Summer Nostos Festival
23 – 30 Ιουνίου 2019
 

Επιστροφή στα Καλύτερά μας Καλοκαίρια!

 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για πέμπτη συνεχή χρονιά, γιορτάζει το καλοκαίρι, παρουσιάζοντας το Summer Nostos Festival, από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου. Mια ανοιχτή γιορτή πολιτισμού, άθλησης, συνύπαρξης, διαλόγου, εκπαίδευσης και παιχνιδιού, επιστρέφει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Αξίζει να σταθούμε σε κάποιες από τις ενδιαφέρουσες παραστάσεις της Κλασικής και Σύγχρονης-Κλασικής Μουσικής, καθώς και των Σκηνικών Θεαμάτων, που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε κατά τη διάρκεια του SNFestival. Μεγάλες και πολυπληθείς παραγωγές, παραστάσεις που θα ξαφνιάσουν το κοινό, ξεχωριστές προσωπικότητες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με διεθνή φήμη και αναγνώριση, συνθέτουν τον χάρτη των προτάσεων του φετινού Summer Nostos Festival.

Η νέα σύνθεση του Bryce Dessner, κιθαρίστα των The National, Triptych (Eyes of One on Another), θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ. Το έργο είναι αφιερωμένο στο δημιουργικό σύμπαν του καθοριστικού για τη σύγχρονη φωτογραφία Robert Mapplethorpe και στον τρόπο με τον οποίο η δημιουργία του σοκάρει, σαγηνεύει και προκαλεί συζητήσεις. Το φιλόδοξο αυτό, νέο, multimedia θέαμα αποτελεί ανάθεση, ανάμεσα σε άλλους διεθνείς φορείς, και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), μέσα από την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το έργο έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου στο Walt Disney Concert Hall στο Los Angeles με το LA Philarmonic New Music Group.

Το περίφημο κουαρτέτο κρουστών Sō Percussion, που έχει υμνηθεί από το Τhe New Yorker και τους New York Times, έρχεται από τη Νέα Υόρκη στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ για μια παράσταση μοναδικής δυναμικότητας που επαναπροσδιορίζει την αντίληψή μας για τα κρουστά αλλά και για την ίδια τη μουσική ως εμπειρία. Στον ίδιο χώρο, θα απολαύσουμε την πλέον πολυπληθή παραγωγή του Summer Nostos Festival: 125 χορωδοί από το Πανεπιστήμιο Yale, συγκεκριμένα οι χορωδοί του Yale Alumni Chorus, συναντούν τους μουσικούς του El SistemaGreece μαζί με την Ορχήστρα Academica Αθηνών για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ανεπανάληπτης ενέργειας και έντασης που εστιάζει σε έργα Brahms και Θεοφανίδη.

Στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, θα υποδεχτούμε την ταλαντούχα οικογένεια Chaplin στο Bells & Spells, το μαγικό έργο της Victoria Thiérrée Chaplin, κόρης του Charlie Chaplin. Με πρωταγωνίστρια την Aurelia Thiérrée, κόρη της Victoria και εγγονής του Chaplin, και τον Jaime Martinez, το έργο ακροβατεί διαρκώς μεταξύ πραγματικότητας, ονείρου, φαντασίας και έντονης εικαστικότητας.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) συμμετέχει στο πρόγραμμα του φετινού SNFestival με τη σατιρική Μήδεια, του Μποστ, σε σύνθεση του Νίκου Κυπουργού και σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη / bijoux de kant. Πρόκειται για ένα ουσιαστικά ρηξικέλευθο έργο, το οποίο μετά τη μελοποίησή του και την παρουσίασή του ως οπερέτα θα αποκτήσει μια νέα διάσταση. Στην παράσταση συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία, η Παιδική Χορωδία και οι Μονωδοί της ΕΛΣ.

Την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ θα κατακλύσει με τον διαυγή ήχο και τη στυλιστική κομψότητά του και το κουαρτέτο εγχόρδων Τετρακτύς, ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά σύνολα μουσικής δωματίου με το εκλεκτικό και εκτενές ρεπερτόριο και το έντονο ενδιαφέρον για σύγχρονες μουσικές αναζητήσεις. Στο Summer Nostos Festival έρχονται με έργα Beethoven, Schnittke, και Reich.

Ο πασίγνωστος μύθος της Πανδώρας, της πρώτης θνητής γυναίκας, αποκτά νέα διάσταση μέσα από μια σκηνική αφήγηση, που θα οδηγήσει το κοινό πέρα από την ιστορία όπως ήταν γνωστή ως σήμερα. Το Her Mind’s I είναι ένα έργο πολυεπίπεδο με μουσική, χορογραφία, φωνητικά, εικόνες. Εκκινεί από τον μύθο όπως περιγράφεται στο «Έργα και Ημέραι» του Ησιόδου, αλλά στην ουσία επιχειρεί να διεισδύσει βαθιά στο μυαλό της Πανδώρας. Το concept, τη σκηνοθεσία και την εικαστική σύνθεση υπογράφει ο Αλέξανδρος Τσολάκης. Η παράσταση αποτελεί ανάθεση του Summer Nostos Festival, και θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Τέλος, η τέχνη του σύγχρονου τσίρκου έρχεται να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες του SNFestival μέσα από την παράσταση Circus Cosmos που επιμελούνται ο μάγος Mark Mitton, και ο stand-up comedian Γιώργος Χατζηπαύλου. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν διεθνείς καλλιτέχνες με συμμετοχές στο Cirque du Soleil και το Moulin Rouge, σε ένα ανεπανάληπτο θέαμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες!

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις με προεγγραφή στο www.SNFestival.org.
*Το αναλυτικό πρόγραμμα του SNFestival είναι διαθέσιμo εδώ.

Σημείωση:
Ενδέχεται να υπάρξουν προσθήκες και τροποποιήσεις στο πρόγραμμα.
Για όλα τα νέα του SNFestival επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο www.SNFestival.org και εγγραφείτε στο newsletter της διοργάνωσης.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας διεθνής κοινωφελής οργανισμός που τα τελευταία 23 χρόνια έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 4.400 δωρεές σε οργανισμούς, σε 124 χώρες. Το ΙΣΝ ενισχύει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία παγκοσμίως, ενώ στηρίζει προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού (μάθετε περισσότερα για το ΙΣΝ στο www.SNF.org).

Μία από τις δωρεές του ΙΣΝ – η μεγαλύτερη ως σήμερα- είναι η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, το οποίο δώρισε με αγάπη στην ελληνική κοινωνία. Έκτοτε δεν συμμετέχει στη λειτουργία του, αλλά συνεχίζει να ενισχύει τη δράση του με δωρεές. Το ΚΠΙΣΝ σας ανήκει, είναι το σπίτι σας, είναι ο νέος τόπος συνάντησης, δημοκρατίας, πολιτισμού, γνώσης. Και κάθε Ιούνιο συντελείται εκεί το «νόστιμον ήμαρ»: η στιγμή της Επιστροφής που όλο τον χρόνο, όσα και αν περάσαμε, περιμένουμε με λαχτάρα για να συναντηθούμε ξανά. Η στιγμή της γιορτής των πολιτών.

LINKS
Ιστότοπος του ΙΣΝ 
Ιστότοπος του SNFestival

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο:
Facebook / Twitter / Instagram / YouTube

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 
(indie rock, folk, pop, R&B, country)

ANDREW BIRD

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

Ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της indie rock, multi-instrumentalist, βιρτουόζος στο βιολί και εξπέρ στο… σφύριγμα, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο Summer Nostos Festival, έχοντας στις αποσκευές του το νέο του άλμπουμ My Finest Work Yet το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019.

Ο τίτλος μαρτυρά αυτομάτως ότι το γνωστό καυστικό χιούμορ του Bird παραμένει κεντρικό χαρακτηριστικό της στιχουργικής του. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει τα singles Bloodless (Νοέμβριος 2018) και Sisyphus (Φεβρουάριος 2019), με το τελευταίο από αυτά να παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία και για το οποίο ο Bird αναφέρει πως «έχει να κάνει με τον εθισμό στον προσωπικό σου πόνο και τις ηθικές επιπτώσεις του να εγκαταλείπεις την προσπάθεια». Δύο ακόμα τραγούδια της πρόσφατής του δουλειάς εμπνέονται από την Ελλάδα (το Olympians και το Archipelago) η οποία όπως δηλώνει ο ίδιος κυριαρχείται από ένα πνεύμα αισιοδοξίας.

O Bird έπιασε στα χέρια του το πρώτο του βιολί στην ηλικία των 4 ετών και στα χρόνια που ακολούθησαν καταπιάστηκε με το κλασικό ρεπερτόριο μαθαίνοντας να παίζει αποκλειστικά εξ ακοής. Έχει ήδη στο ενεργητικό του 14 studio και 6 live άλμπουμ ενώ έχει δώσει εκτενώς συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Ιούνιο ξεκινά την Ευρωπαϊκή του περιοδεία με εμφανίσεις, μεταξύ άλλων, στο Barbican του Λονδίνου, το Le Trianon στο Παρίσι, και το Funkhaus στο Βερολίνο.

SOAP&SKIN

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

Είναι μόλις 29 ετών η Anja Plaschg, το μοναδικό πρόσωπο πίσω από το Soap&Skin, και όμως για έξι χρόνια είχε αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο, είχε σιγήσει καλλιτεχνικά, αυτή που στα 18 της χρόνια είχε χαρακτηριστεί από το γερμανικό Der Spiegel ως το παιδί θαύμα της πειραματικής ποπ. Τώρα επιστρέφει μαζί με το τρίτο άλμπουμ της, με τίτλο From Gas to Solid | You Are My Friend για να περιγράψει τις εμπειρίες, τους φόβους της, όσα την κράτησαν μακριά αυτά τα έξι χρόνια, διακόπτοντας την φρενήρη εξέλιξη της καριέρας της.

Η Anja που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε φάρμα σε ένα χωριό της Αυστρίας, εκθέτει στα άλμπουμ και στη σκηνή τα τραύματά της. Περνά από την απουσία στη σκηνική παρουσία, εξηγώντας ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για αυτήν στον κόσμο που ζούμε. «Το νέο άλμπουμ μιλά για αποχωρισμούς, για συγχώρεση, για τη διαδικασία ανάρρωσης και για τρομακτικές αναδρομές στο παρελθόν». Η σκηνική της παρουσία είναι ιδιαίτερη και εύθραυστη. «Η οικειότητα που μοιράζομαι με το κοινό μοιάζει με ελεύθερη πτώση. Σε κάθε συναυλία νιώθω αφόρητα και απίστευτα όμορφα ταυτόχρονα», λέει.

BALTHAZAR

ΤΡΙΤΗ 25 || ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

Στη στιγμή της ιδανικής ωριμότητάς τους, τόσο φωνητικά όσο και δημιουργικά, οι Balthazar έρχονται στο Summer Nostos Festival μετά από μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη και με το νέο άλμπουμ τους Fever να κεντρίζει το ενδιαφέρον των κριτικών, αλλά και το single Wrong Vibration να έχει κατακτήσει το ελληνικό ραδιόφωνο.

Η βέλγικη μπάντα δημιουργήθηκε το 2004, όταν τα τρία ιδρυτικά μέλη της ήταν ακόμα έφηβοι, και κέρδισε αμέσως σημαντικές διακρίσεις σε μουσικούς διαγωνισμούς. Οι ίδιοι λένε ότι τα δύο πρώτα άλμπουμ τους (Applause και Rats) προήλθαν από το μυαλό και το τρίτο (Thin Walls) από τα σωθικά τους. Tώρα είναι η σειρά του Fever που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιανουαρίου, το οποίο «ξεκάθαρα προέρχεται από τους γοφούς», όπως λένε γελώντας προκειμένου να περιγράψουν τη φινετσάτη ποιότητα των ρυθμών και της μουσικότητας που το χαρακτηρίζουν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν ονόμασαν τυχαία Fever το νέο άλμπουμ: «Όταν το γράφαμε νιώθαμε κυριολεκτικά τη θερμοκρασία να ανεβαίνει. Είναι ζεστό, με southern ήχο και σαφή αίσθηση… Grooviness

ΝENEH CHERRY

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ ||22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

Neneh Cherry is back! Η Βρετανο-Σουηδή καλλιτέχνης-icon των 90s, μετά από μία τετραετία διακριτικής απουσίας κάνει δισκογραφικό comeback με το album Broken Politics (Οκτώβριος 2018) σε συνεργασία με τον «μάγο» της παραγωγής Four Tet. Ένα προσωπικό και ταυτόχρονα minimal project που ξεκίνησε να ηχογραφείται τον Φεβρουάριο του 2017, αμέσως μετά την εκλογή του Donald Trump, με σαφείς αναφορές στις αγωνίες και τους αγώνες της ως ευαισθητοποιημένη πολίτης του κόσμου που αποτελεί πολιτικό statement.

Έχοντας μια μουσική πορεία 30 χρόνων και με hit singles όπως τα Buffalo Stance, Manchild, Woman και 7 Seconds (με τον αφρικανό Youssou N’Dour) αποδεικνύει ότι παραμένει πάντα σύγχρονη και με άποψη που περνάει δεξιοτεχνικά μέσα από τη μουσική της.

Στο πλαίσιο μιας hard touring χρονιάς και λίγο μετά τη συμμετοχή της στο NOS Primavera Sound 2019 η iconic Neneh Cherry κάνει στάση και στην Ελλάδα!

NAKHANE

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

Σας προσκαλούμε να δείτε ζωντανά, στη σκηνή το «φαινόμενο Nakhane», έναν από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της Νότιας Αφρικής, που είναι ταυτόχρονα τραγουδιστής, συνθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός. Έχει γραφτεί, ανάμεσα σε άλλες, πολλές εντυπωσιακές κριτικές, πως «Όταν τραγουδάει ο Nakhane, η σκηνή γίνεται ένας χάρτης τρυφερότητας». Oι πρώτοι ήχοι που θυμάται στη ζωή του, είναι φωνές μελών της οικογένειάς του να τραγουδάνε άριες του Μότσαρτ και νοτιοαφρικανικά εκκλησιαστικά τραγούδια. Ήταν παιδί ακόμα όταν η μητέρα του τον μύησε στη μουσική των Marvin Gaye και OJays και είχε ήδη μια φωνή που ήταν συνάμα θριαμβική και εύθραυστη. Μεγάλωσε αγαπώντας τη μουσική, αναγνωρίζοντας το μοναδικό του χάρισμα και παλεύοντας να αγκαλιάσει τη σεξουαλικότητά του, μέσα σε μια βαθιά χριστιανική οικογένεια.

Αντιθέσεις, περιορισμοί, προκαταλήψεις, και ένα ταλέντο που ασφυκτιούσε να εκραγεί, μια ταυτότητα που ανυπομονούσε να δικαιωθεί. Ο Νakhane, μεταφέρει όλους αυτούς τους αντιθετικούς κόσμους στη σκηνή, διατρανώνοντας ότι όσο και αν ήταν τραυματικά αυτά που έζησε, δεν θα επιβιώσει απλώς, αλλά θα θριαμβεύσει. Ήδη η Guardian τον αποκαλεί ο «one to watch».

Τον ενέπνευσαν οι Anohni, Busi Mhlongo, David Bowie, Mbongwana Star και Nina. Ίσως να έχετε ακούσει το Fog, το New Brighton με τη συμμετοχή της Anohni ή το Clairvoyant από το τελευταίο του album You Will Not Die (Μάρτιος 2018 – επανακυκλοφόρησε αρκετούς μήνες μετά) αλλά ίσως να τον έχετε ξεχωρίσει και για τις υποκριτικές του ικανότητες καθώς βραβεύτηκε με το Golden Horn Award ως “Best Actor” για τη συμμετοχή του στην ταινία The Wound. Ίσως πάλι, να έχετε διαβάσει κάποιο από τα κείμενά του.

LOW

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

Συμπληρώνοντας 25 χρόνια πορείας, οι Low, άξιοι εκπρόσωποι της slow tempo rock, επέστρεψαν τον περασμένο Σεπτέμβρη με το νέο και πιο δυναμικό άλμπουμ Double Negative, το οποίο χαρακτηρίστηκε από το UNCUT ως το Νο1 άλμπουμ της χρονιάς για το 2018.

Η μπάντα από το Duluth της Minnesota πρωτοσχηματίστηκε το 1993 από τον Alan Sparhawk (φωνητικά και κιθάρα) και την Mimi Parker (φωνητικά και drums), ζευγάρι στη μουσική και τη ζωή. Σήμερα το σχήμα ολοκληρώνει ο Steve Garrington στο μπάσο.

Το Double Negative έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές, επιβεβαιώνοντας με επιτυχία την τάση τους να πειραματίζονται και να επαναπροσδιορίζουν συνεχώς τον ήχο τους, ως βασικό συστατικό της σταθερής παρουσίας τους στη διεθνή μουσική σκηνή. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η Guardian «Το Double Negative δεν θυμίζει τίποτα προηγούμενο από τη δισκογραφία των Low ή και πέρα από αυτήν».

To 2019 βρίσκει τους Low εν μέσω της παγκόσμιας περιοδείας τους, με προγραμματισμένες εμφανίσεις σε μερικά από τα σημαντικότερα μουσικά φεστιβάλ όπως το Primavera Sound σε Βαρκελώνη και Πόρτο. Λίγες ημέρες μετά, οι Low επισκέπτονται την Αθήνα ως ένας από τους headliners του φετινού Summer Nostos Festival.

LOCAL NATIVES

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

Aπό τα πλέον επιδραστικά indie rock συγκροτήματα, οι καλιφορνέζοι Local Natives έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα λίγες μόνο μέρες μετά τη συναυλία τους στο Λος Αντζελες, τελευταίο σταθμό της γεμάτης sold out περιοδείας τους Faith Choir σε Καναδά και ΗΠΑ. Η πενταμελής μπάντα γεννήθηκε στο υπόγειο του σπιτιού ενός από τα τρία ιδρυτικά μέλη της στο Orange County όταν ακόμα πήγαιναν στο Γυμνάσιο. Φημίζεται για τη σκηνική παρουσία της, τη δυναμική επικοινωνία με το κοινό και την προώθηση σημαντικών κοινωνικών σκοπών, όπως η παρότρυνση προς τους νέους να ψηφίζουν, ο έλεγχος της οπλοκατοχής κ.ά.

Η μουσική των Local Natives περιγράφεται ως «απόσταγμα των ήχων και του παλμού της Καλιφόρνιας». Άρχισαν να ηχογραφούν στο Silver Lake, προπύργιο των hipster στην Καλιφόρνια, άδραξαν τις ευκαιρίες που προσέφερε η νέα –τότε– εποχή του MySpace και πέρασαν σύντομα από την περισσότερο μελαγχολική μουσική γραμμή του Gorilla Manor (2009) σε πιο ροκ περιοχές με το Hummingbird (2013). Στο Sunlit Youth (2016) επικοινώνησαν το μήνυμα ότι αν και ζούμε σε κυνικούς καιρούς «υπάρχει ελπίδα». Οι ίδιοι περιγράφουν το τέταρτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2019 ως psych rock.

SHO MADJOZI

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 21.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

Ράπερ και ποιήτρια, η Sho Madjozi εμφανίστηκε το 2017 και προκάλεσε ακαριαία αίσθηση. Γεννημένη σε ένα χωριό έξω από το Limpopo της Νοτίου Αφρικής αλλά πραγματική πολίτης του κόσμου, έχει σαφέστατες αναφορές στην παράδοση της χώρας της που την παντρεύει με την Gqom και την Shangaan ηλεκτρονική μουσική. Eίναι χαρακτηριστικό ότι στις εμφανίσεις της φοράει την παραδοσιακή αφρικανική φούστα Xibelani.

Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον dj Μaphorisa (παραγωγό των Drake, Wizkid κ.ά.) και τους ράπερ

Okmalumkoolcat, Kwesta και Khuli Chana.

L.E.J.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

Το γυναικείο τρίο από την Γαλλία με τα εκατομμύρια views στο διαδίκτυο και την παγκόσμια φήμη χάρη στις διασκευές και στα mashups καλοκαιρινών επιτυχιών το 2015, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Summer Nostos Festival, με απολύτως uptempo διάθεση. Τρεις παιδικές φίλες, η Lucie, η Elisa και η Juliette (L.E.J), γεννημένες όλες το 1993, μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη μουσική. Σπούδασαν στο ωδείο του SaintDenis (της πόλης όπου μεγάλωσαν στα προάστια του Παρισιού) και στη Maison de Radio France (Στέγη της Γαλλικής Ραδιοφωνίας). Η εκλεκτική μουσική τους είναι ένα ισχυρό μείγμα τόσο κλασικής όσο και σύγχρονης μουσικής.

Το βιντεοκλίπ Summer 2015, μετρά περισσότερα από 78 εκατομμύρια views στο ΥouΤube. Στο πρώτο άλμπουμ τους En attendant lalbum, ανακαλύπτουμε τη ζωντάνια και το ταλέντο τους στο mashup – που τις έκανε διάσημες – αλλά και την πρώτη τους σύνθεση La Dalle. Ακολούθησε, το 2016 η περιοδεία που τους χάρισε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου για Σκηνική Παρουσία στο Victoires de la Musique 2017. Το 2018 κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ τους Poupées Russes.

RITA WILSON

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)

H πολυσχιδής, αεικίνητη Rita Wilson είναι ηθοποιός, συγγραφέας, αλλά και η παραγωγός πίσω από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων οι My Big Fat Greek Wedding και Mamma Mia. Το μεγαλύτερο πάθος της όμως είναι το τραγούδι και σε αυτό αφοσιώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία έξι χρόνια, όχι μόνο ως ερμηνεύτρια αλλά και ως στιχουργός. Κάθε δημιουργία της είναι μια δυνατή αφήγηση που αποκαλύπτει το μοναδικό της χάρισμα να λέει ιστορίες, με αποκορύφωμα το τελευταίο της άλμπουμ Bigger Picture. Σύμφωνα με την ίδια την Wilson, το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ περιγράφει τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να καταλάβει ποιος ακριβώς είναι σήμερα σε σχέση με αυτό που κάποτε υπήρξε.

Το νέo της άλμπουμ Halfway to Home, κυκλοφόρησε στα τέλη Μαρτίου, με πρώτο single το Throw me a Party. Τα τραγούδια της Wilson έχουν έντονο λυρισμό και σαφείς επιρροές από την αμερικάνικη φολκ-ποπ. Έρχεται στο Summer Nostos Festival για να δημιουργήσει την αυθεντική μουσική ατμόσφαιρα που μπορεί κανείς να συναντήσει στον Νότο των ΗΠΑ.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

CHOIR! CHOIR! CHOIR!

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 & ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.00 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)

Το Choir! Choir! Choir! είναι μια ιδιαίτερη ομάδα από το Τορόντο με καλλιτεχνικούς διευθυντές τους Nobu Adilman και Daveed Goldman. To δίδυμο υιοθετεί μία μη παραδοσιακή προσέγγιση, στην οποία δεν υπάρχουν πρόβες και το κοινό έχει τον ρόλο της χορωδίας. Απλά ελάτε και θα σας μάθουν πώς να τραγουδήσετε το αγαπημένο σας τραγούδι. Το Choir! Choir! Choir! ξεκίνησε το 2011, και έκτοτε το ακολουθεί μία παθιασμένη κοινότητα καλλιτεχνών με fans απ’ όλον τον κόσμο που διαρκώς πληθαίνουν (κάτι που φαίνεται και από το fanbase τους στο YouTube). Η ομάδα έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Patti Smith, οι Tegan and Sara, και ο Rufus Wainwright, ενώ έχουν εμφανιστεί στο Carnegie Hall και στο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης, μαζί με τη Debbie Harry και τους The Flaming Lips. Ο σκοπός ύπαρξης του Choir! Choir! Choir! είναι να γιορτάσει τη μουσική αμφισβητώντας τα όρια που διαχωρίζουν μια πρόβα από μία παράσταση και το κοινό από τους καλλιτέχνες, προσφέροντας μία θεραπεία με σημαντικότερη συνέπεια τη δημιουργία μία ισχυρής κοινότητας.

«Το “Choir! Choir! Choir! έχει ανακαλύψει έναν ριζικό τρόπο για να συνδέονται και να αλληλοεπιδρούν οι άνθρωποι μεταξύ τους» The New Yorker, Ιούνιος, 2016

SCHOOLWAVE REWIND

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 21.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

Τους γνωρίσαμε ως μαθητές, μέλη συγκροτημάτων στη σκηνή του Schoolwave. Τώρα ενηλικιώθηκαν, συνεχίζουν την καριέρα τους, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, δημιουργούν νέους επαγγελματικούς δρόμους και επιστρέφουν ξανά στη σκηνή του Schoolwave μόνο για το Summer Nostos Festival. Είναι οι «απόφοιτοι» Απόλλων Ρέτσος (αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τις σπουδές του στη σύνθεση στο πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου), η Δανάη Νίλσεν (που σπούδασε γραφιστική και έχει κάνει πλήθος εμφανίσεων) και οι Astrarot (εμφανίστηκαν στο Schoolwave Festival το 2018 και στη συνέχεια συμμετείχαν μεταξύ άλλων στο αφιέρωμα Χρόνια πολλά κύριε Χατζιδάκι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Το Schoolwave είναι ένα μουσικό φεστιβάλ μαθητικών και φοιτητικών συγκροτημάτων που πραγματοποιείται από το 2005 στην Αθήνα. Η φιλοσοφία του είναι να αντιμετωπίζει τα παιδιά ως καλλιτέχνες και όχι ως «πιτσιρίκια». Γι’ αυτό και τους παρέχει μια μεγάλη σκηνή, άρτιο εξοπλισμό και ένα επιτελείο από άριστους επαγγελματίες. Χάρη σε αυτή τη φιλοσοφία καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο νεανικό φεστιβάλ στην Ελλάδα, προσελκύοντας χιλιάδες νέους ανθρώπους κάθε χρόνο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έρχεται στο Summer Nostos Festival για να οδηγήσει το κοινό όχι μόνο στo πλούσιο ρεπερτόριό της με αγαπημένα τραγούδια και μεγάλες επιτυχίες, αλλά και σε όλο αυτόν τον σπάνιο μουσικό θησαυρό που φέρει μαζί της, χάρη στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της, αλλά και τα ταξίδια της ανά τον πλανήτη.

Έχει ερμηνεύσει τραγούδια – σταθμούς στην ελληνική μουσική, σπουδαίων και καταξιωμένων συνθετών και στιχουργών αλλά και νέων, σύγχρονων δημιουργών. Διαθέτει αυτήν την εκρηκτική σκηνική παρουσία που παρασέρνει το κοινό κάθε φορά και το ξεσηκώνει. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Summer Nostos Festival θα την ακούσουμε επίσης να ερμηνεύει τραγούδια στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά αλλά και στα κινέζικα, στα σουαχίλι και στα αρμένικα καθώς και στην κυπριακή διάλεκτο.

Η αγαπημένη Ελληνίδα ερμηνεύτρια έχει δώσει συναυλίες μεταξύ άλλων σε Αμερική́, Αυστραλία, Κίνα, Κούβα, Αίγυπτο, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Καναδά́, Κύπρο, Λίβανο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Κένυα, Νότια Αφρική. Πάντα φέροντας το ελληνικό φως που χαρακτηρίζει τη δημιουργία της αλλά και την ενέργεια που εκπέμπει.

Στη συναυλία της στο SNFestival συμμετέχει η ορχήστρα νυκτών εγχόρδων ΜandolinARTE και ο νέος τραγουδοποιός και ερμηνευτής Γιάννης Μαθές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 ||ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

Mικρό αγόρι, μέσα στο καφενείο του πατέρα του στα Τρίκαλα, o Γιώργος Μαργαρίτης είδε τον Βασίλη Τσιτσάνη. Πίεσε τον πατέρα του να τον συστήσει στον σπουδαίο συνθέτη. Και εκεί, μπροστά στον μύθο, ο Γιώργος Μαργαρίτης τραγούδησε επιζητώντας την έγκρισή του να ασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε ήδη παράφορα: το τραγούδι.

Ο κορυφαίος ερμηνευτής του λαϊκού τραγουδιού που τόλμησε να δοκιμαστεί και σε διαφορετικές μουσικές φόρμες και αγαπήθηκε από διαφορετικά είδη κοινού, έρχεται στο Summer Nostos Festival πλαισιωμένος από πολυμελή ορχήστρα για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με επιλογές από τις πιο σημαντικές στιγμές της μουσικής διαδρομής του, καθώς και ένα αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Η φωνή του είναι μοναδική, αυθεντική, ακαριαία αναγνωρίσιμη, το ρεπερτόριό του ευρύ με επιτυχίες-σταθμούς στο ελληνικό τραγούδι. Διορατικός, έτοιμος πάντα να πειραματιστεί και να συνεργαστεί με νεότερους καλλιτέχνες, ο Γιώργος Μαργαρίτης αποτελεί ένα εμβληματικό πρόσωπο της ιστορίας του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Όπως λέει ο ίδιος άλλωστε: «Εγώ εκεί ανήκω. Στον Μάρκο, στον Τσιτσάνη, στον Παπαϊωάννου και τους άλλους μεγάλους μας. Όλοι αυτοί, όπως μιλούσαν έτσι τραγουδούσαν. Κι εγώ αυτός είμαι, ούτε προσποιήθηκα, ούτε μεγαλοπιάστηκα».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ – ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ ||27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 21.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

Ένας χορογράφος που διαπρέπει παγκοσμίως με το μοναδικό, αμέσως αναγνωρίσιμο, καταιγιστικό ύφος του, συναντά έναν ιδιαίτερο συνθέτη, τραγουδιστή και βιολιστή που κρατά όχι απλώς ζωντανή αλλά απολύτως επίκαιρη την παραδοσιακή κρητική μουσική και βέβαια τα περίφημα ριζίτικα. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης συναντά τον Αντώνη Μαρτσάκη και μαζί δημιουργούν μια συναρπαστική σκηνική εμπειρία ειδικά για το Summer Nostos Festival. Ένα θέαμα που θα φέρει όλες τις χάρες ενός καθαρόαιμου κρητικού γλεντιού, αλλά και τις αρετές μιας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο Φωνιαδάκης, γεννημένος στην Ιεράπετρα, άρχισε από παιδί να χορεύει στο νησί, συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα και στο εξωτερικό με υποτροφίες και βρέθηκε από τα πρώτα βήματα τα καριέρας του να χορεύει στην ομάδα του Maurice Bejart και σύντομα να δημιουργεί χορογραφίες κατόπιν ανάθεσης για τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Ο Μαρτσάκης, αν και γεννήθηκε στην Αθήνα, επέστρεψε στο χωριό των γονιών του στην Κρήτη και αφοσιώθηκε στην αυθεντική μουσική του νησιού του.

MIHALIS KALKANIS GROUP

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ ||20.30 ||ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

Η μουσική του Mihalis Kalkanis Group πηγάζει από στιγμιότυπα της πραγματικής ζωής τα οποία μετατρέπονται σε μελωδικά κομψοτεχνήματα και παίρνουν τον δικό τους δρόμο. Αποκτούν νέα ζωή. Ηλεκτρονικοί ήχοι σμίγουν με ηχογραφήσεις πεδίου, ηχορυθμίες της παράδοσης αναδύονται μέσα από αυτοσχεδιαστικές διαδικασίες, νότες και ήχοι του κόσμου μετασχηματίζονται με βάση μια καθαρόαιμη τζαζ τεχνοτροπία. Το έθνικ-τζαζ γκρουπ του τζαζίστα Μιχάλη Καλκάνη, μαζί με τον συνθέτη και πολυοργανίστα από τη Σιβηρία, Nadishana, θα δημιουργήσουν μια ξεχωριστή παράσταση ειδικά για το Summer Nostos Festival, όπου η μουσική θα κάνει δυναμικό διάλογο με το video art και την αφήγηση.

