Η Ολλανδία τον Δεκέμβριο – Χριστούγεννα στις Κάτω Χώρες

Η Ολλανδία τον Δεκέμβριο – Χριστούγεννα στις Κάτω Χώρες

Για τα περισσότερα παιδιά στην Ολλανδία, η πιο σημαντική ημέρα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου είναι η 5η Δεκεμβρίου, όταν ο Σιντερλάκας (Άγιος Νικόλαος) τους φέρνει δώρα!

Η ημέρα του Αγίου Νικολάου είναι στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά στην Ολλανδία, οι μεγάλες γιορτές πραγματοποιούνται στις 5 Δεκεμβρίου, την παραμονή του Αγίου Νικολάου.

Το όνομα Santa Claus προέρχεται από το όνομα Sinterklaas.

Όλα αρχίζουν το δεύτερο Σάββατο του Νοεμβρίου (το πρώτο Σάββατο μετά τις 11 Νοεμβρίου), όταν ο Sinterklaas ταξιδεύει σε μια πόλη στην Ολλανδία.

Η ολλανδική παράδοση λέει ότι ο Άγιος Νικόλαος ζει στη Μαδρίτη της Ισπανίας και κάθε χρόνο επιλέγει ένα διαφορετικό λιμάνι για να φτάσει στην Ολλανδία, έτσι ώστε πολλά παιδιά να έχουν την ευκαιρία να τον δουν.

Ο Sinterklass ταξιδεύει με τους υπηρέτες του που ονομάζονται «Zwarte Pieten» («Black Peters»).

Όταν ο Σίντερκλας και ο Μαύρος Πήτερ έρχονται στην ξηρά με ατμόπλοιο, όλες οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Ο Sinterklass ντυμένος με κόκκινη στολή, οδηγεί μια πομπή στην πόλη ιππεύοντας ένα άσπρο άλογο.

Κάθε πόλη της Ολλανδίας έχει μερικούς βοηθούς του Sinterklaas, ντυμένοι το ίδιο με τον Sinterklaas, που βοηθούν να δώσουν τα δώρα.

Τα παιδιά ενημερώνονται ότι ο Zwarte Pieten κρατά ρεκόρ όλων των πράξεων που έκαναν το προηγούμενο έτος σ’ ένα μεγάλο βιβλίο.

Τα καλά παιδιά θα πάρουν δώρα από το Sinterklaas, αλλά τα κακά παιδιά θα βρεθούν σ’ ένα σάκο και ο  Μαύρος Πιτ θα τα πάρει στην Ισπανία για ένα χρόνο για να τους διδάξει πώς να συμπεριφέρονται!

Τη νύχτα που ο Sinterklaas φτάνει στην Ολλανδία, τα παιδιά αφήνουν ένα παπούτσι έξω από το τζάκι και τραγουδούν τραγούδια του Sinterklaas. Ελπίζουν ότι ο Sinterklaas θα έρθει τη νύχτα με κάποια δώρα. Πιστεύουν  ότι αν αφήσουν κάποιους σανούς και καρότα στα παπούτσια τους για το άλογο του Sinterklaas, τότε εκείνος θα αφήσει κάποια γλυκά ή μικρά δώρα.

Λέγεται επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Sinterklaas κάνει βόλτες στις στέγες πάνω στο άλογό του και ότι ένας «Zwarte Piet» θα μπει από την καμινάδα (ή μέσω ενός παραθύρου) και θα βάλει τα δώρα ή / και την καραμέλα στα παπούτσια τους.

Τα παιδιά ξέρουν ότι ο Sinterklaas και ο Zwarte Piet πραγματοποιούν μια εβδομαδιαία επίσκεψη, έτσι ώστε  να αφήσουν τα παπούτσια τους δίπλα στο τζάκι ή το παράθυρο, δηλαδή κάθε Σάββατο μέχρι το κύριο πάρτι Sinterklaas, στις 5 Δεκεμβρίου.

Το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου ονομάζεται Παραμονή του Αγίου Νικολάου «Sinterklaasavond» ή «Pakjesavond» (σήμερα βράδυ). Τα παιδιά θα πάρουν τα δώρα τους το βράδυ. Μπορεί να χτυπήσει η πόρτα και να δουν ένα σάκο γεμάτο δώρα!

