…που κανένας οδηγός δεν τα αποκαλύπτει!

pic1

 

Μπολόνια: Η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιοχής Εμίλια-Ρομάνια (Emilia-Romagna).

«La Dotta»: «Η Μορφωμένη» και όχι άδικα αφού είναι η πρώτη πανεπιστημιούπολη της Ευρώπης. (1088)

«La Grassa»: «Η Παχιά», με τέτοια πλούσια κουζίνα, δύσκολο να αντισταθεί κανείς στους «πειρασμούς»…

«La Rossa»: «Η Κόκκινη», η απόχρωση που εκπέμπει, αλλά και παρωνύμιο που αργότερα συνδέθηκε και με την πολιτική της πεποίθηση, αφού θεωρείται ιστορικό προπύργιο της Αριστεράς.

Η Mπολόνια…μια πόλη που γράφει ιστορία τουλάχιστον χίλια χρόνια π.Χ

Η Φέλσινα για τους Ετρούσκους.

Η Μπονόνια για τους Ρωμαίους.

Και κατά το Μεσαίωνα ένας ελεύθερος δήμος.

Η πόλη των ποιητών, της μουσικής και των τεχνών.

Η πόλη που είναι γνωστή για τους πύργους της και τις στοές της και αν την γνωρίσεις σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη και για την εμπειρία που θα βιώσεις στην πλατεία της, αναφέρομαι στην κεντρική της πλατεία, γνωστή ως Piazza Maggiore. Κι αυτό όχι μόνο γιατί είναι τεράστια, γιατί την «αγκαλιάζουν» αριστουργήματα, γιατί είναι πεντακάθαρη και μαγευτική…αλλά κυρίως γιατί «δονείται» από ενέργεια, ακόμα κι ο χρόνος σταματάει λίγο να την απολαύσει και έτσι όλα κινούνται σ’ ένα μοναδικό ρυθμό.

Η πόλη με τα εφτά καλά κρυμμένα μυστικά της, να την κάνουν ακόμα πιο γοητευτική:

1) Ο θόλος του Podestà 

 

pic2-1 pic2-2

Ο Θρύλος λέει…ότι στον θόλο του Palazzo del Podestà, που βρίσκεται κάτω από τον πύργο Arengo μεταδίδεται ο ήχος μέσα από τους τοίχους, από τη μια γωνία στην άλλη. Ήταν ένας τρόπος για να επικοινωνούν οι λεπροί την εποχή του Μεσαίωνα. Δεν πίστευα ότι στ’ αλήθεια συμβαίνει, όταν άκουσα μέσα απ’ τα τοιχώματα, τη φωνή της φίλης μου, να φτάνει μέσα μου σαν απόηχος μιας άλλης εποχής…

 

2) Το δάκτυλο του αγάλματος του Ποσειδώνα

 

pic3 

«Piazza Nettuno», η πλατεία του Ποσειδώνα με επίκεντρο όλων το συντριβάνι της «Fontana Nettuno» και το επιβλητικό άγαλμα του Ποσειδώνα να κερδίζει τα βλέμματα. Υπάρχει ωστόσο, ένα σημάδι στο πάτωμα της πλατείας, μια μαύρη πέτρα κοντά στην είσοδο της βιβλιοθήκης Sala Borsa, που σου υποδεικνύει το σημείο που πρέπει να σταθείς αν θες να δεις και μια άλλη, διαφορετική εκδοχή του αγάλματος!
” Ο Ποσειδώνας σε στύση”

 

pic4-1 pic4-2

 

Λέγεται, ότι ο καρδινάλιος, ζήτησε από τον Giambologna, στον οποίο είχε ανατεθεί το έργο, μια “μείωση” στον γιγάντιο Ποσειδώνα. Ο Giambologna την πραγματοποίησε, δεν παρέλειψε όμως να αφήσει το στίγμα του.

 

3) Η μικρή Βενετία

Περπατώντας στα στενάκια της πόλης, καλά κρυμμένο στην καρδιά της Μπολόνια, βλέπεις ένα μικρό κλειστό παραθυράκι, που ένας βιαστικός περαστικός ούτε που θα το διαχώριζε από τον τοίχο. Πλησιάζεις γεμάτος περιέργεια, σπρώχνεις το παραθυράκι κι αυτό ανοίγει. Και τότε…ούτε που το φανταζόσουν…απλώνεται μπροστά σου ένα παραμύθι!!!

pic5-1 pic5-2

 

Μια μικρή Βενετία…

Tον δωδέκατο αιώνα, η Μπολόνια δημιούργησε μια σειρά από κανάλια και υδατοφράκτες που επέτρεπαν στην εμπορική ναυτιλία να προμηθεύει με υλικά τα ελαιοτριβεία, τα βαφεία, τους φούρνους και τα εργαστήρια.

Το παραθυράκι της οδού via Piella: Ο μόνος τρόπος για να απολαύσεις την όμορφη θέα του Canale delle Moline.

 

4) Το σπασμένο Αγγείο:

pic6

 

Το σπασμένο αγγείο, στην κορυφή του Πύργου ” Torre Asinelli”, συμβολίζει την πολιτική ικανότητα της Μπολόνια στην επίλυση συγκρούσεων.

 

5) Οι θόλοι με την επιγραφή

pic7

 

Στην αρχή της via Indipendenza, κάτω από τον Πύργο “Torre Scappi”, στην καμάρα του Canton de ‘Fiori, υπάρχει μια επιγραφή στα λατινικά:

“panis vita, canabis protectio, vinum laetitia”

“Το ψωμί ζωή, η κάνναβη προστασία, το κρασί ευθυμία. ”

Αυτή η ωδή πιθανότατα προέρχεται από το γεγονός ότι η ανάπτυξη και ο πλούτος της πόλης της Μπολόνια οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια κάνναβης, μια εποχή πολύ γόνιμη.

 

6) Τα τρία βέλη

pic8

 

Στα ξύλινα δοκάρια, στην είσοδο του Corte Isolani στην οδό Strada Maggiore, υπάρχουν τρία βέλη κολλημένα στην οροφή.

Ο θρύλος λέει ότι τρεις ληστές ήταν έτοιμοι να ρίξουν τα βέλη τους εναντίον ενός ευγενή, αλλά ξαφνικά αποσυντονίστηκαν όταν μια νεαρή κοπέλα εμφανίστηκε γυμνή από ένα παράθυρο. Αστόχησαν, τα βέλη κατέληξαν σφηνωμένα στο ταβάνι κι έτσι ο άνθρωπος σώθηκε.

 

7) Η επιγραφή

Η επιγραφή “panum resis” πάνω στο τραπέζι της έδρας του Πανεπιστημίου.

Η επιγραφή αυτή υποδηλώνει ότι η γνώση είναι η πηγή της κάθε απόφασης.