Ομαδική Εικαστική Έκθεση
Natura Vindictae

Πέμπτη πρωί, σε ένα γραφείο πλησίον της οδού Κολοκοτρώνη, όλοι οι υπάλληλοι αναστατωμένοι από τις φωνές και τη φασαρία, τρέχουν στην είσοδο τρομαγμένοι και μένουν εντέλει ενεοί, μπροστά σε δεκαπεντάχρονους εφήβους που φωνάζουν «σκοτώνοντας τη γη, σκοτώνεις τη ζωή»! Άλλοι επευφημούν, ενθαρρύνοντας και επιβραβεύοντας τους μαθητές και άλλοι κουνούν τα χέρια τους αδιάφορα, υποδεικνύοντας την ασημαντότητα της πορείας, δίνοντας έναν παραπάνω λόγο στα παιδιά να διαδηλώσουν.
Σκοτώνοντας τη γη, σκοτώνεις τη ζωή λοιπόν. Ένα πρόβλημα που απασχολεί τον πλανήτη σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ λιγότερο δυστυχώς απ’όσο θα’πρεπε. Τί ρόλο διαδραματίζει σε αυτή την καταστροφή η ανθρώπινη παρέμβαση; Υπερθέρμανση και σεισμοί αλλά και πυρκαγιές, πλημμύρες. Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στο βωμό μίας ανήθικης εκμεταλλευτικής πολιτικής.
Η φύση αντιδρά αλλά έρχεται αντιμέτωπη με την αδιαφορία. Natura Vindictae είναι η φύση που εκδικείται, καταστρέφει τον εαυτό της και τον άνθρωπο. Τον πνίγει, τον καίει, τον πλακώνει. Κι εκείνος, εγκλωβισμένος σε έναν φαύλο κύκλο, συνεχίζει να καταστρέφει και να καταστρέφεται, ανίκανος να αντιδράσει.
Είμαστε όμως όντα φυσικά και η καταστροφή της φύσης συνδέεται με την αυτοκαταστροφή μας. Δώδεκα σύγχρονες καλλιτεχνικές συμμετοχές εκφράζουν το πώς βλέπει ο κόσμος της τέχνης αυτήν την καταστροφή του εσωτερικού φυσικού και του εξωτερικού φυσικού περιβάλλοντος, σε μία προσπάθεια για αφύπνιση. Για δράση. Δεν είναι άλλωστε αυτός ένας από τους πολλούς ρόλους της τέχνης;

Επιμέλεια: Ειρήνη-Μαρία Νανούρη
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κώστας Βλαχόπουλος, Παναγιώτης Γκρίτζος, Νίκη Ζαχαρή, Γεωργία Θεολόγου, Έλενα Καλαποθάκου, Γιώργος Μέριανος, Παρασκευή Μπακάλου, Κωνσταντής Σκαντζής, Αναστασία-Ζωή Σουλιώτου, Γιάννης Στεμπίλης, Στέφανος Φωλίνας και η Γωγωντίνα Ατζάμπου (Proastio Art) σε συνεργασία με την Laure Vermeersch.

Εγκαίνια: Τρίτη 8 Οκτωβρίου, από τις 20:00 μέχρι τις 23:00
Διάρκεια έκθεσης: 8-21.10.2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 11:30-16:00
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 16:00-20:30

ArteVisione Gallery, Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου, 694 595 1345, [email protected]

 

 

“Quitting” dance performance video
Γωγωντίνα Αντζαμού, Proastio Art Center, χορογράφος-χορεύτρια
Laure Vermeersch, σκηνοθέτις

Είναι ένα visual project που αποτελείται από τρία μέρη: το χώρο υγειονομικής ταφής, την performance και τους ανθρώπους, μέρη του οικολογικού ντοκιμαντέρ “Athenian material” της Laure Vermeersch σε συμπαραγωγή με τη Les films d’Ici, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
H Γωγωντίνα Αντζάμπου χρησιμοποιεί την τέχνη του σύγχρονου χορού έξω από το ΧΥΤΑ Φυλής για να εκφράσει την απελπισία, την οργή, την παραίτηση, ενώ οι κάτοικοι της Φυλής και των όμορων δήμων μετά την προβολή αυτού του ακτιβισμού εκφράζουν τα συναισθήματά τους και αποφασίζουν να αναλάβουν δράση με ποικίλους τρόπους. Στόχος είναι η αφύπνιση και κινητοποίηση όλων στο επείγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της περιβαλλοντικής καταστροφής, της κοινωνικής υποβάθμισης.
Ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργεί εδώ και μισόν αιώνα περίπου, με το 90% του συνόλου των σκουπιδιών της Αττικής ενώ το 2014 η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε έκθεσή της, την είχε χαρακτηρίσει «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές».
Η ταινία Athenian Material καταδεικνύει πως σε περιόδους πολιτικής ανάπτυξης και λιτότητας, τα απόβλητα θα μπορούσαν να εισβάλουν στη ζωή μας και να αποτελέσουν σύμβολο της απόλυτης σύγχρονης πρόκλησης.

Η Χωματερή
Μια δυστοπική επικράτεια, μια οικολογική καταστροφή. Το αποτύπωμα κάθε πόλης στον δικό μου τόπο.
Ένα βουνό σκουπιδιών – από τα ερείπια της φύσης. Η φύση καταστρέφεται συνειδητά ή ασυνείδητα από τις καθημερινές μας πρακτικές. Τολμάς να την αντικρίσεις;
Μια δυστοπική κοινωνία που συντηρείται από την απαισιοδοξία των ανθρώπων για κάθε αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τους.
Είμαστε συνηθισμένοι στην περιβαλλοντική, πολιτική, οικονομική, ηθική, κοινωνική και προσωπική υποβάθμιση. Είμαστε συνηθισμένοι σε μικρές επιφανειακές πολυτέλειες που παρέχονται από τις αρχές καθώς μας εξαπατούν για να σταματήσουμε την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής καταστροφής.
Σιωπή.
Ποια είναι η δική σου φωνή;
Χωματερή … όπως η ψυχική παραίτηση οποιασδήποτε προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής … όπως η παραίτηση από κάθε αντίσταση κατά της οικολογικής καταστροφής της ευρείας περιοχής.
Μια πάλη ενάντια στο εσωτερικό σκοτάδι για τη ρημαγμένη γη. Ο εφιαλτικός φόβος της αδυναμίας ενάντια στις αρχές.
Παρατηρητές και παρατηρούμενοι της φθοράς μας.
Νιώθω τόσο μόνη … Είμαστε μόνοι…
Είμαι μητέρα … τι είδους μητέρα; Δεν μπορώ να προστατέψω την κόρη μου.
Είμαστε τόσο μόνοι;

Η performance
Ο τόπος είναι μια εικόνα πραγματικής δυστοπίας. Σε αυτή την τεράστια απεραντοσύνη, κάτω από το καυτό φως του ήλιου και τον αποπνικτικό αέρα, η φιγούρα φαίνεται τόσο μικροσκοπική. Τα χέρια είναι συνεχώς δεμένα καθώς αγωνίζονται ενάντια στην παραίτηση και κάτω από την ένταση του ακτιβισμού. Το σώμα συνεχώς καταβάλλεται από την απειλή της καταστροφής, καταπονημένο, αποδυναμωμένο, εγκαταλελειμμένο. Η performance χρησιμοποιεί τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσει τα συναισθήματα της οργής, του πόνου, της απελπισίας, της ασφυξίας καθώς ψιθυρίζει δυνατά για βοήθεια και δράση. Άκου.

Οι Άνθρωποι
Εάν η χωματερή αποτελεί σύμβολο της “παραίτησής μας”, τότε τι μπορεί να γίνει;
Η προβολή της performance αναστατώνει τους κατοίκους της Φυλής που αισθάνονται θυμωμένοι. Αποφασίζουν να κάνουν κάτι! Αναφέρουν τα πράγματα που θα μπορούσαν να αρχίσουν να κάνουν, από την ορθή διαχείριση των αποβλήτων έως την κοινωνική και πολιτική πίεση. “Ας ψιθυρίσουμε, μέχρι οι ψίθυροι να γίνουν βουητό.” Μια ομάδα γυναικών και νέων προγραμματίζει μια δράση performance το φθινόπωρο και σας καλεί να συμμετάσχετε.

Η Γεωργία Κωνσταντίνα Αντζάμπου μεγάλωσε και επιχειρεί με το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Proastio Art στα Άνω Λιόσια. Είναι ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, χορογράφος και καθηγήτρια κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού. Εκπονεί διδακτορική διατριβή στην Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ πάνω σε site specific χορογραφίες και στη διαδραστική σχέση κίνησης – χώρου. Συνεργάζεται στην οργάνωση σεμιναρίων στα προπτυχιακά τμήματα. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Choreogenic”, έχει παρουσιάσει το βίντεο “Choreogenic” στην Quadrennial of Performance Design and Space στην Πράγα 2015, τη site specific performance “Choreogenic II_atrium stimulation” στο Μουσείο Μπενάκη και “Urban Swarm” στις δράσεις του Athens Intersection και Athens Trigono. Φέτος, συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ Eye’s Walk Digital Festival στη Σύρο με την ομάδα Proastio Art Centre Dance Research Company.

Η Laure Vermeersch συνεργάστηκε με τον Eric Baudelaire για το σχεδιασμό, τη σύνταξη ή την επεξεργασία διαφόρων έργων: «Επιστολές στον Max» (2014), “Ugly One” (2013), “Anabasis of May” και “Fusako Shigenobu”, “Masao Adachi” και “27 χρόνια χωρίς εικόνες” (2011). Επίσης, με τον McAllister για τη σκηνοθεσία στο Channel 4 του BBC με πολλές βραβεύσεις. Σπούδασε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (NFTS) στη Μεγάλη Βρετανία το 2007. Είναι μέλος του Συντακτικού Συμβουλίου του περιοδικού Vacarme, όπου εκδίδει επίσης άρθρα σχετικά με την τέχνη του ντοκιμαντέρ. Επί σειρά ετών και μέχρι το 2012 στο Παρίσι και το Λονδίνο, σχεδίασε και διηύθυνε την ανάπτυξη γραφικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων πολυμέσων (προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές πλατφόρμες και πλατφόρμες περιεχομένου) για μια διεθνή ομάδα και στη συνέχεια μια αγγλική υπηρεσία. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει το ντοκιμαντέρ Athenian Material σε συμπαραγωγή με τη Les films d’Ici.