της Λένας Κιτσοπούλου σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου.
Για 2η χρονιά στο Θέατρο Σταθμός
Ακόμα 6 παραστάσεις έως και 11 Δεκεμβρίου 2018


Παρουσίαση: Βίκη Κουτρή

Στο Θέατρο Σταθμός στο Μεταξουργείο παρακολουθήσαμε ένα «ιδιαίτερο» θεατρικό έργο, το «Ο Καραφλομπέκατσος & Η Σπυριδούλα”, το οποίο ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στα θεατρικά δρώμενα της Αθήνας. Είναι σκηνοθετημένο από τον Κωνσταντίνο Μάρκελλο για λογαριασμό των This Famous Tiny Circus theater group με πρωταγωνιστές τον Θύμιο Κούκιο και την Ελένη Στεργίου.
Η θεατρική παράσταση συνδυάζει δύο ξεχωριστές ιστορίες, από την συλλογή διηγημάτων «Το μάτι του ψαριού» της Λένας Κιτσοπούλου.

Οι διαφορετικές ζωές του «Καραφλομπέκατσου» και της «Σπυριδούλας» ξετυλίγονται υπό τη μορφή διπλού μονόπρακτου και δεν υπάρχει ουδεμία ταύτιση μεταξύ των δύο ρόλων ή των προσωπικών ιστοριών που ερμηνεύουν οι χαρακτήρες.
Στο πρώτο σκέλος της παράστασης παρακολουθούμε να εμφανίζεται στη σκηνή «ο Καραφλομπέκατσος» τον οποίο ενσαρκώνει ο Θύμιος Κούκιος. Μας συστήνεται ως τον μεσήλικα μουσικό, τον Δημήτρη ο οποίος μετά από τον πρόσφατο χωρισμό του, έχοντας μηδενίσει όλη την προηγούμενη ζωή του και βρισκόμενος σε ενεστώτα χρόνο, περνά στο επώδυνο επόμενο στάδιο με στόχο να την ξαναχτίσει από την αρχή. Μέσα σε «τοίχους» και «διαρρυθμίσεις» μας μεταφέρει την προσωπική του διαδρομή στα χρόνια που πέρασαν και μας εκφράζει γλαφυρά τα πρωτόγνωρα συναισθήματά που τον διακατέχουν. Έχοντας ως αφετηρία τα διάφορα «κενά» και πολύ προσωρινά υλικά θέματα προς επίλυση με τον εαυτό του, προσπαθεί αρχικά να «καταπιαστεί» με τα επιφανειακά και όχι με όλα εκείνα που πραγματικά τον πονούν. Στην πορεία βλέπουμε κατάματα την εσωτερική πραγματικότητά του, αφού ο ίδιος αντιλαμβάνεται το κόστος και τον πόνο που τον διακατέχουν όπως και τα αδιέξοδα που τον περιστοιχίζουν. Και τότε είναι που τολμά την ανατροπή τους.
Στο δεύτερο σκέλος της παράστασης γνωρίζουμε την «Σπυριδούλα» Ζήλια την οποία ερμηνεύει η Ελένη Στεργίου. Εμφανίζεται με εντυπωσιακό, «πολύχρωμο» και πολυδιάστατο τρόπο στη σκηνή ξετυλίγοντας τα εσώψυχα της σε εμάς τους θεατές.
Τραγουδάει, κλαίει, κραυγάζει και ειρωνεύεται,  προσπαθώντας να εκφράσει τον έρωτα, το πάθος της αλλά και την απόρριψη που απελπισμένα βιώνει εδώ και καιρό, ζώντας κυριολεκτικά τον «μεταμφιεσμένο» εφιάλτη της μαζί με το μεγάλο μυστικό που κρύβει καλά, ψυχή τε και σώματι μέσα από την εκφρασμένη διαφορετικότητά.
Δύο λοιπόν διαφορετικοί χαρακτήρες με ολότελα ανόμοιες προσωπικότητες και χωρίς καμία φανερή ταύτιση μεταξύ τους κλήθηκαν επί σκηνής, σαν οι εκφραστές-πρωταγωνιστές των συναισθηματικών αδιεξόδων τους και μοιράστηκαν την συγκρουσιακή διαφορά των επίγειων κόσμων τους με εμάς τους θεατές, μεταφέροντας μας στο ακέραιο τα εγκλωβισμένα -και εμπλουτισμένα με πόνο καρδιάς- στοιχεία της εσωτερικότητας τους, εμποτισμένα από πολύ ένταση, φόβο και ανασφάλεια.
Εν τέλει μας οδηγούν να διακρίνουμε την -κατα κάποιον τρόπο- ομοιότητα τους συνειδητοποιούμενοι τον κοινό εσωτερικό πόλεμο με τους ίδιους τους εαυτούς τους, προς χάριν των μοιραίων ερώτων τους.
Η παράσταση είναι μία δυνατή σκηνοθετική δουλειά του Κωνσταντίνου Μάρκελλου όπως επίσης είναι εξίσου δυνατές και οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών, του Θύμιου Κούκιου και της Ελένης Στεργίου, οι οποίοι απέδωσαν μοναδικά τους ρόλους τους. Η επιτυχημένες επιλογές των σκηνικών κάνουν λειτουργικό το κάθε πεδίο δράσης στο χώρο της σκηνής.
Η μουσική επένδυση, τα κοστούμια, ο φωτισμός και η κινησιολογία συλλειτουργούν για το αποτέλεσμα μίας προσεγμένης και ιδιαίτερης παράστασης που συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκφράζει εις βάθους αδιέξοδους έρωτες αλλά και τον ανείπωτο πόνο που οδηγεί -μοιραία και αναπάντεχα- σε προσωπική λύτρωση. Για λίγες παραστάσεις ακόμη στο Θέατρο Σταθμός στο Μεταξουργείο.

