Ο Jakob Lass (1981, Μόναχο) είναι Γερμανός σκηνοθέτης. Η ταινία του Jakob Lass “Love Steaks” κέρδισε το βραβείο του Förderpreis Neues Deutsches Kino και στις τέσσερις κατηγορίες το 2013 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου.

LOVE STEAKS (2013, 89′)

Η ταινία επικεντρώνεται σ’ ένα ξενοδοχείο πολυτελείας στη Βαλτική. Άλλοι ψήνουν μπριζόλες για τους πελάτες, άλλοι κάνουν μασάζ στα παχάκια των πελατών. Το Love Steaks είναι μια χαοτική ιστορία αγάπης ανάμεσα στον ντροπαλό μασέρ Clemens (Franz Rogowski) και την αλκοολική Lara (Lana Cooper) που δουλεύει στην κουζίνα κι αναμετριέται με επιτυχία με τους πάντες.

Η ταινία γυρίστηκε σε μόλις 2 ημέρες, στο ξενοδοχείο spa Ahrenshoop στο Fischland Darß , κατά τη διάρκεια της  λειτουργίας του.

Με αυτοσχέδιους διαλόγους και χωρίς καμιά χρηματοδότηση.

Εκτός από τους δυο πρωταγωνιστές και την Ev-Kathrin Weiß (Frau Seefeld), όλοι οι υπόλοιποι εμφανιζόμενοι είναι υπάλληλοι του ξενοδοχείου.

Ο Lass συνεργάζεται με δύο φοιτητές. Προσπαθεί να προωθήσει τη δική τους δημιουργικότητα με αυτο-επιβαλλόμενους κανόνες, που ονομάζει Fogma, όνομα που παραπέμπει στο Dogma ’95 – Manifest  του Δανού σκηνοθέτη Lars von Trier. 

Ο Lass τραβά πλάνα μόνο από το σπίτι και την παραλία, αυτό είναι ένα ντοκυμαντερίστικο περιβάλλον, λέει. Ο Lass δεν χρειάζεται ούτε προβολέα, κανένα τεχνητό φως, καμία μάσκα και κανένα σενάριο. Ορίζει σταθερούς χρόνους λήψης. Δεν κουράζει πολύ τους δύο ηθοποιούς του και το πλήρωμά του. Οι χαλαρωτικές αθλητικές ασκήσεις είναι υποχρεωτικές όμως. “Η λήψη πρέπει να είναι διασκεδαστική”, τονίζει.

Η ομάδα του μένει στο ξενοδοχείο δωρεάν, δεν πληρώνει για το φαγητό. Κάνουν τις λήψεις όποτε βολεύει το ξενοδοχείο, για να μην ενοχλούν τους πελάτες.

Κανείς στην ομάδα του δεν πληρώνεται. Είναι μια No-Budget-παραγωγή: με μια δανεική φορητή κάμερα και μια ομάδα γεμάτη ενθουσιασμό.

“Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ζούσαμε χάρη στο Bafög, στις αποταμιεύσεις μας και στην οικονομική βοήθεια από τους γονείς μας”, λέει ο Lass. Δεν κάνει καν αίτηση για χρηματοδότηση της ταινίας. “Αυτό θα ήταν χάσιμο χρόνου”, λέει. Για περίπου επτά μήνες θα έπρεπε να περιμένει μια απάντηση. Δεν το θέλησε αυτό.


Κωμωδία ή μελόδραμα, η ταινία διακρίνεται για τη νέα κινηματογραφική οπτική της και αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη στον χώρο του σύγχρονου γερμανικού κινηματογράφου.

Η ταινία σάρωσε στο Φεστιβάλ του Μονάχου 2013 το Μεγάλο Βραβείο Στήριξης της Νέας Γενιάς Δημιουργών στις κατηγορίες Σκηνοθεσίας, Ηθοποιών, Παραγωγής και Σεναρίου (ειδικά το τελευταίο είναι αξιοσημείωτο, αν λάβει κανείς υπόψιν την απουσία έτοιμου σεναρίου για την ταινία).

Πρόσθετες διακρίσεις:

Slamdance Filmfestival 2014

Slamdance Trailer Competition Grand Prize

Βραβείο στο Φεστιβάλ Max Ophüls 2014

IFF Rotterdam 2014

Lions Award L’Esprit du Temps

 

Η νέα ταινία “So was von da” –  2018

Ο σκηνοθέτης Jakob Lass δηλώνει: “Η νυχτερινή ζωή είναι πάντα τόσο γεμάτη ευφορία όσο και απελπισία”. 

Η ταινία “So was von da” ​​απεικονίζει αυτές τις δύο πλευρές του νομίσματος και βασίζεται στο μυθιστόρημα του Γερμανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Tino Hanekamp, στον οποίο, το 2012, απονεμήθηκε το Förderpreis Komische Literatur, για το πρώτο του μυθιστόρημα So was von da.

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2018 στο Φεστιβάλ κινηματογράφου στο Μόναχο και στις 16 Αυγούστου 2018 βγήκε στις αίθουσες.

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Είναι παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Αμβούργο, τελευταία ημέρα του έτους και τελευταία μέρα για το club του Oskar Wrobel.  O ιδιοκτήτης του club περνάει αυτή την τελευταία νύχτα σ’ ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο St. Pauli, με τις  αισθήσεις επηρεασμένες από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τη μουσική και τη φωτεινή χορογραφία, παρέα με τον καλύτερο φίλο του, τον Rocky, με τον έρωτα της ζωής του, τη Mathilda, με τον επιθετικό, πρώην πρωθυπουργό Kiez-Kalle και την αστυνομία.