Ε ρ ω τ ό κ ρ ι τ ο ς

 Δηµήτρης Μαραµής

 µε τους Vamos Ensemble

 

βασισµένο στο πρωτότυπο αριστούργηµα

του Βιτσέντζου Κορνάρου

 

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Άγιος Νικόλαος

ΠΛΑΖ ΕΟΤ 

Ερµηνεύουν: 

Θοδωρής Βουτσικάκης 

Ελένη Δηµοπούλου 

Ιωάννα Φόρτη

Ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος κύκλος μουσικών παραστάσεων του Ερωτόκριτου του Δημήτρη Μαραμή με τους Vamos Ensemble ολοκληρώνεται στην Κρήτη, με μια μοναδική συναυλία στον Άγιο Νικόλαο, την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στην Πλαζ του ΕΟΤ.

Μετά τη μεγάλη απήχηση που είχε η πρεμιέρα του Ερωτόκριτου  με τους Vamos Ensemble στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» τον Μάΐο στα Χανιά, το έργο ξαναζητήθηκε να παιχτεί σε απόσταση ενός μήνα μόνο, στην Ανατολική Τάφρο Χανίων, όπου κατακλύστηκε από κόσμο, το ίδιο και στο Ρέθυμνο την επόμενη μέρα! Στη συνέχεια παίχτηκε στο Φεστιβάλ Δελφών, στο Φεστιβάλ Οίτης στη Λαμία, στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, στο Θέατρο των Μαχαιρών Αποκορώνου, για να επιστρέψει και πάλι στην πατρίδα του Ερωτόκριτου, στην Κρήτη.

Η μουσική του Ερωτόκριτου του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένη στο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, έχει διαγράψει μία μεγάλη και σημαντική πορεία μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από θεατρική μουσική το 2011 στο Ακροπόλ, σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ – ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017 και φτάνοντας στη σημερινή συναυλιακή του μορφή με τους Vamos Ensemble από την Κρήτη, το 2019. 

H µουσική σύνθεση του Ερωτόκριτου από τον Δηµήτρη Μαραµή απέσπασε διθυραµβικές κριτικές κι ενθουσίασε το κοινό, όπου κι αν το παρακολούθησε σε ολόκληρη τη χώρα, είτε στη σκηνική, είτε στη συναυλιακή του εκδοχή.

Το ανανεωμένο ενορχηστρωτικά και ειδικά διασκευασμένο κρητικό έργο του Δημήτρη Μαραμή από τον Θανάση Παπαθανασίου για το νέο μουσικό σχήμα των Vamos Ensemble, με τους καταξιωμένους ερμηνευτές Θοδωρή Βουτσικάκη (Ερωτόκριτος),  Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), Ιωάννα Φόρτη (Παραμάνα) και τον ίδιο τον συνθέτη στην αφήγηση, συνεχίζει αναγεννημένο τη δυναμική του πορεία στο πλαίσιο του Έτους Ερωτόκριτου 2019.

Οι Vamos Ensemble είναι ένα μουσικό σύνολο με όψη και σύνθεση μικρής συμφωνικής ορχήστρας που αποτελείται από δεκαέξι μουσικούς οι οποίοι κατοικούν στην Κρήτη. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από πέντε χρόνια και έχουν σαν ορμητήριο το χωριό του Βάμου στα Χανιά. Ερμηνεύουν μουσικές του κόσμου, δοσμένες με τη γνησιότητα και τον αυθορμητισμό των ιδιαίτερων και σύγχρονων ενορχηστρώσεων τους, δημιουργώντας ένα μοναδικά δικό τους χαρακτηριστικό ήχο.

