Ο Bruno Ganz, ο οποίος έπαιξε τον Χίτλερ στην ταινία Downfall του 2004, πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Ο Ελβετός ηθοποιός πέθανε στο σπίτι του στη Ζυρίχη, την Παρασκευή το βράδυ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, Patricia Baumbauer.

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Γκαντς πραγματοποιήθηκε το 1960 με την ταινία Der Herr mit der schwarzen Melone. Σύντομα, όμως, επικεντρώθηκε στο θέατρο. Άρχισε να συνεργάζεται με τον Πέτερ Στάιν, συμμετέχοντας στα έργα Τορκουάτο Τάσσο (1969) του Γκαίτε, Βάκχαι (1973) του Ευριπίδη, Παραθεριστές (1973) του Μαξίμ Γκόρκι και άλλα. Με τις παραστάσεις αυτές, αλλά και με το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ “Ο αδαής και ο παράφρων” (1972), ο Γκαντς αναγνωρίστηκε ως ένας αξιόλογος θεατρικός ηθοποιός και το 1973 ανακηρύχθηκε ως ο Καλύτερος Ηθοποιός της χρονιάς από το περιοδικό Theater heute.

Ο Ganz ήταν γνωστός στο γερμανικό κινηματογράφο και το θέατρο και είχε επίσης ρόλους σε αγγλικές ταινίες, όπως το “The Reader” (Σφραγισμένα χείλη (2008) και “Ο υποψήφιος του Manchurian”.

Ο πιο διάσημος ρόλος του, ωστόσο, ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ στο Downfall. Μελέτησε συστηματικά διάφορα ντοκουμέντα και η ερμηνεία του έγινε δεκτή διεθνώς με εξαιρετικά σχόλια. Μια συγκεκριμένη σκηνή που δείχνει τον Χίτλερ σε μανία έγινε ένα meme και δημιούργησε χιλιάδες παρωδίες on line.

Η ταινία, αποκαλούμενη Der Untergang στα γερμανικά, μίλησε για την ιστορία των τελευταίων ημερών του Χίτλερ στη δεξαμενή του Βερολίνου. Έφτασε στα $92 εκατ. (£ 71,3 εκατ.) στα box offices σε όλο τον κόσμο, όταν βγήκε.

 

Ο Ganz, ο πιο διάσημος Ελβετός ηθοποιός, είχε μια πλούσια και ποικίλη σταδιοδρομία.

Έπαιξε ένα βαμπίρ στο Nosferatu the Vampyre του Werner Herzog (1979) και έναν άγγελο στα Wings of Desire του Wim Wenders (1987)  και  Faraway, So Close! (1993).

 

 

Εμφανίστηκε σε είδη ταινιών, όπως το Νoir – The American Friend (1977) – και η Επιστημονική Φαντασία – Τα αγόρια από τη Βραζιλία (1978), με τον Sir Laurence Olivier.

Πρωταγωνίστησε στη διεθνή πολυβραβευμένη ελληνική ταινία “Μία αιωνιότητα και μία μέρα” σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (1998), αλλά και στο κύκνειο άσμα του Έλληνα σκηνοθέτη, «Η Σκόνη του Χρόνου» (The Dust of Time – 2008).

Το 2008 έπαιξε στο The Baader Meinhof Complex.

Μερικές από τις πιο πρόσφατες ταινίες του είναι οι Ο άγνωστος (2011), Ο συνήγορος (2013), Χάιντι (2015), Γράμμα από το παρελθόν (2015) και Το πάρτι (2017) και ο τελευταίος του ρόλος ήταν στην ταινία του Lars von Trier του 2018, “The House that Jack Built”.

Την στιγμή του θανάτου του, ο Ganz ήταν ο κάτοχος του δακτυλιδιού Iffland-Ring, ένα βραβείο που προορίζεται για “τον σημαντικότερο και πιο αξιόλογο γερμανόφωνο ηθοποιό”.

Το δαχτυλίδι αυτό μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιον ο Ganz είχε την πρόθεση να το μεταφέρει. Έχει αναφερθεί ότι ο Ganz είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου.