από την Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαλανδρίου
Στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΑΤΙΑΣ, ΝΥΧΤΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2018

 

#Παρουσίαση: Βίκη Κουτρή

Την περασμένη Τρίτη 3 Ιουλίου, στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι παρακολούθησα το θεατρικό έργο «Ευχαριστώ κύριε Τσέχωφ», της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Χαλανδρίου, την σκηνοθεσία του οποίου επιμελήθηκε η Στέφη Θεοδότου* (Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης «ΔΡώΜΕΝΑ»).

Το «Ευχαριστώ κύριε Τσέχωφ», αποτελείτο από τέσσερα μονόπρακτα των Άντον Τσέχωφ και Τέννεσι Ουίλιαμς. Πρόκειται για τα: Ο Γάμος, η Πρόταση γάμου, η αρκούδα και η λαίδη Φθειρεζόλ.
Είναι τέσσερις ανεξάρτητες ιστορίες που μιλούν για την αγάπη. Εκείνη που χάθηκε κάπου στο δρόμο και συνεχίζει χωρίς πυξίδα. Εκείνη που απαγορεύεται, όμως ψάχνει μία ευκαιρία χωρίς να σταματάει να ελπίζει.
Εκείνη που πάντα περιμένει κι ίσως ποτέ δεν έρθει. Και αυτήν που δεν ζητάει αντάλλαγμα, όπως η αγάπη που έτρεφε άπλετα για τον άνθρωπο ο Άντον Τσέχωφ και που έρχεται να μας δροσίσει με το άρωμά της ο φανατικός του οπαδός, Τέννεσι Ουίλιαμς.

Άντον Τσέχωφ. Οι ήρωες των έργων του, ολόκληροι κόσμοι. Σμιλεμένοι ζεστά κι ανθρώπινα, παγιδευμένοι στις αδυναμίες και τα λάθη τους, ακριβώς όπως οι αληθινοί, τρισδιάστατοι άνθρωποι.
Κι ένας άνθρωπος που του δόθηκε η δυνατότητα να έχει μια -κάτι σαν- ζωή έστω και σ’ ένα θεατρικό έργο ή ένας άνθρωπος που του δόθηκε η δυνατότητα να κρύψει την πραγματική του ζωή μέσα σε ένα θεατρικό έργο, όταν ο συγγραφέας τον κοιτάει με αγάπη… τότε ο άνθρωπος αυτός, χάρτινος ή τρισδιάστατος, δεν έχει παρά να πει… «Ευχαριστώ κύριε Τσέχωφ».

Και τα τέσσερα μονόπρακτα αποτέλεσαν μία επιτυχημένη συνεργεία πολλών και διαφορετικών χαρακτήρων, οι οποίοι εμπλεκόμενοι μεταξύ τους απέδιδαν με μαεστρία και μεράκι τα αλλοπρόσαλλα συναισθήματα τους. Άλλοτε υπό τη μορφή συγκρούσεων και αδυναμιών και άλλοτε υπό τη μορφή ελπίδων και υποσχέσεων. Άλλοτε με θυμό και ένταση και άλλοτε με ερωτισμό και χιούμορ.
Αντιφατικές οι αλληλουχίες της έκφρασης, βάσει τις ποικίλες και αόρατες «εκρήξεις» της εσωτερικότητάς των μορφών, οι οποίες αντανακλούνταν δυναμικά στους θεατές, μεταφέροντας ταυτόχρονα προβληματισμό αλλά και πολύ γέλιο.
«Ένοιωσα» παρακολουθώντας και αναλύοντας τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, τις προσπάθειές τους να απαλλαγούν από τα αδιέξοδα που είναι εγκλωβισμένοι. «Άκουσα» τα εσωτερικά θέλω τους να εξωτερικεύονται με πόνο, με εντάσεις φωνής αλλά και με αστείες ατάκες προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα «όρια» τους προκειμένου να ζήσουν τα δικά τους όνειρά.
Όλα τα παραπάνω εκτελέστηκαν με ιδιαίτερο δυναμισμό κι ας αναφέρονταν χρονικά σε προηγούμενες εποχές αφού τα έργα του Τσέχωφ εκπροσωπούν τη Ρωσική Σχολή του 19ου αιώνα.
Όλοι οι συντελεστές κατάφεραν με τις ερμηνείες τους να μεταφέρουν το «τότε» στο «τώρα», ενώνοντας διαφορετικές εποχές με το «σήμερα», δίνοντας μας την βεβαιότητα ότι τα συναισθήματα παραμένουν πάντα ίδια στο χρόνο.