Οι συνθέσεις του Μιχάλη Καλκάνη έχουν ξεκάθαρες αστικές αναφορές με δυνατές ρίζες, αν κι ο ίδιος προέρχεται από μουσική οικογένεια με μακρά μικρασιατική και βορειοελλαδίτικη παράδοση. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Λευτέρη Ανδριώτη (κρητική λύρα), Μανώλη Γιαννίκιο (ντραμς), Μιχάλη Καλκάνη (κοντραμπάσο), Χρήστο Καλκάνη (κλαρινέτο), Ορέστη Μπενέκα (πιάνο, πλήκτρα). Ο Νadishana έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Andreas Vollenweider στην Ελβετία, τον Ross Daly στην Κρήτη και το Hadouk Trio στη Γαλλία.

YALLA 2.0 | Μαρίνα Σάττι

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

Ένα ηφαίστειο εκρηκτικών γυναικείων φωνών με ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους θα σαρώσει το Summer Nostos Festival όταν ανέβουν στην σκηνή η πολυσχιδής τραγουδίστρια, συνθέτρια, performer Μαρίνα Σάττι με τις Fonέs και τις Chores. Πρόκειται αντίστοιχα για το γυναικείο φωνητικό σύνολο που δημιούργησε το 2016 και τη γυναικεία χορωδία με 50 μέλη που ακολούθησε ένα χρόνο μετά. Η Σάττι ενώνει και οδηγεί όλες αυτές τις φωνές, μαζί με την ηλεκτρική της μπάντα σε μια σκηνική εμπειρία που όσοι την έχουν ζήσει την περιγράφουν ως απλά μοναδική.

Η Μαρίνα Σάττι αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση νέας δημιουργού. Με καταγωγή από την Κρήτη και το Σουδάν, έχει πτυχίο κλασικού πιάνου, ανώτερων μουσικών σπουδών και δίπλωμα κλασικού τραγουδιού, ενώ είναι απόφοιτη του Κολεγίου Μουσικής του Μπέρκλεϊ ως υπότροφος. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη European Jazz Orchestra ’09 ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στις μουσικοθεατρικές παραστάσεις West Side Story, Ερωτόκριτος κ.ά. Το single Μάντισσα σε δική της μουσική και ενορχήστρωση έφτασε στην πρώτη θέση των charts σε Ελλάδα και Βουλγαρία μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΝΑΡΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

«Ελληνική ταυτότητα με διεθνή ήχο». Αυτή είναι μια ενδεικτική περιγραφή των δημιουργιών του Περικλή Κανάρη, του διακεκριμένου Έλληνα μουσικού που ζει πλέον στη Νέα Υόρκη. Το 2007 το Metropolitan Museum του ανέθεσε την επιμέλεια της πρώτης ελληνικής μουσικής παράστασης Music of Greece που εκδόθηκε για τα εγκαίνια των νέων αιθουσών που αφιερώθηκαν στην ελληνική και στη ρωμαϊκή τέχνη. Ένα χρόνο μετά δημιούργησε το μουσικό σχήμα Synolon αλλάζοντας τον τρόπο ερμηνείας της ελληνικής μουσικής στο Μανχάταν. Η σύνθεση Επιχείρηση Αθωότητα που είχε γράψει για τον κινηματογράφο παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Mε στίχους του σπουδαίου ποιητή Μάνου Ελευθερίου δημιούργησε το 2014 το άλμπουμ Αόρατος, για την κυκλοφορία του οποίου διοργανώθηκε συναυλία στο Tribeca Performing Arts Center.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Sō Percussion

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.00 || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)

Aν επιθυμεί κάποιος συστάσεις για το κουαρτέτο κρουστών Sō Percussion, αρκεί να διαβάσει πώς τους χαρακτηρίζει το περιοδικό The New Yorker: «ένα αναζωογονητικό κράμα ακρίβειας, αναρχίας, αυστηρότητας και τρέλας». Το ρεπερτόριό του απλώνεται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα και περιλαμβάνει, πέρα από τις δικές του συνθέσεις, δημιουργίες των Ιάννη Ξενάκη, John Cage, Steve Reich. Ουσιαστικά, με τα 16 άλμπουμ, τις παγκόσμιες περιοδείες, τις πρωτοποριακές συνεργασίες και τα φιλόδοξα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει, έχει επαναπροσδιορίσει τον ρόλο αλλά και την κλίμακα δημιουργίας ενός συνόλου κρουστών.

Η σκηνική παρουσία του Sō Percussion χαρακτηρίζεται από ακαταμάχητη δυναμικότητα. Το κουαρτέτο εδρεύει στη Νέα Υόρκη και αποτελείται από τους Josh Quillen, Adam Sliwinski, Jason Treuting και Eric ChaBeach. Συχνά συνεργάζονται με καλλιτέχνες που παρουσιάζουν το έργο τους σε χώρους πέρα από τις κλασικές αίθουσες μουσικής, όπως την τραγουδίστρια Shara Nova, το δίδυμο ηλεκτρονικής μουσικής Μatmos, τον θρυλικό ντράμερ Boddy Previte, την χορογράφο Shen Wei, τον συνθέτη και κιθαρίστα των The National Βryce Dessner.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 ||ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)

Ο μεστός, διαυγής ήχος, η στιλιστική κομψότητα αλλά και το πάθος των εκτελέσεων του κουαρτέτου εγχόρδων Τετρακτύς που ιδρύθηκε το 2008 στην Αθήνα, το καθιέρωσαν γρήγορα ως ένα από τα πλέον πρωτοποριακά του είδους σε όλη την Ευρώπη. Το ιδιαίτερα εκλεκτικό και εκτενές ρεπερτόριο του κουαρτέτου αντανακλά, πέρα από τη βαθιά αγάπη των μελών του για τα κλασικά αριστουργήματα, το έντονο ενδιαφέρον τους για σύγχρονες μουσικές αναζητήσεις.

Στη συναυλία που θα δώσει το εκρηκτικό κουαρτέτο στο Summer Nostos Festival θα ερμηνεύσει το Κουαρτέτο εγχόρδων σε Φα μείζονα, Op. 18 No. 1 του Beethoven, το Κουαρτέτο εγχόρδων No. 3 (1983) του Schnittke και το Τριπλό Κουαρτέτο (1998) του Steve Reich. Το Τετρακτύς αποτελείται από τον Γιώργο Παναγιωτίδη που είναι μόνιμο μέλος του Ensemble Modern της Φρανκφούρτης, τον Κώστα Παναγιωτίδη που είναι εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, την Megumi Kasakawa μόνιμο μέλος του Ensemble Modern της Φρανκφούρτης και τον Δημήτρη Τραυλό μόνιμο μουσικό στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

YALE ALUMNI CHORUS, ΟΡΧΗΣΤΡΑ ACADEMICA ΑΘΗΝΩΝ & EL SISTEMA GREECE

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.00 || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)

Eκατοντάδες χορωδοί και μουσικοί θα κατακλύσουν τη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος στην πλέον πολυπληθή παραγωγή του Summer Nostos Festival για το 2019. Το κοινό θα βιώσει μια μουσική εμπειρία ανεπανάληπτης ενέργειας και έντασης. Το πρόγραμμα εστιάζει σε έργα Brahms και Θεοφανίδη με πρωταγωνιστές 125 χορωδούς από το πανεπιστήμιο Yale, μουσικούς του El Sistema Greece και την συμφωνική ορχήστρα Academica Αθηνών.

H Υale Alumni Chorus θεωρείται «Πρεσβευτής του Τραγουδιού» και έχει στόχο να χτίσει διεθνείς σχέσεις κατανόησης με όχημα τη γλώσσα της μουσικής. Έχει εμφανιστεί στις σημαντικότερες σκηνές του κόσμου, από τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία (ήταν η πρώτη αμερικανική χορωδία που τραγούδησε μέσα στο Κρεμλίνο). Το El Sistema Greece προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους -ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας – τα οποία, χάρη στη μουσική, αποκτούν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ορχήστρα Academica στελεχώνεται από καταξιωμένους μουσικούς με θητεία στις μεγαλύτερες ορχήστρες της Αθήνας. Έχει συμπράξει με μεγάλα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής, όπως η Evelyn Glennie και η Fanny Ardant.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

LISA HANNIGAN & s t a r g a z e

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.00 || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)

H Lisa Hannigan, αυτή η μυστηριώδης μορφή με την κρυστάλλινη φωνή που όταν τραγούδησε για πρώτη φορά πλάι στον Damien Rice το 2001 έκανε τους πάντες να αναζητούν να μάθουν το όνομά της, έρχεται στο Summer Nostos Festival μαζί με τη μουσική κολεκτίβα ευρωπαίων μουσικών κλασικής μουσικής s t a r g a z e. H ιρλανδή τραγουδίστρια –τη φωνή της την έχουμε ακούσει σε πολλά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σάουντρακ, μεταξύ των οποίων στη βραβευμένη με Όσκαρ μουσική της ταινίας Gravity– και οι ευρωπαίοι μουσικοί με τη μοναδική ικανότητα να εφορμούν από τις ρίζες τους στην κλασική μουσική για να «επισκεφθούν» με τον δικό τους τρόπο τραγούδια από την ποπ, φολκ, ηλεκτρονική μουσική, θα παρουσιάσουν νέες προσεγγίσεις τραγουδιών της Hannigan.

Ο τελευταίος της δίσκος ήταν το At Swim που κέρδισε αυτομάτως τους κριτικούς, με την εφημερίδα The Telegraph να γράφει: «η φωνή της είναι ένα απίστευτο όργανο. Αντλεί τόσο από την όπερα όσο και από τη φολκ, με τρυφερότητα και οικειότητα». Τον Μάιο του 2019 κυκλοφορεί η ηχογράφηση της συναυλίας της στο Δουβλίνο μαζί με τους s t a r g a z e.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

ΣΚΗΝΙΚΑ ΘΕΑΜΑΤΑ

CIRCUS COSMOS

ΚΥΡΙΑΚΗ 23, ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 & 23.00 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)

Ο standup comedian Γιώργος Χατζηπαύλου και ο μάγος Mark Mitton επιστρέφουν στο Summer Nostos Festival μαζί με διεθνείς καλλιτέχνες του παραδοσιακού, αλλά και του σύγχρονου τσίρκου. Μια παράσταση που προκαλεί τα όρια της φυσικής και της ανθρώπινης κίνησης.

Προετοιμαστείτε να μεταφερθείτε σε μια άλλη διάσταση, καθώς λαστιχένια σώματα στροβιλίζονται, χορεύουν, τρέχουν, γλιστρούν και λυγίζουν πέρα από κάθε φαντασία. Το θέαμα θα σας κάνει να μείνετε με το στόμα ανοιχτό παρακολουθώντας την ακραία ακρίβεια των καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν τελειοποιήσει την τέχνη τους μέσα από παραστάσεις του Cirque du Soleil και του Moulin Rouge. Γοητευτείτε από τα εφευρετικά, σαγηνευτικά και αινιγματικά θεάματα. Αυτή η παράσταση είναι μια συναρπαστική εμπειρία που απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών!

