Η συναυλία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
στο Ανοιχτό Θέατρο Καρδάμυλων της Χίου

 


#Παρουσίαση- #Αποκλειστική Συνέντευξη: Βίκη Κουτρή

Ένα απέραντο «μυροβόλο»  μουσικό ταξίδι χάρισαν στο νησί της Χίου ο Παντελής Θαλασσινός και ο Βασίλης Σκουλάς στα Καρδάμυλα, το βράδυ της Τετάρτης 8 Αυγούστου 2018.
Έμοιαζε σαν αύρα «ιαχών» μιας παλιάς, γνώριμης και αγαπημένης θάλασσας, η οποία ενώθηκε -απόλυτα και ευλαβικά- με τα κύματα των 1.000 και πλέον ατόμων που παραβρέθηκαν εκεί καταφέρνοντας να τους μαγέψει και να τους παρασύρει να αφεθούν γλυκά στη δίνη της μουσικής δια μέσω των ακουσμάτων τους.
Όλοι κατάφεραν να συνδυαστούν μεταξύ τους, να συμπορευτούν και να «συνταξιδέψουν» σε οικεία μουσικά μονοπάτια με μυαλά και σώματα να λικνίζονται, να στροβιλίζονται και να συμμετέχουν ενεργά σε μία «γιορτή» μουσικής σύμπραξης και απόλαυσης, η οποία κράτησε χρονικά πολύ περισσότερο από την καθορισμένη ώρα λήξης της.
Ο Παντελής ξεκίνησε να ερμηνεύει γνωστά σε όλους μας τραγούδια. Με το «Καράβια Χιώτικα» αποθεώθηκε με χειροκροτήματα από τον κόσμο. Υπήρξε συγκινητικό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου ο οποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.
Ο Βασίλης κατόπιν έφερε… την Κρήτη στα Καρδάμυλα, με τις όμορφες μαντινάδες του και την μουσική του. Η σύμπραξη και των δύο καλλιτεχνών επί σκηνής (είτε μαζί, είτε ξεχωριστά) συνδυασμένη με την εξαιρετική συμμετοχή όλων των μουσικών συντελεστών τους, σκόρπισε πολύ κέφι και η συναυλία έκλεισε με τον Παντελή να απογειώνει το κοινό, το οποίο -αν και συμμετείχε δυναμικά από την έναρξη της μουσικής βραδιάς- απολάμβανε εξακολουθητικά τη μουσική συνέχειά της. Όσο προχωρούσε η νύχτα, το κέφι και η ενέργεια πολλαπλασιαζόταν και μεταδιδόταν.
Στο φινάλε, το αρχικά άδειο ημικύκλιο έμπροσθεν της σκηνής, γέμισε με πολύ κόσμο που δεν επιθυμούσε να τελειώσει η μουσική βραδιά, αφού με τα τραγούδια του Παντελή και τις μαντινάδες του Βασίλη, ο χορός είχε ήδη στηθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν όλοι ένα. Αυτή είναι και η δύναμη μιας επιτυχημένης συναυλίας.
Για άλλη μία φορά μας μάγεψαν.
Βρεθήκαμε από νωρίς στο χώρο της συναυλίας και οι δύο καλλιτέχνες μας παραχώρησαν μια μίνι αποκλειστική συνέντευξη. Απολαύστε την.

Βασίλης Σκουλάς:
-Λένε ότι οι Μανιάτες, οι Χιώτες και οι Κρητικοί είναι αδέλφια. Το πιστεύετε αυτό;
Ναι, το πιστεύω. Υπάρχουν συγγενικά στοιχεία μεταξύ Χίου και Κρήτης. Αφενός υπήρξε μετακίνηση και εγκατάσταση πολλών Κρητών στρατιωτικών εθελοντών το 1912 στη Χίο, αφετέρου δε υπάρχει σχέση ταύτισης της νησιώτικης ιδιοσυγκρασίας που αμφότεροι έχουμε. Αυτό ενισχύεται μέσα από την στάση ζωής του κάθε Κρητικού ή του κάθε Χιώτη. Ενώθηκαν οι κουλτούρες και οι νοοτροπίες μας που ήταν πολύ κοντά. Ο κοινός μας τρόπος έκφρασης και ζωής συντελεί σε αυτήν την ταύτιση. Και υπήρχε αυτή η συνέχεια. Και με τους Μανιάτες το ίδιο ισχύει.

