Αρχικά θα κάνω μια μικρή αναφορά στην υπόθεση της σειράς μήπως και υπάρχει κάποιος που δεν την ξέρει. Ο Profesor- καθηγητής, έχει το σχέδιο της τέλειας ληστείας. Οπότε στρατολογεί και εκπαιδεύει κάποια άτομα για την εκτέλεση του. Στόχος του είναι να ληστέψουν το νομισματοκοπείο της Ισπανίας.

Γιατί έχει τόσο μεγάλη επιτυχία;  Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου υπάρχει. Το La Casa De Papel είναι μέρος της ζωής μας  πλέον, ένα κομμάτι που μπορεί να σε αφήνει αδιάφορο, αλλά κάπου θα το έχεις ακούσει, θα στο έχουν προτείνει οι φίλοι σου ή θα το έχεις δει. Ανοίγεις  το Facebook και είτε θα πέσεις σε συζήτηση για την σειρά, είτε κάποιος διαδικτυακός φίλος θα έχει ανεβάσει κάποια εικόνα, μάλιστα πρόσφατα βρήκα την  μάσκα του Dali  που φορούν οι κλέφτες της σειράς να πωλείται σε ηλεκτρονικό site με ρούχα-αξεσουάρ. Τόσο πολύ έχει επηρεαστεί ο κόσμος και τόσο μεγάλη βέβαια είναι η απήχηση της σειράς.

Γιατί αρέσει αυτή η σειρά;

Καλύπτει μεγάλο εύρος προτιμήσεων. Διαπραγματεύεται ενδοοικογενειακές σχέσεις. Δεν υπάρχει κανένας που δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα με την οικογένεια του, άρα η θεματολογία αφορά τους πάντες.

Έρωτας.

Τι να κάνουμε υπάρχουμε και εμείς οι ευαίσθητες ψυχές που θέλουμε να δούμε ρομάντζο. Η σειρά μας ικανοποιεί και σε αυτό το επίπεδο.

Ανατροπή και ένταση.

Το σενάριο δεν σε αφήνει να βαρεθείς, έχει την μια ανατροπή πάνω στην άλλη. Πολλοί λένε δεν είναι ρεαλιστικό. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι; Ούτε ο Batman και ο Spiderman είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικοί χαρακτήρες. Μιλάμε για ψυχαγωγία, για σειρά όχι για την πραγματική ζωή.

Επίσης θεωρώ ότι η διαφοροποίησή της από άλλες σειρές-ταινίες με ληστείες στηρίζεται στο ότι έχει αρκετά έντονο πολιτικό-επαναστατικό μήνυμα (βλ. χρήση του τραγουδιού “Bella Ciao” το οποίο είναι Ιταλικό αντιστασιακό τραγούδι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δοκιμάστε να πατήσετε τον τίτλο του τραγουδιού στο Youtube, θα σας βγάλει επιλογή La Casa De Papel-Bella Ciao). Επίσης γίνεται λίγο αναφορά στους μηχανισμούς της Ε.Ε, λίγο στην οικονομική κρίση και την ανεργία και αμέσως θίγει ένα φλέγον ζήτημα που  «καίει» ένα πολύ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού νότου. Άρα αμέσως  το μεγάλο ποσοστό που έχει υποστεί τα παραπάνω γίνεται υποστηριχτής της ληστείας, συνδέεται άμεσα με τη σειρά, αρχίζει και τραγουδάει Bella Ciao και μάλιστα το βάζει και για ήχο κλίσης στο κινητό!

Το κλειδί της υπόθεσης είναι ότι θα γίνει κλοπή του νομισματοκοπείου της Ισπανίας. Όπως εξηγεί στην σειρά δεν θα κλέψουν λεφτά από κάποιον αλλά θα τυπώσουν καινούρια. Εδώ γίνεται ένα παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ του σωστού και του λάθους, του δίκαιου και του άδικου.  Από την μια δημιουργείται στον θεατή το αίσθημα του σωστού ότι πρέπει να γίνει η  ληστεία και ας είναι κατά του συστήματος και μπράβο, από την άλλη μιλάμε για μια ομηρία, για όπλα, για καταπάτηση της ελευθερίας…; Ποιος ορίζει το σωστό και το λάθος ποιος μπορείι να διακρίνει αμερόληπτα το δίκαιο από το άδικο; Τα συμπεράσματα δικά σας….

Έχει βγει ήδη το Trailer για την τρίτη σεζόν η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2019.

Αrtemis  Salander

Σπουδες: Αγροτικη Οικονομια και αναπτυξη στο Γεωπονικο Πανεπιστημιο Αθηνων.

Αγαπώ βαθιά τις τέχνες και κάθε μορφή έκφρασης τους. Στόχος μου ως άνθρωπος η συνεχής εξέλιξη και η ψυχική μου ηρεμία.