Συντελεστές: Duo MainTenanT, Jorg Muller, Lea Toran Jenner, Guillaume Karpowicz, The Willers,Compagnie Soralino

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

TRIPTYCH (EYES OF ONE ON ANOTHER)

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ ||20.00 || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)

Ήταν μόλις 14 ετών ο Bryce Dessner, o συνθέτης και κιθαρίστας των The National, όταν ένα κύμα διαμαρτυριών σάρωσε την πόλη του, το Σινσινάτι των ΗΠΑ, εναντίον της παρουσίασης μιας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης φωτογραφιών του Robert Mapplethorpe. Δεν ήταν φυσικά οι στιλπνές φωτογραφίες των λουλουδιών του που προκάλεσαν τις αντιδράσεις, αλλά οι γυμνές φωτογραφίες του και οι σαδομαζοχιστικές αναφορές. Το ξέσπασμα βίας γύρω από το Κέντρο Σύγχρονων Τεχνών ενεγράφη βαθιά στον Dessner, που σήμερα επιστρέφει σε αυτό το περιστατικό δημιουργώντας ένα νέο multimedia θέαμα, αφιερωμένο στο δημιουργικό σύμπαν του καθοριστικού για τη σύγχρονη φωτογραφία Robert Mapplethorpe και στον τρόπο με τον οποίο το έργο του σοκάρει, σαγηνεύει, προκαλεί, πυροδοτεί συζητήσεις. Η πρεμιέρα έγινε στις 5 Μαρτίου στο Walt Disney Concert Hall στο Los Angeles με το LA Philharmonic New Music Group.

Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο Roomful of Teeth και το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble.

*Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανήκει στην ομάδα των διεθνών οργανισμών που έκαναν την ανάθεση του έργου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η παράσταση περιλαμβάνει προβολές με σεξουαλικό περιεχόμενο – η είσοδος δεν συνίσταται σε άτομα κάτω των 16 ετών.

BELLS & SPELLS BY Victoria Thierrée Chaplin

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)

«Τι ευτυχία να μπορείς να ξεχάσεις την πραγματικότητα για μια νύχτα, να την τσαλακώσεις όπως ένα χαρτομάντηλο που παραχώνεις στην τσέπη, να την κρύψεις πίσω από το υλικό του ονείρου. Αυτό πετυχαίνει η Victoria Thierrée Chaplin και η κόρη της Aurelia Thierrée με τη δημιουργία τους Bells and Spells». Έτσι περιγράφει η γαλλική εφημερίδα Le Μοnde τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει αυτό το πολυεπίπεδο θέαμα που έρχεται στο Summer Nostos Festival. H Victoria, κόρη του Τσάρλι Τσάπλιν, δημιούργησε ένα έργο που ακροβατεί διαρκώς μεταξύ πραγματικότητας, ονείρου, φαντασίας και έντονης εικαστικότητας.

Η Aurelia, κόρη της Victoria και εγγονή του Τσάρλι Τσάπλιν, υποδύεται μια γυναίκα με τάσεις κλεπτομανίας. Μια γυναίκα που υποκύπτει στην ομορφιά, στη μαγεία και τις ιστορίες που της προσφέρουν αντικείμενα που έχει… δανειστεί. Τα αντικείμενα την χειραγωγούν, την κατευθύνουν, αφού ανήκουν σε έναν ξεχωριστό κόσμο, έχουν βούληση. Μουσικά κουτιά παραλογίζονται, τοίχοι ανοίγουν για να εξορμήσουν δύο χορευτές, ένα φόρεμα ζωντανεύει. Η Aurelia μαζί με τoν Jaime Martinez οδηγούν το κοινό σε ένα νέο τόπο, σουρεαλιστικό, φτιαγμένο από τα υλικά της μαγείας που χαρακτηρίζουν την οικογένεια Chaplin.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

ΜΗΔΕΙΑ του Νίκου Κυπουργού (Οπερέτα)

ΠΕΜΠΤΗ 27 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.00 || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)

Η σατιρική Μήδεια του Μποστ, αυτός ο θρυλικός δεκαπεντασύλλαβος κλαυσίγελως, ενεργοποιείται ξανά και παίρνει τη μορφή οπερέτας, μετά από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον συνθέτη Νίκο Κυπουργό για τον Κύκλο Οperetta restart. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant περιγράφει την παράσταση ως «ένα μεγάλο γέλιο που θα μας σκεπάσει όλους». Ο Μποστ κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος, ως σκιτσογράφος, κειμενογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος. Η ανορθόδοξη χρήση της γλώσσας και τα σκοπίμως ανορθόγραφα κείμενά του είχαν στόχο να αποδομήσουν την καθαρεύουσα και να καθιερώσουν τη δημοτική γλώσσα.

Το κείμενο της Μήδειας έχει ως αφετηρία τη γνωστή τραγωδία του Ευριπίδη, την οποία ο Μποστ ανατρέπει με την καυστική ματιά του: μιλά για μια γυναίκα η οποία θέλει να σκοτώσει τα παιδιά της όχι τόσο για να εκδικηθεί τον Ιάσονα που την απατά, όσο επειδή τα παιδιά είναι τεμπέλικα, ακόλαστα και «δεν παίρνουνε τα γράμματα».

Με την Ορχήστρα, την Χορωδία, την Παιδική Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

HER MINDS I

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)

To Her Minds I είναι μια λυρική παράσταση εμπνευσμένη από τον μύθο της Πανδώρας, της πρώτης θνητής γυναίκας, όπως περιγράφεται στo Έργα και Ημέραι του Ησιόδου. Η Πανδώρα δημιουργήθηκε και στάλθηκε από τους θεούς για να εκδικηθεί τη μεγάλη προδοσία του Προμηθέα που έφερε τη Φωτιά ως μέσο τεχνολογίας και εξέλιξης στην ανθρωπότητα. Τελικά, η περιέργεια (ή η ανυπομονησία της) την οδήγησε ν’ ανοίξει ένα πιθάρι δεινών, ένα «δώρο» από τον Δία, το οποίο στη συνέχεια έδωσε νέο σχήμα στον κόσμο και τον έκανε όπως τον ξέρουμε σήμερα. Έκτοτε, η Πανδώρα θεωρείται από πολλούς ως η υπεύθυνη. Αναπαράγοντας την ιστορία μέσα από τις μνήμες και τις εσωτερικές σκέψεις της Πανδώρας, τo Her Minds I μεταφέρει το κοινό πέρα από την αρχαία αφήγηση, βαθιά μέσα στο μυαλό της Πανδώρας. Είναι ένας κόσμος που διαφέρει από τις κοινές εμπειρίες μας: ένα διάχυτο, πολύπλευρο περιβάλλον που εκφράζεται μέσα από τη χορογραφία, τον ήχο, τις εικαστικές συνθέσεις, και τα ατμοσφαιρικά εφέ.

Το concept, η σκηνοθεσία και η εικαστική σύνθεση ανήκουν στον Αλέξανδρο Τσολάκη, τον οποίο πλαισιώνουν οι Εύη Νάκου και Βασούλα Δελλή στη μουσική, η Amalia Bennett στη χορογραφία και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου στο λιμπρέτο/δραματουργία. Συμμετέχει το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες».

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

DJ SETS

OUT OF AFRICA – ΜIΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣIΑ ΜΕ ΤΟ NYEGE NYEGE FESTIVAL

23, 25, 27, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

Την ίδια ώρα που η underground club σκηνή της Ανατολικής Αφρικής γίνεται μήτρα νέων κινημάτων dance μουσικής και κορυφαίος προορισμός για σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, το Summer Nostos Festival φέρνει στην Αθήνα τέσσερις από τους πλέον επιδραστικούς djs από Ουγκάντα, Τανζανία και Κένυα.

Όλοι τους είναι δημιουργικά ορμητικοί, έτοιμοι να ξεπεράσουν κάθε γνωστό όριο για χάρη της έκφρασης, πιστοί στην ταχύτητα και τη γοητεία της σύγχρονης ηλεκτρονικής, pop, techo, afrohouse, dark punk μουσικής, αλλά και αναπόδραστα επηρεασμένοι από την παράδοση και την ιστορία της Αφρικής με τα μοναδικά μοτίβα έκφρασης. Χωρίς να πατάνε στην ευκολία του έθνικ, αγκαλιάζουν τον πλούτο και την ιστορία της Αφρικής και ως καλλιτέχνες του κόσμου δημιουργούν μια νέα κατεύθυνση.

Για δεύτερη χρονιά, το Summer Nostos Festival σε συνεργασία με το Nyege Nyege Festival προσφέρει

στην Ευρώπη τη μοναδική εμπειρία των dj sets των ανατολικοαφρικανών νέων djs. ‘Αλλωστε η ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας και της διαχρονίας στην καλλιτεχνική έκφραση, αποτελεί ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του Summer Nostos Festival, με κυτταρικό στοιχείο την έννοια του Νόστου, της μνήμης που δεν μένει ανενεργή αλλά τροφοδοτεί το τώρα και το αύριο.

Φέτος, το ισχυρό κίνημα γυναικών djs που κυριαρχεί στην περιοχή εκπροσωπείται από δυο ιδιαίτερες περιπτώσεις: την ακτιβίστρια queer Authentically Plastic και την εξωστρεφή Catu Diosis. Έρχεται όμως και ο αστέρας του είδους, ο ραγδαία ανερχόμενος Slikback από την Κένυα, που έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων δυτικών μέσων ενημέρωσης. Η περίπτωση, δε, στην οποία περισσότερο από κάθε άλλη συναντάμε αυτό το ξύπνημα των μουσικών ριζών και του βιώματος σε μια σύγχρονη έκφραση, είναι σίγουρα αυτή του Duke που έρχεται μαζί με τον MCZO. Είναι βασικοί εκφραστές του singeli, ενός χαρακτηριστικού είδους ηλεκτρονικής μουσικής που ανήκει στο ευρύτερο φάσμα της hardcore techno και αναδύθηκε από την πρωτεύουσα της Τανζανίας.

