Στην ταινία μας ο Αϊ-Βασίλης, η Νεράιδα των Δοντιών, το Λαγουδάκι του Πάσχα και ο Άμμος των Ονείρων με την βοήθεια του Τζακ του Πάγου προσπαθούν να αποτρέψουν τα σατανικά σχέδια του Μπαμπούλα ή αλλιώς του Πίσσα του Μαύρου. Ο Μπαμπούλας έχει στόχο να σπείρει τον φόβο στις καρδιές των παιδιών και να γεμίσει τα όνειρα τους με εφιάλτες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι μονίμως λυπημένα.  Όμως, οι Πέντε Θρύλοι προσπαθούν να μπουν εμπόδιο στα σχέδια του και να προστατεύσουν τα παιδιά.

Όλοι οι ήρωες τις ταινίας είναι μοναδικοί, με ιδιαίτερες προσωπικότητες που, αν και είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, οι δημιουργοί τις έχουν «πειράξει» προσφέροντας έτσι άφθονο γέλιο στον θεατή. Για παράδειγμα, ο Αϊ-Βασίλης έχει τατουάζ, με τη λέξη «naughty», που σημαίνει «άτακτος».

Η ταινία μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων (animation)… αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχει κάτι να πει, ακόμα και να διδάξει στους ενήλικες. Αντιθέτως, τα πιο πολλά «παιδικά» προβάλλουν βαθιά νοήματα που, πολλές φορές, τα ξεχνάμε με την ενηλικίωση και τα προβλήματα  και τέτοιες ταινίες μας τα θυμίζουν.

Το ιδιαίτερο της ταινίας είναι ότι οι Πέντε Θρύλοι για να βοηθήσουν τα παιδιά χρειάζονται ένα και μοναδικό πράγμα: την πίστη των παιδιών σε αυτούς. Όσο μειώνεται η πίστη των παιδιών τόσο μειώνεται και η δύναμη των ηρώων με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η δύναμη του Μπαμπούλα.

Τέλος, η ταινία προσπαθεί να μας θυμίσει ότι δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας, να απογοητευόμαστε στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής  και να αφήνουμε τους «μπαμπούλες» να υπερισχύουν . Αντίθετα, εκπέμπει το μήνυμα της ελπίδας για θαύματα και καλή τύχη  να πιστεύουμε ακόμα και στα απίστευτα. Διότι μην ξεχνάμε ότι, ειδικά τώρα που είναι Χριστούγεννα, μπορεί ακόμα και η χρυσόσκονη να γίνει αστερόσκονη και ο Σκρούτζ να μεταμορφωθεί σε γλυκό και δοτικό άνθρωπο!

Κλείνω με πολλή μαγεία και χρυσόσκονη…

Καλά Χριστούγεννα!!!

 

 

Κείμενο: Αrtemis Salander

Βιογραφικό

Αrtemis Salander

Σπουδες: Αγροτικη Οικονομια και αναπτυξη στο Γεωπονικο Πανεπιστημιο Αθηνων.

Αγαπώ βαθιά τις τέχνες και κάθε μορφή έκφρασης τους. Στόχος μου ως άνθρωπος η συνεχής εξέλιξη και η ψυχική μου ηρεμία.