Ο Γιώργος Σαφελάς, μόνιμος πλέον συνταξιδιώτης με το club Death Disco και τις εκδόσεις Ars Nocturna ως διοργανωτής εκδηλώσεων–συγγραφέας–dj, μας μιλάει για τη φετινή σαιζόν του πνευματικού του τέκνου που ακούει στο όνομα Reflections.

“Τα Reflections τα ξεκίνησα σαν ιδέα τον Οκτώβριο του 2013 στο εναλλακτικό club Death Disco. Με τον Λεωνίδα Σκιαδά είχαμε ήδη συνεργαστεί άλλες δύο φορές και η πρωταρχική ιδέα ήταν να ζωντανέψει ο χώρος και τις καθημερινές με το να ξεκινήσω να κάνω κάποια dj sets. Στην πορεία αποφασίσαμε να δώσουμε μια διαφορετική πνοή συνδυάζοντας κι άλλες εκφραστικές δυνάμεις γύρω από πολλές και διαφορετικές θεματικές. Το εγχείρημα αγκάλιασε από την αρχή ο εκδοτικός οίκος Ars Nocturna και στη συνέχεια και άλλοι φορείς αλλά και μεμονωμένοι συγγραφείς και καλλιτέχνες. Με το πέρασμα του χρόνου, έπειτα από δύο πειραματικές σαιζόν, από την 3η σαιζόν μέχρι και σήμερα που μπαίνουμε στον έκτο χρόνο, η κατεύθυνση έχει γίνει πολύ πιο σαφής και καταπιανόμαστε με όλα όσα έχουν να κάνουν με τη λογοτεχνία τρόμου, τα κόμικς, τον κινηματογράφο και τα παιχνίδια ρόλων. Φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι είναι και το θέατρο, αφού παρουσιάζονται κάθε χρόνο τουλάχιστον δύο θεατρικά έργα”.

Πώς προέκυψε το όνομα;

Reflections είναι όλες οι πιθανές αντανακλάσεις και οπτικές γωνίες σε κάθε τι, είτε είναι συγγραφέας, τραγούδι, φανταστικός χαρακτήρας. Θέλουμε να δείξουμε πόσο κοντά τελικά, σε σχέση με αυτό που νομίζαμε, βρίσκονται όλες οι εκφραστικές δυνάμεις που προανέφερα. Η λέξη αντανάκλαση είναι για μένα, πώς κοιτάς στον καθρέφτη και ο απώτερος στόχος σου είναι να τολμάς να βλέπεις και πίσω απ’ αυτόν, έτσι και στο Death Disco θέλουμε να εμβαθύνουμε σε κάθε πτυχή του πράγματος, στο είδος του, στην προέλευσή του, στις επιρροές του.

Υπήρχε ένα motto μου σε παλιό μου blog που έλεγε «η πόρτα πίσω από τη μεγάλη πόρτα». Αυτή τη στάση ζωής θέλω να δηλώνω με τα Reflections και να τη μοιραζόμαστε και μ’ άλλους, γνωστούς και αγνώστους που μας επισκέπτονται”.

Ποια είναι θεματολογία των Reflections και ποιες οι επιρροές σου;

“Ανέκαθεν με γοήτευε η δύναμη που έχουν οι ιστορίες. Όταν ήμουν δέκα χρονών, θυμάμαι ότι με έκαναν ν’ ανατριχιάζω οι στίχοι τραγουδιών και τα αποφθέγματα από κόμικς και ταινίες. Μου αρέσουν κυρίως τ’ αμερικανικά κόμικς, όπως τα Vertigo.

Οι στίχοι που πάντα με γοητεύουν είναι από κάποια συγκροτήματα electro από την προηγούμενη δεκαετία (Covenant, VNV Nation), καθώς και από post-punk groups. Από τα εγχώρια σχήματα φυσικά δεν ξεχνάω τα πρώτα μου ακούσματα, τους στίχους του Παύλου Παυλίδη και του Θάνου Ανεστόπουλου.