-Πρώτη φορά επισκεφθήκατε τη Χίο;
Είναι η δεύτερη φορά. Είχα ξαναέρθει στη Χίο πριν από πολλά χρόνια, πάλι με τον Παντελή για μία συνεργασία μας αλλά δυστυχώς δεν είχα τον χρόνο τότε να δω πολλά πράγματα. Αυτή τη φορά όμως θα έχω τη δυνατότητα μέσα στις δύο ημέρες που θα μείνω να δω λίγο τη φύση, να δω για πρώτη φορά και λίγο από Καρδάμυλα.

-Παντελής Θαλασσινός
Η χημεία μας με τον Παντελή είναι τόσο ανθρώπινη σε επαγγελματικό επίπεδο και είναι μεγάλη η χαρά που με τιμά με την φιλία του, την καλοσύνη του και την ευγένειά του. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν αυτά σε μία συνεργασία γιατί περνάει και στον κόσμο και ο κόσμος μας το ανταποδίδει.

Παντελής θαλασσινός:
-Είναι η δεύτερη συναυλιακή σας εμφάνιση στη Χίο για εφέτος. Πρώτη φορά στα Καρδάμυλα;
Είναι η τέταρτη φορά που παίζω στα Καρδάμυλα. Έχω κάνει κάποια αφιερώματα στον Καββαδία, έχω παίξει για το δίσκο του Σταμάτη του Πούπαλου με τα ορχηστρικά του Συλλόγου των Καρδαμύλων κι έχω κάνει και άλλες δύο συναυλίες εδώ στο Θέατρο Καρδαμύλων. Αυτή είναι η τρίτη φορά με τον κύριο Σκουλά.
Ναι, είναι η δεύτερη φορά για εφέτος στη Χίο αλλά θα υπάρξει και τρίτη στις 20 Αυγούστου, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στην Αυλή των Οθωμανικών Λουτρών μέσα στο Κάστρο με τους αδελφούς Πούπαλους.

-Πως νοιώθετε την ανταπόκριση του Χιακού κοινού σας;
Προσωπικά νοιώθω ότι έχω «αγιάσει» στον τόπο μου (γέλια) -κόντρα στην παροιμία ότι κανένας δεν αγιάζει στον τόπο του- γιατί όποτε έρχομαι στη Χίο είναι πετυχημένες οι συναυλίες μου. Και αυτό ενισχύεται από το ότι έρχομαι όταν πρέπει και όχι επειδή κάθε φορά έρχομαι για να κάνω συναυλίες λόγω του ότι κατάγομαι από εδώ. Δεν τους ζαλίζω.

-Μιλήστε μας λίγο για τη δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζετε.
Ετοιμάζω ένα CD σε στίχους του Άλκη Αλκαίου. Αυτό σας το έχω πει από παλιά. Θα βγει γύρω στα Χριστούγεννα, και αν προλάβω. Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί η δουλειά του Βαγγέλη Γιαννάκη το «Φωνήεν», στο οποίο συμμετέχω με οκτώ τραγούδια. Δύο ο Μάριος Παπούλιας, ένα η Κατερίνα η Χαρμάνη και ένα μαζί με την Κατερίνα και τον Μάριο σε στίχους και μουσική του Βαγγέλη Γιαννάκη. Είναι τιμή μου που έχω κάνει την παραγωγή σε αυτόν τον άνθρωπο γιατί όλοι μας τον θεωρούμε έναν σύγχρονο ποιητή. Ο Βαγγέλης είναι αυτός που έχει κάνει τις μουσικές στα θέατρα του Δήμου του Αβδελιώδη. Σε όλα τα θεατρικά έργα του Δήμου Αβδελιώδη.

-Καλή επιτυχία σε όλα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.


Φωτογραφίες:
Βίκη Κουτρή