Στα πλαίσια του Adapt Festival στο θέατρο Tempus Verum παρουσιαζεται η παράσταση  “Οι γάμοι του Σπόρου και της Ποππαίας” από την ομάδα ΜΟΣΧΑ, σε σκηνοθεσία Πάνου Κούγια, το Σάββατο 23 Ιουνίου στις  19:30

 

Οι γάμοι του Σπόρου και της Ποππαίας στην Αθήνα του 60′ που η πόλη προσπαθεί να βρει τον σφυγμό της και οι Αθηναίοι αιτία ύπαρξης “.

Ταυτότητα παράστασης:

Με αφορμή το διήγημα “Αρμένισμα” (Β’ Κρατικό Βραβείο διηγήματος 1967) του Μένη Κουμανταρέα η ομάδα   “Μόσχα” παρουσιάζει την παράσταση “Οι γάμοι του Σπόρου και της Ποππαίας στην Αθήνα του 60′ που η πόλη προσπαθεί να βρει τον σφυγμό της και οι Αθηναίοι αιτία ύπαρξης “. Ένα Ρωμαϊκό επεισόδιο που αφηγείται ο Οβίδιος με ήρωα τον Νέρωνα, την αυτοκράτειρα Ποππαία και τον Δούλο τους Σπόρο  στέκεται η αφορμή για να  “σκιαγραφήσει”  ο Μένης Κουμανταρέας όλη την underground  Αθηναϊκή σκηνή της δεκαετίας του 60′ με τις πρώτες  βιντεοκασέτες πορνό, τους βαρώνους ναρκωτικών, τις επιγραφές “ΝΈΟΝ” στην Ομόνοια, την πρωτοφανή σεξουαλική απελευθέρωση πριν ακόμα εμφανιστεί το Aids και τς λεπτές ισορροπίες που αφορούν το φύλο, τον απροσδόκητο -έστω και εγκεφαλικό- έρωτα και την εύκολη ροπή που έχουν οι σχέσεις στο να μεταβάλουν την ισορροπία της εξουσίας.

Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας ο Μένης Κουμανταρέας οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη για το διήγημά «Το Αρμένισμα». Ένα από τα  επίμαχα διηγήματα που προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα ήταν και “Οι γάμοι του Σπόρου και της Ποππαίας”. Κρίθηκε ως άσεμνο, διότι περιείχε σκηνές σε οικο ανοχής, άντρες ντυμένους γυναίκες και λέξεις επίμαχες και ηθικά κολάσιμες.

Η ομάδα “Μόσχα” προσπαθεί να συνομιλήσει  ελεύθερα και “θαρραλέα” για τον έρωτα ανεξαρτήτως φύλου ή  σεξουαλικού προσανατολισμού, τα όρια της ηδονής και της ανάγκης του ανθρώπου να  “ανήκει σε μια αγκαλιά, έστω και δανεική, έστω και πληρωμένη”, και ποιά είναι εντέλει τα “βρώμικα” στοιχεία μας ως λαός που προσπαθούμε να αποκρύψουμε τόσο έντεχνα ενώ αντιπροσωπεύουν παρ’ όλα αυτά, την πραγματική, Εθνική μας ταυτότητα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Πάνος Κούγιας

Παίζουν:  Ματίνα Στάμου (Πόπη), Τζέο Πακίτσας (Σπόρος), Πάνος Κούγιας  (Τοτός).

Σκηνικά- κοστούμια:  Τζίνα Ηλιοπούλου,  Λίνα Σταυροπούλου

Φωτισμοί: Ομάδα “Μόσχα”

Post production: David Teissier

Στοιχεία παρουσίασης:

Adapt Festival, Tempus Verum

Ιάκχου 19, Γκάζι

Τηλ επικοινωνίας: 2103425170

Σάββατο 23 Ιουνίου στις  19:30.