Κριτικές για 

Ε ρ ω τ ό κ ρ ι τ ο ς

 Δηµήτρης Μαραµής

 µε τους Vamos Ensemble 2017-2019

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ | Πρεμιέρα του Ερωτόκριτου με τους Vamos Ensemble   «…Όσοι είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τη θέαση και ακρόαση του «εναλλακτικού Ερωτόκριτου» του Δημήτρη Μαραμή στο Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» στις 12 Μαΐου στα Χανιά με τους Vamos Εnsemble, κυριολεκτικά μείναμε άφωνοι από τη συγκλονιστική απόδοση ΟΛΩΝ. Η πρωτότυπη διασκευή επιτυγχάνει αξιοθαύμαστα να δονήσει το «εσωτερικό μας είναι» με τη μελωδία, την ερμηνεία, την αφήγηση, το φως, τη σκηνική παρουσία, την τελειότητα του αρμονικού συγχρονισμού του συνόλου!  Είναι ένας αιφνιδιασμός από μια μουσική πρόταση που καθηλώνει και προκαλεί τον θεατή να θαυμάσει, να αναζητήσει, να αναθεωρήσει, και κυρίως να διαφυλάξει με περισσή φροντίδα την καθαρότητα του έρωτα που εκφράζεται δυναμικά από τη νέα αυτή καλλιτεχνική έκφραση…» 

ΤΑ ΝΕΑ “Ο Δημήτρης Μαραμής στάθηκε μπροστά στο κρητικό έπος όχι με δέος που βραχυκυκλώνει τη δημιουργικότητα, αλλά με ενθουσιασμό που την αναζωογονεί. Δημιούργησε κάτι καινούριο από υλικά παλιά, αλλά πολύτιμα. … ο συνθέτης απέφυγε τις προκατασκευασμένες ιδέες… εμπνέεται από την προσταγή του ελυτικού σύμπαντος: “Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω από τη Γη ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της.”  

ΕΡΤ3 “Κάλλια `χω σε με θάνατο παρ’ άλλη με ζωή μου. Γιά σέναν εγεννήθηκε στον κόσμο το κορμί μου”. Συγχαρητήρια Δήμητρη Μαραμή, σπάσατε τα όρια του χώρου και του χρόνου.” 

Cretalive   Και κάπου δίπλα στον Κορνάρο – επίσημοι προσκεκλημένοι – να χειροκροτούν ενθουσιασμένοι ο Γκρέκο, ο Χορτάτζης, ο Καζαντζάκης, όλη η διανόηση της Κρήτης!… 

Αποσπάσματα από την παράσταση στην Ανατολική Τάφρο Χανίων | 20.06.19

https://www.youtube.com/watch?v=JFwlqj3os7I

https://www.youtube.com/watch?v=gLK1a5Ms76M 

 

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΑΜΗΣ µε τους Vamos Ensemble

ΠΛΑΖ ΕΟΤ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019 | Ώρα 21:00

 Τιμές εισιτηρίων: 

10 ευρώ προπώληση και 12 ευρώ ταμείο την ημέρα της συναυλίας

 

Προπώληση:

 Γραφεία ΠΑΟΔΑΝ – Ρούσσου Καπετανάκη 7 (3ος Οροφος)  – τηλ. 28410 89513

Βιβλιοπωλείο  Γραφή – Πολυτεχνείου 1Α  – τηλ. 28410 26422

Βιβλιοπωλείο Καρτέρη – Ρούσσου Κουνδούρου 5 – τηλ. 28410 22272

και στα Public Κρήτης.

 

Hλεκτρονικά:

Ticket Services: https://www.ticketservices.gr/event/erotokritos-tou-dimitri-marami-agios-nikolaos-kriti/

Public: https://tickets.public.gr/event/erotokritos-tou-dimitri-marami-agios-nikolaos-kriti/

 Συμπαραγωγή – Οργάνωση: Artway – Τεχνότροπον | ΠΑΟΔΑΝ 

Πληροφορίες – Επικοινωνία:

Άγιος Νικόλαος Τηλ. 2841 0 89513

 Χάρης Αλεξάκης |

Έλλη Ρουμπέν |

Έλενα Χριστάκου |