Το Βρακί

του Carl Sternheim

Σκην.: Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Skrow Theater


Από 25 Ιανουαρίου έως 12 Απριλίου 2020

Η θεατρική ομάδα Zero Gravity, μετά τη Σκακιστική Νουβέλα και το Ένα Φεγγάρι για τους Καταραμένους, ανεβάζει το έργο του Carl Sternheim Το Βρακί, σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου. Έργο του 1911, το Βρακί προκάλεσε σκάνδαλο, όταν πρωτοπαίχθηκε στη Γερμανία.  Στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια απ’ τον Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Αμόρε, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση. Με ιδιότυπη κωμική γλώσσα, το Βρακί σατιρίζει τον υποκριτικό βίο της ανερχόμενης μεσαίας τάξης, εκθέτοντας το υπέδαφος που εξέθρεψε τον ναζισμό μέσα στα σπίτια και τα μυαλά των καθημερινών απλών “νοικοκυραίων” της εποχής.

Μια μέρα, σε μια υπαίθρια εορταστική εκδήλωση, παρουσία του βασιλιά, από απροσεξία, το εσώρουχο της νεαρής κυρίας Μάσκε πέφτει. Εκείνη το μαζεύει διακριτικά, ο σύζυγος γίνεται έξαλλος, ενώ μετά από λίγη ώρα στο σπίτι τους καταφτάνουν επίδοξοι εραστές- αυτόπτες μάρτυρες της αποκάλυψης. Εικόνες επικίνδυνης γελοιότητας ακολουθούν. Όλα αποφασίζονται βάσει μικροϋπολογισμών,  ενώ ο ρομαντισμός είναι μόνο μια ποιητική παράκρουση.

Όταν η ζωή περιορίζεται σ’ ένα “ασφαλές διαμέρισμα”, κανείς βυθίζεται στις μικροαπολαύσεις του, αδιαφορώντας για το τι διαμείβεται έξω απ’ τα τείχη του, ημιμαθής παντογνώστης, χωρίς καμία ιστορική μνήμη, χτίζοντας τη βάση που τρέφει το κτήνος της βαρβαρότητας. Με αφορμή ένα “βρακί” που πέφτει, το τελευταίο αυτό φύλλο συκής έρχεται ν’ αποκαλύψει την ηθική γύμνια των- κατά τ’ άλλα- ευπρεπώς ενδεδυμένων ηρώων.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία:  Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Δραματουργία: Γιάννης Νταλιάνης

Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Αποστόλου

Μουσική: Κώστας Λώλος 

Παίζουν: Νικόλας Χανακούλας,  Ελίζα Σκολίδη,  Γιώργος Παπανδρέου, Γιάννης Τσορτέκης,  Ελπίδα Τοπάλογλου.


Η παράσταση επιχορηγείται απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από 25 Ιανουαρίου έως 12 Απριλίου

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 18:00 & Κυριακή στις 21:00

 Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/2mg63Fy