SLIKBACK

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

Ένα πραγματικό φαινόμενο αποτελεί ο Slikback, παραγωγός και dj από την Κένυα που μέσα σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία του EP Lasakaneku τον Ιούνιο του 2018 τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Ανάμεσά τους και η εφημερίδα Guardian που χαρακτήρισε ασταμάτητο και ανεπιτήδευτο το ύφος του Lasakaneku και ξεχώρισε το χάρισμα του Slikback να συνδυάζει διαφορετικά, ανομοιογενή στυλ σε μια μουσική φόρμα για να δημιουργήσει ένα νέο, ξεκάθαρο αυτόνομο ύφος. Ο ήχος του, αν και αρκετά σκοτεινός, δεν απωθεί το κοινό, αντιθέτως, είναι ιδιαιτέρως θελκτικός καθώς αντλεί στοιχεία από μια μεγάλη ηχητική παλέτα. Το Pitchfork συμπεριέλαβε το Lasakaneku στα δέκα καλύτερα άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής για το 2018, ενώ το περιοδικό FACT του έδωσε τη δεύτερη θέση καλύτερου single του 2018 για το Venom.Toν Φεβρουάριο του 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο EP Tomo, ένα πιο σκοτεινό και ηχηρό follow up του πρώτου του ΕP.

MCZO & DUKE

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

H φρενίτιδα της underground μουσικής singeli θα ταξιδέψει από την Ανατολική Αφρική στο Summer Nostos Festival με τον μοναδικό ιδιοσυγκρασιακό τρόπο του παραγωγού και dj Duke από την Τανζανία, ο οποίος θα ανέβει στη σκηνή μαζί με τον ΜCZO. Ο ήχος του Duke είναι πέραν κάθε περιγραφής: υιοθετεί δημοφιλή διαφημιστικά τζινγκλ της Τανζανίας που τα συνδέει στον ίδιο μουσικό ιστό με ήχους που δημιουργεί στο στούντιο. Το ύφος του Duke χαρακτηρίζεται ως το πλέον πανκ της singeli σκηνής, με έναν χειροποίητο και επιθετικό τρόπο που παρακινεί το κοινό να χορεύει ασταμάτητα. H singeli είναι ένα ανερχόμενο είδος ηλεκτρονικής μουσικής που ανήκει στο ευρύτερο φάσμα της hardcore techno. Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Τανζανίας, Nτοντόμα, πόλη καθοριστική για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ανατολική Αφρική. Oι Duke και MCZO προσελκύουν αυτή την εποχή το ενδιαφέρον των πλέον επιδραστικών φεστιβάλ ανά τον κόσμο και έχουν ήδη εξασφαλίσει συμμετοχή στο CTM Festival της Γερμανίας και στο Intonal Festival της Σουηδίας.

CATU DIOSIS

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

Στην καρδιά ακριβώς του χώρου όπου σημειώνεται η αναγέννηση της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ανατολική Αφρική, στην underground club σκηνή της Καμπάλα, αναδύεται αυτή την εποχή σε κυρίαρχη δύναμη η Catu Diosis. Με ένα πλήθος επιρροών που προκαλούν ίλιγγο, από τους ήχους της techno του Ντιτρόιτ ως το afrohouse, δημιουργεί ένα νέο δικό της τοπίο μέσα στη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική. H Catu Diosis είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανερχόμενης γενιάς νέων γυναικών DJ.

AUTHENTICALLY PLASTIC

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.30 ||ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ || ΚΑΝΑΛΙ (19)

Eξερευνά ανοίκειους σε εμάς, αχαρτογράφητους ήχους που προέρχονται από «εκεί έξω» χρησιμοποιώντας ως βάση τις σύγχρονες μουσικές φόρμες των Gqom, Kwaito, Vogue και Techno. H queer dj Authentically Plastic κατορθώνει έτσι να αποκτήσει μια αυστηρά προσωπική ταυτότητα τόσο ως DJ όσο και ως graphic designer στην παλλόμενη σκηνή της Ανατολικής Αφρικής. Είναι μια ξεχωριστή καλλιτέχνης που πειραματίζεται με πολλά διαφορετικά δημιουργικά μέσα, που σκηνοθετεί ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό στις φωτογραφίσεις της. Ζει και δημιουργεί στην Καμπάλα της Ουγκάντα. Τα θέματα φύλου κυριαρχούν στα dj set της, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες καλλιτέχνες, ενώ ο ρυθμός της είναι κυρίαρχα χορευτικός. Ακτιβίστρια, διοργανώνει τα πρώτα νυχτερινά queer run στην Καμπάλα. Τον Σεπτέμβριο θα κάνει το ντεμπούτο της στο Boiler Room, την παγκόσμια online μουσική πλατφόρμα μετάδοσης ζωντανών μουσικών session από κάθε γωνιά του πλανήτη.

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

VERTIGO DANCE COMPANY – ONE. ONE & ONE

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ || 21.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

H διαρκής εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης, η σύνδεση του ανθρώπου και της τέχνης με τη γη και το περιβάλλον βρίσκονται στον πυρήνα της δημιουργίας της φημισμένης ομάδας χορού Vertigo Dance Company που ιδρύθηκε στο Ισραήλ το 1992. H ιδιοφυής χορογράφος και συνιδρύτρια της ομάδας Noa Wertheim δημιούργησε το One. One & One το 2017 προκειμένου να σχολιάσει τη βαθιά εσωτερική επιθυμία (αλλά και ανάγκη) του ανθρώπου να νιώσει ολοκληρωμένος, πλήρης, κόντρα στις διαρκείς προκλήσεις που δέχεται από την θραυσματική πραγματικότητα. Θέματα κοινωνικά, πνευματικά, βαθιά ψυχολογικά έρχονται σε απευθείας διάλογο μέσα από μια «καλλιτεχνική μάχη που διεγείρει τις αισθήσεις μας» όπως έγραψε το Time Out. Κόσμοι εξωτερικοί και εσωτερικοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι, ήχοι που φτάνουν από κάθε δυνατή κατεύθυνση, η σχέση μας με το κοντινό και το μακρινό, με τον εαυτό και με τον άλλο πυροδοτούν τη χορογραφία.

SEVEN TO THE SEVENTH

24 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || ΟΧΘΗ ΚΑΝΑΛΙΟΥ (21α)

24/6: 19.00 – 25/6: 02.00 – 26/6: 05.00 – 27/6: 20.00 – 28/6: 13.00 – 29/6: 15.30 – 30/6: 19.00

Μια γιγαντιαία διαδικτυακή σκηνή που απλώνεται σε διαφορετικές πόλεις και χώρες ανά τη γη θα αναδυθεί από τις 24 ως τις 30 Ιουνίου, έχοντας στον πυρήνα της το Summer Nostos Festival στην Αθήνα. Το Seven to the Seventh δημιουργήθηκε από το όραμα της χορογράφου Ana SánchezColberg από το Πουέρτο Ρίκο και του Theatre En Corps Collectif.

Το πρότζεκτ Seven to the Seventh προσκαλεί τους πολίτες σε ένα παγκόσμιο χορό κατά τη διάρκεια

επτά ημερών. Ένας χορός με άλλους μέσα στην κοινότητά μας, σε απομονωμένες περιοχές, σε διάφορα σημεία ανά τον πλανήτη, που έχει στόχο να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο «εμείς». Όλοι, όπου και αν βρίσκονται, μπορούν να ανακαλύψουν αυτό το μοναδικό σκηνικό γεγονός, είτε στο Summer Nostos Festival, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

AKRAM KHAN COMPANY – PORTRAITS IN OTHERNESS

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)

Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ομάδας του Akram Khan επιδιώκει να μεταδώσει την άυλη αξία της κληρονομιάς και της φιλοσοφίας της ανταποδίδοντας και συμβάλλοντας στο μέλλον του χορού. Υπό την καθοδήγηση του κορυφαίου χορευτή-χορογράφου Akram Khan και του Farooq Chaudhry, στενού συνεργάτη του, χαρισματικοί και σπάνια προικισμένοι καλλιτέχνες-χορογράφοι έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το δικό τους ιδιαίτερο έργο, εμπνευσμένο από έναν μοναδικό συνδυασμό πολιτισμών, μύθων και τελετουργιών που οδηγούν τη φιλοσοφία και την αισθητική του Akram Khan προς νέες κατευθύνσεις.

Η Maya Jilan Dong παρουσιάζει το Whip, εμπνευσμένο από τους χορούς της φυλής των Μπάι της Κίνας, στην οποία ανήκει και η ίδια, ενώ ο Ινδονήσιος χορευτής και χορογράφος Rianto παρουσιάζει το Medium, μια σειρά από μελέτες πάνω στη σχέση ανάμεσα στο θρησκευτικό, το κοινωνικό, το πολιτικό και το παραδοσιακό του σώμα. Πρόκειται για δύο δυναμικά σόλο που συνοδεύονται από ζωντανή μουσική.

Χωρίς να εκφράζουν συγκεκριμένα χορευτικά είδη ή τάσεις, φέρνουν στη σκηνή ήχους, εμπειρίες και εικόνες που εκφράζουν διαφορετικές χορευτικές γλώσσες, που είτε τις διδάχτηκαν είτε τις κληρονόμησαν μέσα από την ιστορία της πατρίδας τους.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

GARIP AY – Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 – ΣΑΒΒΑΤΟ 29 – KYΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20:30 || ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ (3)

Ο χορός των χρωμάτων είναι μια performance με κεντρικό άξονα τις δημιουργίες του εικαστικού Garip Ay, δεξιοτέχνη της ιστορικής τεχνικής ebru, ενός είδους ζωγραφικής στο νερό που είναι γνωστή και ως μαρμαρογραφία. Η συγκεκριμένη τέχνη έχει μεγάλη παράδοση που εκκινεί από την Κεντρική Ασία, ενώ γνώρισε σημαντική άνθηση κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η λέξη ebru συνδέεται με την περσική λέξη που χρησιμοποιείται για το «σύννεφο». Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Garip Ay, «ebru είναι η διαδικασία του να προσθέτεις φυσικά χρώματα στην επιφάνεια του νερού τα οποία στη συνέχεια καθοδηγείς προκειμένου να σχηματίσουν συγκεκριμένα σχέδια ή εικόνες που μπορούν να μεταφερθούν απευθείας πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί».

Ένα από τα πρόσφατα έργα του που προκάλεσαν αίσθηση και έγιναν viral παγκοσμίως, ήταν η αποτύπωση δημιουργών του Van Gogh με την τεχνική ebru. Στο Summer Nostos Festival θα πλαισιώσει το έργο του με μουσική, χορό, και προβολές.

ΒOY BLUE

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΑΓΟΡΑ (12)

ΚΥΡΙΑΚΗ || 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)

Κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της σκηνής hip hop του Λονδίνου, με χορογραφίες που έχουν κατακτήσει τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, οι Boy Blue είναι το πνευματικό παιδί δύο σπουδαίων καλλιτεχνών: του συνθέτη MichaelMikey JAsante και του χορογράφου KenrickH2OSandy.

Δεν είναι τυχαίο ότι συνεργάστηκαν με τον Danny Boyle (σκηνοθέτη του Slumdog Millionaire) για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο το 2012, ενώ είναι καλλιτεχνικοί συνεργάτες του Barbican. Οι Boy Blue έρχονται στο Summer Nostos Festival με δυο διαφορετικές παραστάσεις. Ειδικά για την Εναλλακτική Σκηνή, η ομάδα θα παρουσιάσει το Project R.E.B.E.L που έχει χορογραφήσει ο KenrickH2OSandy σε μουσική σύνθεση του MichaelMikey JAsante. Στόχος της δημιουργίας αυτής είναι να προκαλέσει μια σειρά ερωτημάτων για την πολιτιστική ταυτότητα, για το τι σημαίνει πραγματικά το να ανήκεις σε μια κοινότητα και για το πώς διαχειριζόμαστε την αίσθηση ότι είμαστε ανίσχυροι.

Η συνθήκη θα είναι διαφορετική στην Αγορά. 15 χορευτές που έχουν εκπαιδευτεί από τη βραβευμένη ομάδα θα παρουσιάσουν ένα ειδικό show (jam και freestyle). Δυνατή, παλλόμενη μουσική θα απλωθεί στον χώρο καθώς σχηματισμοί χορευτών θα εμφανίζονται σε μια σειρά αλλεπάλληλων και σύνθετων χορογραφιών.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

SNF RUN: Τρέχοντας Προς το Μέλλον

SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.50

Hμερομηνία έναρξης εγγραφών για το SNF RUN: 2 Μαΐου

Επιστρέφει για πέμπτη συνεχή χρονιά και είναι ήδη ένας θεσμός που ενώνει τους πολίτες και τους επισκέπτες της Αθήνας οδηγώντας τους από την καρδιά της πόλης στην επικράτεια του Summer Nostos Festival. O βραδινός αγώνας δρόμου SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον δεν προωθεί απλώς την κουλτούρα του αθλητισμού, αλλά αποτελεί μια μεγάλη συνάντηση για χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο, που μαζί, τη νύχτα του Ιουνίου που πάντα συμπίπτει με τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας, απολαμβάνουν τη χαρά της συνύπαρξης. Κορύφωση είναι το show… πυροτεχνημάτων που θα ακολουθήσει μετά το τέλος της διαδρομής, κατά τη διάρκεια απονομής των μεταλλίων.

Ο αγώνας περιλαμβάνει διαδρομές των 6 και των 10 χιλιομέτρων, καθώς και διαδρομή 1 χιλιομέτρου για αθλητές των Special Olympics. Η εκκίνηση των δύο πρώτων διαδρομών θα γίνει από το Παναθηναϊκό Στάδιο με τους δρομείς να διασχίζουν το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια, μέσω της Λεωφόρου Συγγρού, να τερματίζουν στο ΚΠΙΣΝ.

Φέτος, ο αγώνας θα στείλει ένα επιπλέον δυνατό μήνυμα, καθώς θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν ένα συμβολικό ποσό συμμετοχής αναφέροντας σε ποιον μη κερδοσκοπικό οργανισμό -από σχετική λίστα- θα ήθελαν να διατεθεί.

Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν από αυτή την καθαρά εθελοντική διαδικασία, θα τριπλασιαστούν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα διατεθούν σε αυτούς τους σκοπούς, σύμφωνα πάντα με την επιθυμία των συμμετεχόντων. Έτσι το δώρο των πολιτών θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο!

Ο αγώνας πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα έχει η AMKE Αναγέννηση & Πρόοδος και την επιστημονική επίβλεψη η Α’ Ορθοπεδική Κλινική ΕΚΠΑ.

Την εκφώνηση του αγώνα πραγματοποιεί η δημοσιογράφος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

FIREWORKSSHOW ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ

23, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23/6: 22.00 & 30/6: 21.30

Ένα show για την τελετή απονομής των μεταλλίων του Αγώνα Δρόμου SNF RUN (23/6) και μία μοναδική χορογραφία πυροτεχνημάτων στη λήξη του Summer Nostos Festival (30/6) θα φωτίσουν τον ουρανό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΝ

8o ΕΤHΣΙΟ ΔΙΕΘΝEΣ ΣΥΝEΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡYΜΑΤΟΣ ΣΤΑYΡΟΣ ΝΙAΡΧΟΣ

24, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)

Είσοδος ελεύθερη, με ηλεκτρονική προεγγραφή.

Το θέμα [Untitled] του φετινού συνεδρίου απορρέει από την προσπάθειά μας να προσπεράσουμε τις «ταμπέλες», τα όρια και τις συμβάσεις και να προσκαλέσουμε απροσδόκητες συζητήσεις από ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, πολιτισμούς, εθνικότητες και γεωγραφικούς χώρους, προκειμένου να εξετάσουν ένα ζήτημα, όχι ως εμπειρογνώμονες αλλά ως σύγχρονοι στοχαστές.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι για την αντιμετώπιση φαινομενικά ανυπέρβλητων προβλημάτων, με στόχο τη δημιουργία θετικών κοινωνικών αλλαγών, απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση και ένας αντισυμβατικός τρόπος σκέψης. Πώς «μεταφράζεται», όμως, αυτή η ιδέα στην πράξη; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα τα οποία σας προσκαλούμε να διερευνήσετε μαζί μας στο φετινό ετήσιο συνέδριο του ΙΣΝ.

Φέτος θα έχουμε μαζί μας διεθνείς ομιλητές που διακρίνονται για την καινοτόμο σκέψη και αποφασιστικότητά τους, και οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας, προκειμένου να προσφέρουμε εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη ενός αντισυμβατικού τρόπου σκέψης.

Οι αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές είναι διαθέσιμες στο www.SNFestival.org

2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ SNF AGORA INSTITUTE

26 ΙΟΥΝΙΟΥ || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)

Είσοδος ελεύθερη, με ηλεκτρονική προεγγραφή.

Στις 26 Ιουνίου, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνδιοργανώνουν τη 2η Ημερίδα του SNF Agora Institute με τίτλο Talking (and Listening) Across Divides, στο πλαίσιο της μηνιαίας σειράς του ΙΣΝ ΔΙΑΛΟΓΟΙ. Η ημερίδα έχει στόχο να διερευνήσει όλα όσα μπορούν να μας διδάξουν η εμπειρία και οι επιστήμες για τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν τον παραγωγικό και δημοκρατικό διάλογο και τη συμμετοχή στα κοινά.

Πώς μπορούμε να γίνουμε δεκτικοί σε διαφορετικές, ακόμη, και αντικρουόμενες απόψεις και ιδέες; Πώς θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά τις αξίες μας στους συνομιλητές μας; Πώς

μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που επιτρέπουν ουσιαστικές και, αρκετές φορές, δύσκολες συζητήσεις; Τι συμβαίνει στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων;

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, των οποίων η έρευνα και εξειδικευμένη γνώση θα «φωτίσει» τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, να μετριάσουμε ή ακόμη και να λάβουμε υπόψη μας ανταγωνιστικές απόψεις – γεγονός που αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας. Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει τη δημιουργία του SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins με δωρεά ύψους $150 εκατομμυρίων, με στόχο να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και τις δημοκρατικές διαδικασίες (civic engagement) σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και ο ανοιχτός και πολιτισμένος διάλογος (civil discourse), δίχως αποκλεισμούς, ως ακρογωνιαίος λίθος μίας υγιούς δημοκρατίας.

Οι αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές είναι διαθέσιμες στο www.SNFestival.org

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

BRIAN ENO – 77 MILLION PAINTINGS

23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 10.00 – 01.00 || ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ (11)

Mπορεί ο Brian Eno να είναι περισσότερο γνωστός από τη σπουδαία του καριέρα στη μουσική – άλλωστε βρίσκεται στο επίκεντρο του χώρου από την εποχή που υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Roxy Music στη δεκαετία του ’70 – όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια πραγματική ιδιοφυία και στον τομέα των εικαστικών, με έργα που κατά κάποιο τρόπο αποτελούν προέκταση της άμπιεντ μουσικής του. Δημιουργεί εκπληκτικά τοπία ήχου και φωτός, όπως το 77 Million Paintings που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τόκιο το 2006, έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και τώρα, επιτέλους, έρχεται στην Ελλάδα για το Summer Nostos Festival.

Η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Eno το έργο αποτελεί μια «οπτική μουσική». Το 77 Million Paintings είναι μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση μουσικής και φωτός που διαρκώς εξελίσσεται μπροστά στον θεατή ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με το έργο όπως ακριβώς με έναν συμβατικό πίνακα ζωγραφικής, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό τον συνδυασμό και τη συνέχεια εικόνων δεν πρόκειται να τα δει ποτέ ξανά.

Η ARTWORKS παρουσιάζει

Πρόγραμμα υποστήριξης καλλιτεχνών – ΙΣΝ

23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 10.00 – 01.00

Επίπεδο 4 ΕΒΕ (11) – Επίπεδο 2 ΕΒΕ (Αίθουσα 360) (11) – Νότια Μονοπάτια (2)

Ένα σύνολο από έργα ζωγραφικής, γλυπτά, έργα ήχου, εγκαταστάσεις, video art, φωτογραφίες, performances, αλλά και ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους, θα χαρτογραφήσουν με τον πλέον δυναμικό τρόπο το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα. Συνολικά 60 νέοι Έλληνες δημιουργοί, που βραβεύτηκαν και συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 2018 θα παρουσιάσουν το έργο τους στην εικαστική έκθεση και τις προβολές που διοργανώνει η ARTWORKS ειδικά για το Summer Nostos Festival. Συγκεκριμένα, στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των 45 εικαστικών, και μέσα από ένα το παράλληλο πρόγραμμα προβολών ταινίες των 15 κινηματογραφιστών (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation).

Οι χώροι της έκθεσης και των προβολών μετατρέπονται σε ένα πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου, όπου οι 60 καλλιτέχνες με διαφορετικές κατευθύνσεις, θεματικούς άξονες και πολλαπλά μέσα, μας προτείνουν να ξανασκεφτούμε τους τρόπους καλλιτεχνικής και κοινωνικής συνύπαρξης, προσεγγίζοντας ζητήματα που μας απασχολούν, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Η ARTWORKS δημιουργήθηκε το 2017 με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με σκοπό να αποτελέσει γόνιμο πεδίο δράσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Κεντρική της δραστηριότητα συνιστά το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και φέρει το όνομα του (SNF Artist Fellowship Program), μέσα από το οποίο απονέμει χρηματικά βραβεία σε νέους καλλιτέχνες, παρέχοντάς τους τον χρόνο και την ελευθερία που χρειάζονται για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Χρήστος Βαγιάτας, Φίλιππος Βασιλείου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Πάκυ Βλασσοπούλου, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Νίκη Γκουλέμα, Κυριακή Γονή, Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Δήμητρα Δημοπούλου, Νατάσα Ευσταθιάδη, Πέγκυ Ζάλη, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Γιάννης Κολιόπουλος (ως HYPERCOMF), Πάνος Κομπής, Κατερίνα Κότσαλα, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Μαρία Κριαρά, Ορέστης Μαυρουδής, Ιάσων Μέγκουλας (Cacao Rocks), Ράνια Μπέλλου, Γιώργος Μωραΐτης, Πέτρος Μώρης, Δανάη Νικολαΐδη-Κωτσάκη, Κοσμάς Νικολάου, Πάολα Παλαβίδη (ως HYPERCOMF), Γιώργος Παλαμάρης, Φωτεινή Παλπάνα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Νεφέλη Παπαδημούλη, Ελένη Παπαναστασίου, Μαρία Παπανικολάου, Βάλια Παπαστάμου, Πάνος Προφήτης, Φώτης Σαγώνας, Μαρία Σιδέρη, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Αλίκη Σούμα, Αναστάσης Στρατάκης, Στεφανία Στρούζα, Άγγελος Τζωρτζίνης, Παύλος Τσάκωνας, Αλέξης Φιδετζής, Δέσποινα Φλέσσα

Συμμετέχουν οι κινηματογραφιστές:

Ειρήνη Βιανέλλη, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Νεριτάν Ζιντζιρία, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Δέσποινα Κούρτη, Ζακλίν Λέντζου, Μανώλης Μαυρής, Λουκιανός Μοσχονάς, Γιώργος Νικόπουλος, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Ιωάννα Πετεινάκη-Πετειναράκη, Γιάννης Συμβώνης, Γιώργος Φουρτούνης, Δάφνη Χαιρετάκη

TAPE ART

23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || ΦΑΡΟΣ (4)

To μεγαλύτερο συλλογικό έργο τέχνης θα δημιουργηθεί στο Summer Nostos Festival με τη συμμετοχή όλων των επισκεπτών, χωρίς κανένα όριο ή αποκλεισμό. Το εικαστικό κίνημα του Tape Art, που μοναδικό του μέσο είναι η χαρτοταινία, δημιουργεί τέχνη στον δημόσιο χώρο εδώ και 30 χρόνια. Στο Summer Nostos Festival τα ιδρυτικά μέλη του Tape Art έρχονται για να δουλέψουν με όλους τους επισκέπτες, από την πρώτη ως και την τελευταία μέρα.

Το Tape Art Crew έχει δημιουργήσει περισσότερα από 500 murals με χαρτοταινία σε ολόκληρο τον κόσμο. Έργα διαφορετικής κλίμακας που ξεκινούν από εσωτερικούς χώρους και φτάνουν να καλύπτουν ως και ύψος δέκα ορόφων σε ουρανοξύστες! Η θεματική έχει πάντα σχέση με τον χώρο όπου δημιουργείται και αναρτάται το έργο και φυσικά εξαρτάται από τη διάθεση των συμμετεχόντων που αντιπροσωπεύουν τις τοπικές κοινότητες. Τα έργα αυτά είναι βραχύβια, ουσιαστικά διαρκούν όσο και η φάση της δημιουργίας τους, αφού από τη στιγμή που θα μπει η τελευταία ταινία, μέσα σε 24 ώρες το έργο απομακρύνεται από τον χώρο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

NOSTOS UNIVERSITY – ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ

Το Nostos University με χαρά παρουσιάζει τον Ernő Rubik, εφευρέτη του Κύβου του Ρούμπικ. Πριν από 45 χρόνια ο Rubik, ως καθηγητής αρχιτεκτονικής και design, συνειδητοποίησε την ανάγκη να εξοικειώσει τους φοιτητές του με την έννοια της πολυπλοκότητας. Έτσι, σχεδίασε τον διάσημο κύβο, που στην αρχή έμοιαζε άλυτος, αλλά στη συνέχεια, και αφού προκάλεσε τον ενθουσιασμό σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα «μυαλά» του κόσμου, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια-γρίφους όλων των εποχών!

Τα τρία πρώτα βράδια, το Nostos University θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες, γνωστούς για την ικανότητά τους να παίζουν με περίπλοκες συνθέσεις και κατασκευές. Σας περιμένουμε στον Φάρο να παρακολουθήσετε από κοντά τους καλλιτέχνες εν δράσει, και όσο εκείνοι προσπαθούν να λύσουν, με σχεδόν μαγικό τρόπο, εντυπωσιακούς γρίφους, εσείς να μάθετε πώς να φτιάχνετε ένα μωσαϊκό από Κύβους του Ρούμπικ, κατασκευές από ντόμινο, κάστρα από τραπουλόχαρτα και έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα είδη! Κάθε βράδυ θα ανακαλύψετε και κάτι καινούργιο.

Από την Τετάρτη έως την Κυριακή, μερικοί από τους πιο γρήγορους λύτες του Ρούμπικ στον κόσμο θα μοιραστούν μαζί σας μυστικά για την απάντηση του γρίφου. Ανάλογα με το επίπεδό σας, τα μυστικά θα είναι από απλά, για αρχάριους, μέχρι πιο περίπλοκα, για τους πιο προχωρημένους.

Την Παρασκευή το βράδυ, θα γιορτάσουμε τον Κύβο μαζί με τον Ernő Rubik, σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του. Ενώ το Σάββατο το Summer Nostos Festival διοργανώνει έναν μεγάλο διαγωνισμό για τους πιο γρήγορους λύτες όλου του κόσμου.

23-25.06:

Παίζοντας με την Πολυπλοκότητα

Εργαστήρια και Shows από τους Bryan Berg, Nick Sayers, Lily Hevesh

26.06

Speedcubers – Εργαστήρια για Αρχάριους

27.06

Speedcubers – Master Classes

28.06

Ernő Rubik

18.30 -19.45 || ΦΑΡΟΣ (14)

29.06

Speedcubers – Διαγωνισμός

12.00 -20.00 || ΦΑΡΟΣ (2)

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Με δελτίο προτεραιότητας 1 ώρα πριν στο Info Kiosk Αγορά

ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ

23 – 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ (3)

Μετά από μία ακόμα κρατερή μάχη, συναντιούνται κρυφά στην άκρη μιας παλιάς σκακιέρας η Λευκή Βασίλισσα και ένας Μαύρος Αξιωματικός και αποφασίζουν να δραπετεύσουν από τον ασφυκτικό κόσμο της σκακιέρας με το θαυμαστό Τρένο των Πλήκτρων, ακολουθώντας το ασημένιο μονοπάτι μιας φεγγαραχτίδας που δημιουργεί η μουσική που παίζει στο πιάνο η Νεφέλη, ένα μικρό κορίτσι, κόρη ενός καθηγητού της Γεωμετρίας που σκοπός της ζωής του είναι να τετραγωνίσει το δάκρυ.

Χωρίς τον Μαύρο Αξιωματικό και τη Λευκή Βασίλισσα το παιχνίδι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο άτεγκτος Λευκός Βασιλιάς, η φθονερή Μαύρη Βασίλισσα και τα υπόλοιπα πιόνια είναι αποφασισμένα να βρουν, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν σκληρά τους ασυλλόγιστους δραπέτες.

Έτσι ξεκινάει μια συναρπαστική περιπέτεια σε κόσμους μαγικούς και τόπους μακρινούς, δάση με φθινοπωριάτικα φύλλα που μεταμορφώνονται σε πεταλούδες, λιβάδια με τετράφυλλα τριφύλλια και μυστικές ακρογιαλιές, όπως, κυνηγημένα από ένα γεράκι χωρίς σκιά, τα δύο παράτολμα πιόνια προσπαθούν να βρουν τον Γλάρο των Ονείρων που θα τα οδηγήσει στην Εφτάχρωμη Πύλη του Ουράνιου Τόξου.

Οι Δραπέτες της Σκακιέρας

ένα Ονειρόδραμα σε Μουσική Γιώργου Κουρουπού και Λιμπρέτο Ευγένιου Τριβιζά. Στη Μουσική Διεύθυνση ο Μίλτος Λογιάδης. Σκηνοθέτης/Χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου. Με τους Μυρτώ Παπαθανασίου, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Ειρήνη Καράγιαννη, Τάσο Αποστόλου Γιάννη Καλύβα, Χρύσα Μαλλιαμάνη. Στο σόλο πιάνο ο Σταύρος Κόλλιας

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Με δελτίο προτεραιότητας 1 ώρα πριν στο Info Kiosk Λαβύρινθος

CIRCUS ΟUTDOORS

23, 24, 25, 26 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.45 – 20.00 & 21.30 – 22.00 || ΑΓΟΡΑ (12)

23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 – 19.00 || ΞΕΦΩΤΟ (1)

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες δρόμου αιφνιδιάζουν και διασκεδάζουν τους επισκέπτες του Summer Nostos Festival με τα εντυπωσιακά και τολμηρά κατορθώματά τους! Το Circus Outdoors παρουσιάζει την αστέρα του τσίρκου Anna Jack, τον βραβευμένο κωμικό και ζογκλέρ Grant Goldie, το Red Trouser Show και τους προσκεκλημένους τους, κάθε βράδυ. Παρακολουθήστε καθημερινά τις allstar εμφανίσεις του Circus Outdoors στο Ξέφωτο και την Αγορά.

CIRCUS WORKSHOPS

23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.00 – 20.00 || ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ (6)

Έχεις ποτέ ονειρευτεί να το σκάσεις μαζί με τον θίασο ενός τσίρκου; Αν ναι, έλα να μάθεις συναρπαστικά κόλπα από καλλιτέχνες του τσίρκου απ’ όλον τον κόσμο, και ανακάλυψε τον ακροβάτη που κρύβεται μέσα σου!

Παιδιά και μεγάλοι είναι ευπρόσδεκτοι να δοκιμάσουν δραστηριότητες, όπως ζογκλερικά κόλπα, hula hoop, περπάτημα πάνω σε τεντωμένο σκοινί, ακροβατικές τέχνες και πολλά άλλα. Μέσα από διασκεδαστική γυμναστική θα εξασκήσεις την ισορροπία, τον συντονισμό και την ευλυγισία σου. Φόρεσε άνετα ρούχα και προετοιμάσου για μια εμπειρία απίστευτης διασκέδασης!

Έλα να δοκιμάσεις κάθε βράδυ και κάτι νέο.

ΑΘΛΗΜΑΤΑ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Για τους μικρούς μας φίλους αποκλειστικά, το Summer Nostos Festival και η Αναγέννηση & Πρόοδος ετοίμασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που μπλέκει αριστοτεχνικά τα αθλήματα, τις τέχνες και την ανεμελιά. Ξιφασκία, Ping Pong , Handball, Badminton, Petanque, Τρέξιμο, Kayak,

Αναρρίχηση, Capoeira, Ρομποτική, Μαγειροδρομίες, ασκήσεις ισορροπίας, ευστοχίας, χορός, ολυμπιακά ομαδικά αθλήματα με μπάλα και πόσα ακόμη παιχνίδια με χρώματα, νερό και μαθηματικά, δωρεάν για όλα τα παιδιά!