O Έιντριεν Μπρόντι (Adrien Nicholas Brody) γεννήθηκε το 1973 στο Woodhaven, Queens της Νέας Υόρκης, μοναδικό παιδί του καθηγητή ιστορίας Elliot Brody και της φωτογράφου Sylvia Plachy. Συνόδευσε τη μητέρα του σε αποστολές για την Village Voice και αυτό τον έκανε να αισθάνεται άνετα μπροστά από την κάμερα. Ο Adrien παρακολούθησε την Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών και το Γυμνάσιο LaGuardia για Performing Arts στη Νέα Υόρκη.

Έλαβε παγκόσμια αναγνώριση με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία Ο Πιανίστας (ταινία) (The Pianist, 2002) του Ρομάν Πολάνσκι. Παρά την δυνατή του ερμηνεία στην «Λεπτή κόκκινη γραμμή» του Μάλικ (1998), τη μεταγενέστερη συνεργασία του με τον Spike Lee (Το καλοκαίρι του Σαμ – 1999) και τον Barry Levinson (Τα χρυσά χρόνια (1999), δεν έγινε ο αστέρας, που πολλοί ανέμεναν ότι θα γίνει, μέχρις ότου ο Ρομάν Πολάνσκι τον καλέσει να παίξει έναν διάσημο Εβραίο πιανίστα στην κατεχόμενη από τους Ναζί Βαρσοβία. Στον Πιανίστα (2002), ο Μπρόντι άντλησε στοιχεία για να πλάσει τον χαρακτήρα από την κληρονομιά και τη σπάνια διάλεκτο της γιαγιάς του από την Πολωνία, καθώς και από  τον πατέρα του, ο οποίος έχασε μέλη της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, και από τη μητέρα του, η οποία εγκατέλειψε ως παιδί την Κομμουνιστική Ουγγαρία, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1956 κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου στην ηλικία των 29 ετών, αντικαθιστώντας τον ηθοποιό Richard Dreyfuss ως ο νέος ηθοποιός κάτω των 30 που τα κατάφερε.

 

O  ψιλόλιγνος Έιντριεν Μπρόντι, με την χαρακτηριστική μύτη, αναλαμβάνει κυρίως να παίξει διανοούμενους ή καλλιτεχνικούς τύπους και χαρακτήρες με ψυχικές ασθένειες επιδεικνύοντας μια σωματική και ψυχική αφοσίωση στους ρόλους, γεγονός που φανερώνει το αστείρευτο ταλέντο του.

 

Τον έχουν κατατάξει στο ύψος των Robert De Niro και Al Pacino όσον αφορά τις μη συμβατικές υποκριτικές του ικανότητες και τα μοναδικά looks.

Υπέγραψε  να παίξει στην ταινία «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» (2000) χωρίς σενάριο, επειδή εμπιστεύτηκε τον σκηνοθέτη Ken Loach. Πριν από το shooting, πήγε κρυφά να κάνει έρευνα στην πραγματική ζωή ως μέλος του συνδικάτου στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Πήγε σε συνέδρια και παρακολούθησε ομιλίες υπέρ της απεργίας. Δύο μέλη τον αναγνώρισαν, αλλά ο Μπρόντι τους έπεισε να μην προδώσουν την  κάλυψή του.

Το 2004 το Esquire Magazine τον ανέδειξε ως τον καλύτερο ενδεδυμένο άνδρα στην Αμερική.

Είναι fan της hip-hop μουσικής και στα σχέδια του είναι να ασχοληθεί με την παραγωγή.

Το 1992 είχε ένα σοβαρό ατύχημα με μοτοσυκλέτα και πέρασαν μήνες μέχρι να αναρρώσει.

 

Ο ίδιος έχει δηλώσει:

[Για την καριέρα του] “Δουλεύω, όταν θέλω να εργαστώ. Δεν αισθάνομαι την πίεση που αισθανόμουν παλιότερα ως ηθοποιός, πως ίσως να μην έχω επόμενη ευκαιρία να δουλέψω, πως δεν θα βρω αμειβόμενη απασχόληση με κάτι που να με εμπνέει, πως πρέπει ν’ αναλάβω μια δουλειά, μόνο και μόνο επειδή έχω ανάγκη να δουλέψω. Νιώθω ειλικρινά τόσο τυχερός που έχω αυτό το προνόμιο”. [2010]

 

Ταινίες στις οποίες τον έχουμε δει:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σειρές στις οποίες έχει συμμετάσχει :

 

Peaky Blinders (TV Series)

Dice (TV Series)

Houdini (TV Mini-Series)

Rebel Highway (TV Series)

Annie McGuire (TV Series)