τα comics και την κουλτούρα τους, ξεκινώντας από το περιοδικό “9” της Ελευθεροτυπίας. Έχει μεταφράσει, από τα αγγλικά και τα γαλλικά, βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, ιστορίας και λογοτεχνίας (μεταξύ των οποίων, “Ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων” του George R.R. Martin, τα “Χρονικά της τσακισμένης Θάλασσας” του Joe Abercrombie και τη σειρά με τις “Περιπέτειες του Νεαρού Σέρλοκ Χολμς” του Andrew Lane). Έχει συμμετάσχει με αστυνομικά διηγήματα σε ανθολογίες όπως: “Οικοεγκλήματα”, “Είσοδος Κινδύνου”, “Ελληνικά Εγκλήματα 4”, “Κλέφτες και Αστυνόμοι”. Έχει γράψει το βιβλίο “Το Αμόνι που τραγουδά”.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε φεστιβάλ comics της Ελλάδας και του εξωτερικού με αυτοεκδόσεις, σε συνεργασία με τη Βάλια Καπάδαη και τον Παύλο Παυλίδη (Νέκυια, Last Flight of the Swordbreaker κ.α.).
Το “Αμόνι που τραγουδά” είναι το πρώτο του βιβλίο.

 

 

Στη συνέχεια είχαμε το εξαιρετικό live των Iernis που συνόδεψαν με χορούς οι παρευρισκόμενοι.

 

 
Αρχικά με την ονομασία «Κελτοί», οι Iernis είναι το παλαιότερο συγκρότημα Κέλτικης μουσικής στην Ελλάδα, με βασικό πυρήνα τους αδερφούς Γιώργο και Μανώλη Γαλιάτσο, και ασχολούνται με τη διάδοση της παραδοσιακής Κέλτικης μουσικής στη χώρα μας από το 1997. Το συγκρότημα Iernis ασχολείται τόσο με την εκτέλεση παραδοσιακών χορευτικών σκοπών (jigs, reels, hornpipes κλπ) από την Ιρλανδία, τη Σκωτία, τη Γαλικία και τη Βρετάνη, όσο και με τη διατήρηση και απόδοση παραδοσιακών Ιρλανδικών και Σκωτσέζικων τραγουδιών που δεν έχουν εμφανιστεί συχνά στη δισκογραφία. To 2013 οι Iernis έκαναν την πρώτη δισκογραφική τους παρουσίαση, με τον τίτλο “Beyond a far-off shore“.
Τα τελευταία χρόνια οι Iernis σε συνεργασία με άλλες Κέλτικες μπάντες της Ελλάδας οργανώνουν το ετήσιο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής Αθηνών, μέσω του οποίου φιλοδοξούν να φέρουν κοντά όσους αγαπούν την Κέλτικη μουσική, και να φέρουν σε επαφή με την Κέλτικη μουσική το ελληνικό κοινό.
 Σχετικά με το όνομα: “Ιέρνη” ήταν το όνομα που έδωσε ο αρχαίος Έλληνας εξερευνητής Πυθέας από τη Μασσαλία στον τόπο που σήμερα αποκαλούμε Ιρλανδία, κατά τα ταξίδια του στην βορειο-δυτική Ευρώπη περί το 320 πΧ, βασισμένο στην προϋπάρχουσα τοπική Πρωτο-Γοϊδελική ονομασία Īweriū, από την οποία προήλθε και το Éire. Κατά την Ρωμαϊκή εποχή ο Αλεξανδρινός φιλόσοφος Κλαύδιος Πτολεμαίος την αποκάλεσε “Ιουερνία”, εξ ου και η Λατινική ονομασία Hibernia, και υπήρχε οικισμός λεγόμενος Ivernis στην νοτιο-δυτική Ιρλανδία, οι κάτοικοι του οποίου λέγονταν Iverni. Το όνομα αυτό προήλθε από το Πρωτο-Ινδοευρωπαικό *PiHwerjoHn, “γόνιμη γη”, και ήταν κάποτε το κοινό όνομα για όλους τους κατοίκους της Ιρλανδίας.

 

Οι Black Harem & Dancera By Eleni Iosif μας χάρισαν ένα χορευτικό δρώμενο.

 

 

Και η Veronika Phoenix έκλεισε τη βραδιά των δρώμενων με τα εντυπωσιακά της  fireshows.

 

Η υπόλοιπη βραδιά συνεχίστηκε υπό τους  Ethereal, Dark, Gothic, Pagan Folk, Neo-Medieval και Witch House ήχους των Djs, Γιάννη Μηλιώνη, Γιώργου Φακίνου και Μαίρης Ζαφειρίου (Bloody Mary).

 

Τον χώρο φώτισαν με τις όμορφες καλλιτεχνικές τους δημιουργίες και εξαιρετικές προτάσεις για βιβλιοφάγους οι:

 

Rotten Halo

 

Lucretia My Creations

 

 

Athena Rouben Handmade Jewellery