Τα πάρτυ του Sinterklaas πραγματοποιούνται συχνά στην παραμονή του Αγίου Νικολάου, όπου τα παιχνίδια-κυνήγια θησαυρών παίζονται με ποιήματα και αινίγματα. Τα παιδιά ακολουθούν τις ενδείξεις για να βρουν μικρά δώρα από τον Sinterklaas.

Ιδιαίτερα μπισκότα και γλυκά προσφέρονται στο πάρτι. Ένας τύπος μπισκότου ονομάζεται «κουβέρτα επιστολής» ή «τραπεζογραμμάτιο» (που σημαίνει επιστολόχαρτο). Τα μπισκότα γίνονται με τα σχήματα του πρώτου γράμματος των λαών που βρίσκονται στο πάρτι.

Ένα άλλο γλυκό μπισκότο που τρώγεται, είναι το «pepernoot» που παρασκευάζεται με κανέλα και μπαχαρικά.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Sinterklaas (τα γενέθλια του Sinterklaas) φεύγει από την Ολλανδία με ατμόπλοιο μέσω της εισόδου του λιμανιού του Ρότερνταμ (το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης) που ονομάζεται Hook of Holland και ταξιδεύει πίσω στην Ισπανία.

Τα δώρα δίνονται την Ημέρα του Αγίου Νικολάου. Ένα έθιμο συχνά στα σχολεία, είναι ότι το όνομα του καθενός μπαίνει σε ένα καπέλο και όλοι επιλέγουν το όνομα ενός άλλου προσώπου – τότε πρέπει να κάνουν ένα  δώρο σ ‘αυτό το πρόσωπο.
Τα δώρα είναι συχνά πράγματα σχετικά με το αγαπημένο τους χόμπι. Τα δώρα συνοδεύονται από ένα ποίημα,  ένδειξη για το ποιος τα έχει στείλει, αλλά όλα αυτά πρέπει να αποτελούν ένα μυστήριο! Αυτό είναι παρόμοιο έθιμο με της Γερμανίας.

Τη νύχτα των Χριστουγέννων, τα παιδιά πιστεύουν ότι ο Άγιος Βασίλης (που ονομάζεται επίσης «Χριστουγεννιάτικος άντρας / Kerstman» για να αποφύγει τη σύγχυση με τον Sinterklaas) έρχεται από τη Λαπωνία στη Φινλανδία για να παραδώσει περισσότερα δώρα.

Η μέρα των Χριστουγέννων είναι γνωστή ως «Eerste Kerstdag» (πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων) και η μέρα μετά τα Χριστούγεννα ονομάζεται «Tweede Kerstdag» (δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων).

Τη δεύτερη ημέρα οι άνθρωποι επισκέπτονται τις οικογένειές τους και τα μεγάλα καταστήματα είναι συχνά ανοικτά στο Tweede Kerstdag.

Ο παραδοσιακός τρόπος για φαγητό με την οικογένεια ονομάζεται «gourmetten».

Πηγή:

https://www.whychristmas.com/cultures/holland.shtml

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Dimi Theodoraki

Ονοματεπώνυμο : Ντίμη Θεοδωράκη Σπουδές: Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία - Δημόσιες Σχέσεις & Διοίκηση στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Καλλιτεχνικές Σπουδές: Θέατρο στο «Θέατρο Επί Κολωνώ» με την Ελένη Σκότη και Σύγχρονο Τραγούδι στο «Εθνικό Ωδείο Αθηνών» Δεν ζω χωρίς μουσική, θέατρο, ταινίες, ταξίδια Με σκοτώνει η στασιμότητα Αγαπώ να γνωρίζω ανθρώπους Με συγκινεί η ευγένεια της ψυχής Αναζητώ «το ωραίον και το υψηλόν» σε κάθε έκφανση της ζωής Αγαπημένος στίχος τραγουδιού: «Το πιο ωραίο είναι το επόμενο λιμάνι!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βρείτε μας στο Facebook

Γραφτείτε στο newsletter μας