Και βέβαια ταινίες γύρω από τη δυστοπία, την αντιπαράθεση καλού-κακού που καταλήγει σ΄ένα χρώμα ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο, που είναι το γκρι.

Να αναφέρω ότι το 2017 κάναμε ένα αφιέρωμα στα 20 χρόνια του Harry Potter, καθώς και μια ιστορική αναδρομή στο Blade Runner στο τότε και στο τώρα. Κάθε χρόνο κάνουμε ένα αφιέρωμα στον Edgar Allan Poe, ενώ πριν τρία χρόνια κάναμε για το χαρακτήρα του Joker, γεγονός που όρισε κατά πολύ τη διαδρομή που ακολουθήθηκε μετέπειτα.

Μας αρέσει πολύ η διαδραστικότητα και γι’ αυτό χαιρόμαστε που είναι τόσο άμεση η επικοινωνία των ομιλητών με τους επισκέπτες. Και ιδιαίτερα απολαμβάνουμε τις διοργανώσεις live RPG (παιχνίδια ρόλων), που ξεκίνησαν πέρσι, με την πολύτιμη συμβολή της ομάδας Requiem for Greece και είχαν μεγάλη επιτυχία”.

Τι περιλαμβάνει το φετινό σας πρόγραμμα;

“Επαναλαμβάνονται κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα οι διοργανώσεις live RPG (παιχνίδια ρόλων) της ομάδας Requiem for Greece.

Τα Reflections ξεκινάνε φέτος στις 16 Σεπτεμβρίου 2018 με την παρουσίαση της 5ης έκδοσης του Vampire Μasquerade από μια άλλη ομάδα Role Playing Games, την Greece by Νight, που θα είναι για πρώτη φορά μαζί μας.

Συνεχίζουμε στις 27 Σεπτέμβρη 2018 με τις παρουσιάσεις εγχώριων βιβλίων του φανταστικού, μετά από μια περσινή σαιζόν, που τολμώ να πω, ότι γίναμε η Μέκκα των παρουσιάσεων αυτών των ειδών βιβλίου, γιατί μας εμπιστεύτηκαν πολύ σημαντικοί και ανερχόμενοι εκδοτικοί οίκοι, συγγραφείς και μεταφραστές. Η πρώτη παρουσίαση θα είναι το νέο βιβλίο της Ars Nocturna, «Κινέζικα Φαντάσματα», του Λευκάδιου Χερν σε συνδυασμό με την τρίτη ιστορία του Κριστιάν Αμπρόζ, του συγγραφέα Ανδρέα Μιχαηλίδη, εκδόσεις Nightread.

Επίσης δύο φορές το χρόνο θα λάβει χώρα η εκδήλωση «Γυναίκες και φαντασία» που έχει ενωτικό χαρακτήρα, όπου επιλέγουμε γυναίκες δημιουργούς και συγγραφείς – artists των οποίων οι χαρακτήρες τους είναι γυναικείες οντότητες. Μετά τις παρουσιάσεις ακολουθεί συζήτηση.

Το Νοέμβριο θα ξεκινήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά παραστάσεων με θέμα τον Poe, σ’ ένα μοναδικό συνδυασμό λογοτεχνίας, χιούμορ, ακόμα και γρίφων.

Θα επανέλθουν μετά από πολύ καιρό αφιερώματα σε χάρτινους ήρωες. Ξεχωρίζω τα 30 χρόνια Sandman στις  20 Δεκέμβρη 2018 και τα 80 χρόνια Batman που θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2019.

Και βέβαια παραμένουν κάποιες βραδιές με συναισθηματική αξία, όπως το ετήσιο αφιέρωμα στον μοναδικό Θάνο Ανεστόπουλο, που θα λάβει φέτος χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Όλα αυτά φυσικά θέλουμε να τα συνοδεύουμε πάντα με τα ποτά μας και τα ντύνουμε με τις μουσικές μας επιλογές”.

https://www.facebook.com/events/1810450292408926/