“Ο Καραφλομπέκατσος & Η Σπυριδούλα”
της Λένας Κιτσοπούλου
για 2η Χρονιά

Παίζουν: Θύμιος Κούκιος, Ελένη Στεργίου
Φιλική Συμμετοχή:
Νίκος Στεργίου

Θέατρο Σταθμός
Διεύθυνση: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο)
Τηλ.: 210 52 30 267

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Γιώργος Κασαβέτης
Επιμέλεια Κίνησης-Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός
Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Ανδρεάδης
Κατασκευή Σκηνικών: Γαβριήλ Τσακλίδης
Μακιγιάζ: Ήρα Σ. Μαγαλιού
Φωτογραφίες Promo: Γιάννης Πουλημένος
Φωτογραφίες Παράστασης: NίκοςΠανταζάρας
Σχεδιασμός Αφίσας: Στέφανος Σάμιος, Ειρήνη Ματθαίου

Trailer: Κώστας Στάμου & Χάρις Καρακουλίδου | ArtLaborProductions

Παραγωγή: This Famous Tiny Circus theater group

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

Πληροφορίες Παραστάσεις:
Για 6 ακόμα παραστάσεις έως 11 Δεκεμβρίου 2018

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15

Εισιτήριο:

15€(Κανονικό),
12€(Φοιτητικό),
10€ (Ανέργων, ΑΜΕΑ, Άνω των 65, Ομαδικές Κρατήσεις άνω των 10 ατόμων)

Διάρκεια: 90 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων:

Στο site της VIVA

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-stathmos/o-karaflompekatsos-kai-i-spyridoula/


ΠΡΟΣΦΟΡΑ 8€ για ηλεκτρονικές αγορές ως 5/10

Για να επικοινωνήσετε με το Θέατρο Σταθμός: info@sthatmostheatro.gr/

Η ιστοσελίδα μας: http://stathmostheatro.gr/

Η σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/stathmostheatro/

Ακολουθήστε μας στο Instagram: https://www.instagram.com/theatro_stathmos/