Το FermouArt παραβρέθηκε στις 17/7/2018 στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αφορούσε στην παρουσίαση της παράστασης “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή – σκηνοθεσία Θάνος Παπακωνσταντίνου – σε τρία νησιά του Β/Α Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Άγιος Ευστράτιος), αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου με το ΥΝΑΝΠ, την Hellenic Seaways, τους τοπικούς Δήμους και το Ίδρυμα Μπούμπουρα.

Οι ομιλητές του πάνελ ήταν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στάθης Λιβαθινός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Μαρία Κακαλή, δήμαρχος του Άη Στράτη και ο διευθυντής της εταιρίας Hellenic Seaways.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Σας ευχαριστώ που είστε εδώ σήμερα. Μέσα στη γενικότερη προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τα νησιά μας, ψηφίσαμε πρόσφατα ένα ιστορικό νόμο, διαχρονικό αίτημα δεκαετιών, το μεταφορικό ισοδύναμο, που είναι η προσπάθεια της πολιτείας να προσαρμόσει το κόστος μεταφοράς των ανθρώπων  και των προϊόντων μ’ εκείνο της ξηράς. Θέλουμε να παρέχουμε τους ανθρώπους των νησιών μας τη δυνατότητα, όπως συμβαίνει στις μεγάλες πόλεις, σε ζητήματα πνευματικά, καλλιτεχνικά, ψυχαγωγικά. Συνεργαστήκαμε με το Εθνικό Θέατρο που επέδειξε μεγάλη προθυμία για να βρεθεί στα συγκεκριμένα νησιά, όπως ο Αη Στράτης, ένα νησί με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Ευχαριστώ την δήμαρχο του Άη Στράτη για την συνεργασία και το ενδιαφέρον της καθώς και τον δήμαρχο της Μυτιλήνης και της Λήμνου. Αλλά να ευχαριστήσω κι ένα Λημνιό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, τον κ. Παντελή Μπούμπουρα, που έχει συνδράμει ώστε να διευκολύνει την παρουσία του ελληνικού θεάτρου στη Λήμνο. Καθώς επίσης και την Hellenic Seaways. Είναι μια προσπάθεια που φέρνει το Εθνικό Θέατρο κοντά στους κατοίκους των νησιών μας».

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή η συνεργασία του Υπουργείου μας με το Εθνικό Θέατρο, ένα θέατρο που από το 1930 έχει ταχθεί στη μελέτη και τη διάσωση του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι παραστάσεις του είναι πάντα εξαιρετικής ποιότητας και είναι  ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του στην ανάδειξη της ελληνικής και κυρίως της νέο-ελληνικής δραματουργίας. Είναι σημαντικό που θα μπορέσουν οι νησιώτες μας να δουν μια τέτοια καλαίσθητη παράσταση στο νησί τους και ο σκοπός μας μέσα από αυτές τις δράσεις είναι ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών στην τέχνη». 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Στάθης Λιβαθινός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Δείτε το βίντεο:

Η Μαρία Κακαλή, δήμαρχος του Άη Στράτη, ευχαρίστησε το Υπουργείο και κυρίως τον Υπουργό προσωπικά για την στήριξη των ελληνικών νησιών και ιδιαίτερα των μικρών, όπως ο Άγιος Ευστράτιος και συνέχισε λέγοντας: «Το Υπουργείο έχει αντιληφθεί πλήρως την ανάγκη των νησιωτών μας για καλλιέργεια του πνεύματος. Στην προσπάθεια του Δήμου μας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κάτοικων αγκαλιάζει το Υπουργείο Ναυτιλίας και στηρίζει την παρουσία του Εθνικού Θεάτρου στο νησί μας με την παράσταση Ηλέκτρα. Θα συμφωνήσω με τον κ. Λιβαθινό, ότι ελπίζω αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί. Είναι πολύ σημαντικό να έρθουμε ξανά σε επαφή με την ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά μέσω της τέχνης. Ευχαριστώ την Hellenic Seaways  που έχει στηρίξει όλες τις μετακινήσεις όλων των καλλιτεχνών, που θα συμμετέχουν στις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι του 2018».

 

Πληροφορίες για την παράσταση:

Ηλέκτρα του Σοφοκλή – 20 & 21 Ιουλίου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου