Ας ξεκινήσουμε από την τοποθεσία. Η Ακαδημία Πλάτωνος σαν περιοχή ορίζεται από τις οδούς Λένορμαν, Κωνσταντινουπόλεως, Αθηνών και Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Πρόκειται δηλαδή για μια περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, μόλις 10′ από την Ομόνοια με αμάξι ή λεωφορείο.

Το όνομα της το πήρε από το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, την Ακαδημία Πλάτωνος. Πρόκειται για την γνωστότατη σχολή του φιλόσοφου Πλάτωνος, η οποία βρισκόταν επί 900 περίπου χρόνια στο ίδιο σημείο που βρίσκεται τώρα. Η Ακαδημία στην αρχαιότητα πήρε το όνομα της από τον τοπικό ήρωα Ακάδημο, που θεωρούνταν στην αρχαιότητα ο πρώτος οικιστής της περιοχής.

Η καρδιά της είναι το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Πρόκειται για έναν χώρο προσεγμένο και περιφραγμένο, οι πύλες του οποίου είναι πάντα ανοιχτές. Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολλά απομεινάρια κτιρίων, τα οποία χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού έως τον Μεσαίωνα.  Τα κατάλοιπα αυτών βρίσκονται εντός του χώρου και τα περισσότερα είναι ελεύθερα να τα πλησιάσει κάποιος και να περιηγηθεί ακριβώς από πάνω τους. Γύρω από αυτά αναπτύσσεται ένα άλσος: δέντρα, θάμνοι, χώροι πράσινου αλλά και χώροι άθλησης και παιχνιδιού. Ανάμεσα σε αυτά, η καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής που  το χρησιμοποιούν καθημερινά ως χώρο αναψυχής ή δημιουργικότητας, ακριβώς όπως συνέβαινε στην περιοχή την εποχή του Πλάτωνα. Τις Κυριακές ειδικά σφύζει από ζωή από ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν λίγο από το τσιμέντο της μεγαλούπολης.

Το αρχαιότερο κτίσμα χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική Εποχή (2800-2100πΧ), ενώ έχουν βρεθεί και παλαιότερα ίχνη κατοίκησης, από την Νεολιθική εποχή. Στα σημαντικότερα κτίρια συμπεριλαμβάνονται η “Ιερά Οικία” των γεωμετρικών χρόνων, το Γυμνάσιο που λειτούργησε από τον πρώτο αιώνα π.Χ. έως τον πρώτο αιώνα μΧ όπου αθλούνταν οι νέοι και το περίστυλο κτίριο του 4ου αιώνα π.Χ.

Εάν όλα αυτά για σας είναι άγνωστες λέξεις επειδή δεν προσέχατε στο μάθημα της ιστορίας, μην ταράζεστε. Υπάρχουν πιο διασκεδαστικοί τρόποι να καλύψετε τα κενά που έχετε στην ιστορία από το να ψάχνετε εναγωνίως σε μια εγκυκλοπαίδεια. Ακόμη όμως και για τα ξεφτέρια του 20 η Ακαδημία Πλάτωνος πρόσφατα έγινε πιο διδακτική, διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα. Αμέσως τώρα θα σας πούμε που θα πάτε για να γίνετε και εσείς σοφότεροι όπως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Αυτό το μέρος είναι το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Πρόκειται για ένα μουσείο στο οποίο δεν θα δείτε αρχαιότητες, αλλά όλα του τα εκθέματα είναι διαδραστικά και ψηφιακά. Το πρότυπο του είναι τα “visitor centres” του εξωτερικού, μικρά δηλαδή μουσεία τα οποία έχουν ένα μόνο θέμα άρρηκτα δεμένο με την περιοχή στην οποία δημιουργήθηκαν. Και το θέμα μας εδώ δεν θα μπορούσε να είναι άλλο εκτός από τον Πλάτωνα, φιλόσοφο και ιδρυτή της σύγχρονης δυτικής σκέψης. Ποιος ήταν ο Πλάτωνας; Που έζησε, τι έγραψε, τι έκανε, τι άφησε πίσω του;

 

Picture1

 

Όλα αυτά αναλαμβάνει να μας τα μάθει το ψηφιακό μουσείο.  Εξωτερικά μοιάζει με κουτί, με την πρώτη ματιά δεν μας προετοιμάζει για τον θησαυρό γνώσης που κρύβει. Ακόμη λιγότερο μας προϊδεάζει για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον αξιόλογα και προσεγμένα θεματικά μουσεία που που μπορεί να βρει κανείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημία Πλάτωνος είναι ένα διαμαντάκι: μικρό αλλά πλήρες, σύγχρονο αλλά ζεστό, εκπαιδευτικό και πολύ ενδιαφέρον.

 

Picture2

 

Στο πρώτο μέρος του μουσείου μαθαίνουμε για τον ίδιο τον Πλάτωνα. Μαθαίνουμε για την ζωή του, για την αρχαία Αθήνα και την περιοχή που διάλεξε για να γίνει η σχολή του. Αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα ενημερωτικό και για το αρχαιολογικό πάρκο, καθώς παρέχει έναν χάρτη με τις αρχαιότητες που μπορεί να δει κάποιος. Στο ίδιο το πάρκο δεν υπάρχουν πουθενά ενημερωτικές πινακίδες που να προσανατολίζουν τον επισκέπτη, οπότε εάν θέλετε να επισκεφθείτε την περιοχή ίσως θα ήταν χρήσιμο να περάσετε πρώτα μια βόλτα από το μουσείο. Και επειδή η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν, μπορείτε να ξαναπεράσετε στο τέλος της βόλτας σας.

 

Στο δεύτερο μέρος μαθαίνουμε για το έργο του φιλοσόφου, για τα γραπτά που άφησε πίσω του. Έχουμε επίσης τον διάσημο μύθο της σπηλιάς, ο οποίος έχει μεταμορφωθεί εδώ σε εμπειρία αντί για απλή ανάγνωση.

 

Picture3

 

Το τρίτο μέρος αφηγείται την ιστορία μετά. Μετά τον θάνατο του φιλόσοφου. Μετά το τέλος της Ακαδημίας, Μετά και το τέλος της ανάγνωσης ακόμη. Πως επέζησε το έργο του για δυόμισι χιλιετίες; Ποιοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από αυτόν;

 

Picture4

Το μουσείο παρέχει απόλυτη ελευθερία στον επισκέπτη για τόσο στην επίσκεψη όσο και στην μάθηση. Μπορεί κάποιος να μείνει στο μουσείο από είκοσι λεπτά μέχρι δύο ώρες. Σε κάθε γωνιά σχεδόν υπάρχουν οθόνες αφής που η κάθε μια αφηγείται την δική της ιστορία. Ο καθένας μπορεί να σταθεί στις οθόνες και να εξερευνήσει το θέμα της όσο εκείνος θέλει.  Μαζί με τα βίντεο και την σπηλιά, αλλά και τα βιβλία, ο χρόνος περνάει χωρίς να γίνεται αισθητός. Τελειώνοντας, ο καθένας παίρνει και κάτι καινούριο στην πνευματική σκευή του. Βγαίνοντας από την πόρτα ξαναγυρνά ο χρόνος και επιστρέφουμε στα εγκόσμια.

Επειδή όμως καμία επίσκεψη σε ένα μουσείο δεν πρέπει να τελειώνει χωρίς φαγητό, για όσους πεινάσατε η περιοχή διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό καφέ και εστιατορίων όπου μπορείτε να κάτσετε και να ασχοληθείτε με την σωματική σας τροφή.

Το πιο γνωστό σημείο είναι το Συνεργατικό Καφενείο, το οποίο με τα συνεχή δρώμενα του μαζεύει κατοίκους της περιοχής αλλά και από όλη την Αθήνα. Θα σας δώσει σίγουρα κάποιο έναυσμα για να επισκεφθείτε το πάρκο. Μιλώντας με τους κατοίκους μπορείτε να μάθετε για τα προβλήματα της περιοχής: τον μακρόχρονο αγώνα που δίνουν για να μην χαθεί ούτε εκατοστό από την έκταση του αρχαιολογικού πάρκου προς χάριν της ανοικοδόμησης, τον αγώνα τους να μην γίνει mall σε μια περιοχή που έχει κατά βάση μικρομεσαίους επιχειρηματίες ή την συνεχή προσπάθεια τους να βάλουν ξανά στον χάρτη των Αθηνών μια περιοχή άγνωστη και να επανακτήσουν μια γειτονιά  υποβαθμισμένη σε αρκετά σημεία. Το Ψηφιακό Μουσείο είναι μια καλή αρχή και έχει ήδη και ξένους τουρίστες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον Πλάτωνα, κάτι που δίνει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή.

Ότι και αν ψάχνετε για μία βόλτα σας στο κέντρο της Αθήνας, χαλάρωση ή τροφή για σκέψη, η Ακαδημία Πλάτωνος μπορεί να σας το προσφέρει. Ελάτε λοιπόν, για μια όμορφη εμπειρία στην καρδιά της Αθήνας.