Φανερώνουν οάσεις συμπεριφορών για προβληματισμό αλλά και για επανεξέταση και διδάσκουν ότι αυτή είναι ουσιαστικά η «γεωμετρία» της ύπαρξής μας. Το αυτό καθεαυτό συναίσθημα. Και η ουσία της δεν αλλάζει. Δεν σταματάει η ροή της με την πάροδο των χρόνων και θα επανεμφανίζεται ξανά και ξανά ίδια κάθε φορά, αλλάζοντας μόνο «εποχές».
Ωραίες οι ερμηνείες όλων όσων συμμετείχαν στο έργο. Είχαν νεύρο, απίστευτο χιούμορ και έξυπνες ατάκες, που προκαλούσαν το γέλιο. Εξαιρετική επίσης ήταν η σκηνοθεσία, με τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζονταν για να αντικατοπτρίσουν την εποχή που αντιπροσώπευε. Οι φωτισμοί και ο ήχος στο χώρο αρκετά ικανοποιητικοί.

Είδα τους θεατές στο τέλος να χειροκροτούν και να φεύγουν γοητευμένοι και ευδιάθετοι από αυτήν την όμορφη παράσταση. Μπορώ να πω ότι η ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαλανδρίου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μία καθαρά επαγγελματική. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά καταπληκτικό.
Όσοι δεν μπόρεσαν να δουν την παράσταση θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν εκ νέου, από τον Οκτώβρη σε κάποιον άλλο Δήμο όπου θα ανακοινωθεί με Δελτίο Τύπου.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΑΤΙΑΣ, ΝΥΧΤΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2018
«Ευχαριστώ κύριε Τσέχωφ»

Από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Χαλανδρίου
Σε συνεργασία με το ΔΡΩγιαΜΕΝΑ Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης

4 ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ
Ο Γάμος,
Πρόταση γάμου
η αρκούδα
Λαίδη Φθειρεζόλ

 

 

 

Σκηνοθεσία: Στέφη Θεοδότου.
Από την Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαλανδρίου.
Συγγραφείς: Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ, Τένεσι Ουίλιαμς
Διάρκεια: 80′
Διασκευές/Σκηνοθεσία/Δραματουργική Επεξεργασία: Στέφη Θεοδότου
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Στέφη Θεοδότου, Κατερίνα Μερκούρη, Χριστιάννα Παπαδάκη
Σχεδιασμός αφίσσας/Επιμέλεια προγράμματος: Χριστιάννα Παπαδάκη
Φροντιστής σκηνής: Αθηνά Μηλιαρά

Σχετικά με το έργο δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NanWOLb8XLY&feature=youtu.be

*Βιογραφικό σκηνοθέτη:
Στέφη Θεοδότου
Η Στέφη Θεοδότου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Κοινωνική Λειτουργός και μετά από διετή εργασία στον τομέα της, επιμορφώθηκε στο ΑΚΜΑ με εκπαιδευτικά σεμινάρια της Συστημικής Ψυχοθεραπευτικής Προσέγγισης. Φοίτησε επί τέσσερα χρόνια στο Θέατρο Ημέρας δίπλα στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Λάκη Κουρετζή και απέκτησε πτυχίο Εμψυχωτή Θεατρικού Παιχνιδιού. Παρακολούθησε πλείστα σεμινάρια Υποκριτικής, Σκηνοθεσίας και Σωματικού Θεάτρου και συμμετείχε σε συνέδρια ως εισηγήτρια. Φοίτησε στις Ανώτερες Δραματικές Σχολές Πράξη 7 και ΙΑΣΜΟΣ του Βασίλη Διαμαντόπουλου, παρακολουθώντας με επιτυχία μαθήματα Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού, Αγωγής Προφορικού Λόγου, Κίνησης & Χορού, Δραματολογίας, Σκηνογραφίας & Ενδυματολογίας και Ιστορίας Θεάτρου. Για περισσότερο από μία δεκαετία συντονίζει και διευθύνει το Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης «ΔΡώΜΕΝΑ» με Εκπαιδευτικά Προγράμματα Διαδραστικής Μάθησης, Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Θεατρικές Ομάδες Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων σε συνδυασμό με Συμβουλευτική Γονέων. Το Εργαστήρι «ΔΡώΜΕΝΑ» συνεργάζεται με πολλά ιδιωτικά Πρότυπα Εκπαιδευτήρια και Κολλέγια, Σχολεία, Δήμους καθώς και με άλλους φορείς. Συγγράφει θεατρικά κείμενα και σκηνοθετεί παραστάσεις που ανεβαίνουν κάθε χρόνο από τις ομάδες τις οποίες εμψυχώνει. Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει 33 παραστάσεις.. Τα τελευταία 4 έτη διδάσκει σε διάφορα ΙΕΚ Θεατρικό Παιχνίδι. Από τον Απρίλιο του 2016, συντονίζει τα Θεατρικά Εργαστήρια του Δήμου Χαλανδρίου.

 Άλλες εκδηλώσεις:

Φωτογραφίες: Βίκη Κουτρή (εκτός της πρώτης)