Το θέατρο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ σας προσκαλεί την Κυριακή, 27 Μαΐου 2018 ώρα 20.00 για να γνωρίσετε από κοντά και να συνομιλήσετε με τον Kee Thuan Chye, συγγραφέα του έργου ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ! (αγγλικός τίτλος THE BIG PURGE) και να παρακολουθήσετε την παράσταση.

 

ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ!

Παίρνοντας αφορμή από την στυγνή δικτατορία της δεκαετίας του ’60 στην χώρα του, με το έργο του ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ! (αγγλικός τίτλος ΤΗE BIG PURGE), ο Kee Thuan Chye μάς έχει παραδώσει μια πολιτική σάτιρα παγκόσμιας εμβέλειας.

Σ’ αυτήν την σάτιρα, η δράση κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ένα επίπεδο σουρεαλιστικό, ένας κόσμος τσίρκου, στον οποίο κινούνται οι πολιτικοί – μαριονέττες: ένας υπέρτατος άρχοντας, ο… δυσκοίλιος πρωθυπουργός, ένα μάτσο ψοφοδεείς και αρχομανείς υπουργοί και στρατιές πανταχού παρόντων μυστικών πρακτόρων και πληροφοριοδοτών. Το δεύτερο είναι ένα επίπεδο ρεαλιστικό, στο οποίο κινούνται οι καθημερινοί άνθρωποι με τις καθημερινές ανάγκες. Αυτοί, είτε «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις», είτε -στην καλύτερη περίπτωση-προλαβαίνουν και μεταναστεύουν.

KEE THUAN CHYE

Μαλαισιανός θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, ηθοποιός και ακτιβιστής

Γεννήθηκε στην Πενάνγκ της Μαλαισίας στις 25 Μαΐου 1954. Η παρουσία του στα πολιτικά και τα πολιτιστικά πράγματα της πατρίδας του είναι εντονότατη σχεδόν επί σαράντα χρόνια. Υπήρξε πάντα συνεπής υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου και των ατομικών δικαιωμάτων, στάση του για την οποία ήταν ένας από τους πρώτους στους οποίους απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα του Λόγου και της Ελευθερίας της Έκφρασης (2008), αλλά και μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των πλέον αξιόπιστων πολιτών της πατρίδας του μετά από ψηφοφορία του διεθνούς περιοδικού Readers Digest (2010).

Ως δημοσιογράφος και εκδότης, αντιμετώπισε διωγμούς, αποκλεισμούς και περιθωριοποίηση λόγω της επιμονής του να φέρνει, με όποιο προσωπικό κόστος, σε γνώση του κοινού ζητήματα που η Κυβέρνηση της χώρας του χαρακτήριζε «ευαίσθητα» και τα έκρυβε από τον λαό.

Η Κυριακάτικη στήλη του με τίτλο «Κάνοντας τον Τρελό» (Playing the Fool) άφησε εποχή στην χώρα του παρά τον βραχύ βίο της (διήρκεσε μόνο τρεις Κυριακές). Την πρώτη Κυριακή αυτά που έγραψε ενόχλησαν, την δεύτερη το άρθρο του για τις φυλετικές διακρίσεις στην Μαλαισία προκάλεσε οργή, την τρίτη απαγορεύθηκε η κυκλοφορία της εφημερίδας, η στήλη διακόπηκε και ο ίδιος απολύθηκε.

Θύμα των φυλετικών διακρίσεων και ο ίδιος, αφού αποκλείσθηκε από το να λάβει master’s από Πανεπιστήμιο της πατρίδας του, παρά το ότι ήταν ο πρώτος σε βαθμολογία φοιτητής. Τελικώς πήρε master’s στο τμήμα θεατρικών σπουδών στο Έσσεξ της Αγγλίας με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου.

Με τα θεατρικά του έργα που παίχτηκαν πάντα με πρωτοφανή απήχηση, παίρνοντας ως αφορμή τα απολυταρχικά καθεστώτα της πατρίδας του, έχει στηλιτεύσει τον ολοκληρωτισμό ανά την γη.

Ο Kee Thuan Chye, είναι ένας καθαρόαιμος καλλιτέχνης και ενεργός πολίτης του κόσμου. Εκτός από θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης με ένα πολύ μακρύ κατάλογο συμμετοχών στην πατρίδα του και διεθνώς.

Ζει στην Κουάλα Λουμπούρ με την γυναίκα, την κόρη και τον γιο του, που τον συνοδεύουν σε αυτό το ταξίδι του στην Αθήνα. Είναι ενθουσιασμένος (αλλά και απορημένος!) που ένα μικρό θέατρο στην Ελλάδα ανακάλυψε τον ίδιο και το έργο του THE BIG PURGE και αποφάσισε να μας επισκεφθεί οικογενειακώς και να γιορτάσει μαζί μας στην Αθήνα, παρακολουθώντας την παράσταση του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ! τα εξηκοστά τέταρτα γενέθλιά του!

Μετάφραση – προσαρμογή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Σκηνοθεσία – Εικαστικός χώρος: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη

Ενδυματολογική και Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Χατζηδημητράκης

Τeaser – Trailer: Θάνος Κώτσης – Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος

Σχεδιασμός Αφίσας: Ανδρέας Γεωργιάδης

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Σάββας Βασιλειάδης, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Σόνια Καλαϊτζίδου, Άννα Κρίνου, Θάνος Κώτσης, Κωνσταντίνος Πολύζος, Σταύρος Ράγιας, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, Βασίλης Χατζηδημητράκης

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bUwUqSxKmYQ

 

Οι παραστάσεις ξεκίνησαν (όχι τυχαία) την 21η Απριλίου και συνεχίζουν έως τις 27 Μαΐου 2018, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 (εκτός από 26/5)

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

Σατωβριάνδου 36, Σταθμός Μετρό Ομόνοια, Τηλ. 210-52 42 211