Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας είναι ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και διαχειριστής του Θεάτρου Act στην Πάτρα. Κατάγεται από τη Χίο, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Νομικά και Διεθνείς Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι. Έχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Πολιτική, Ασφάλεια και Ολοκλήρωση στα Βαλκάνια στο UCL του Λονδίνου και στο Πολιτιστικό Management στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχουν εκδοθεί τέσσερις συλλογές με ποιήματά του. 

Εκτός από το έργο του “Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια” που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Άλφα είναι ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης της παράστασης “Πάσπαργος” που παρουσιάζεται επίσης στο θέατρο Άλφα.

 

Τηλέμαχε, ειλικρινά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω αυτή την συνέντευξη… πόσες ιδιότητες; Ηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής, συγγραφέας, διευθυντής του Θεάτρου Αct στην Πάτρα… Αυτό τον καιρό παίζονται δύο θεατρικά σου έργα στο θέατρο Άλφα, «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» και ο «Πάσπαργος». Τι είναι αυτό που σε παρακινεί να γράψεις ένα νέο έργο κάθε φορά;

Την ιδιότητα του ηθοποιού δεν την διεκδικώ ούτε έχω την ανάλογη εκπαίδευση πέρα από κάποιους κύκλους εργαστηρίων και σεμιναρίων. Έχω εμφανιστεί ελάχιστες φορές ως ηθοποιός σε παραστάσεις και κάτω από ειδικές συνθήκες.

Κατά τ’ άλλα νομίζω ότι όλα τα υπόλοιπα συνδέονται κάτω από την ιδιότητα του παραμυθά. Του αφηγητή ιστοριών. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει και αυτό με παρακινεί και αυτό νομίζω είναι η ουσία της θεατρικής εμπειρίας: το να πούμε τις ιστορίες μας, να διασώσουμε ό,τι μπορούμε και να επικοινωνήσουμε όσο βαθύτερα γίνεται. Εξάλλου όλες οι σχέσεις προχωράνε με την αποκάλυψη και με την απόφαση να μοιραστείς με τους άλλους ό,τι έχεις να μοιραστείς. Το μέσο μπορεί να αλλάζει, αλλά η ουσία είναι περίπου η ίδια.

Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα: «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια», η Μενίτα και ο Νικολής, τους οποίους υποδύονται η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, είναι δύο διαχρονικοί ήρωες…

Ελπίζω να είναι. Είναι δυο νέα παιδιά, όπως όλοι. Είναι πρόσωπα που τα θυμόμαστε από τις παρέες μας, που μπορεί να ήμασταν εμείς οι ίδιοι κάποτε, που μπορεί να ζουν σήμερα δίπλα μας. Το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι μέσα στις σχέσεις τους και όταν είναι πολύ ερωτευμένοι ή όταν νιώθουν απόρριψη πιστεύω ότι δεν αλλάζει πάρα πολύ. Είναι κοινά πράγματα αυτά που βιώνουν ο Νικολής και η Μενίτα ως ήρωες και μπορεί το κοινό να ταυτιστεί μαζί τους.

Στον Πάσπαργο αλλάζουμε κλίμα και έχουμε να κάνουμε με το φλέγον ζήτημα των προσφύγων. Μιλάμε για ένα είδος θεάτρου ντοκουμέντο

Το έργο προσπαθεί να λειτουργήσει ως παράσταση θεάτρου καταγραφής. Τα κείμενα βασίζονται σε πρωτογενές υλικό που έχω συλλέξει και επεξεργάζομαι αρκετά χρόνια. Υπάρχουν αληθινές μαρτυρίες και πολύ ανθρώπινες ιστορίες πίσω από αυτά που βλέπει ο θεατής.

Από την άλλη έχουμε προσπαθήσει και με τους ηθοποιούς και με τους υπόλοιπους συντελεστές να μη γίνει η παράσταση ένα μανιφέστο, σίγουρα όχι ένα κομματικό μανιφέστο. Το έργο έχει πολιτική θέαση και αυτή είναι ο Ουμανισμός.

 

 

 

 

 

«Ολοένα και μας πλησιάζει η θάλασσα ̇

έχω αμέτρητους λόγους να τη φοβάμαι, αλλά εγώ τη θαυμάζω.

Στέκεται σιωπηλή μπροστά στο χάος το δικό μας»

Η δική σου άποψη πάνω στο προσφυγικό ζήτημα ποια είναι; 

Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο και περίπλοκο θέμα πανευρωπαϊκών και παγκοσμίων διαστάσεων. Θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει αντιδράσει πιο καίρια και είναι προετοιμασμένη. Θα έπρεπε όλοι αυτοί οι μετακινούμενοι πληθυσμοί να έχουν απορροφηθεί διαφορετικά και με σωστότερη αναλογία. Τα νησιά έχουν κληθεί να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος. Οι δομές φυσικά δεν επαρκούν και οι συνθήκες είναι τραγικές. Και οι τοπικές κοινωνίες – που στην πραγματικότητα εκτιμώ πως δεν είναι τόσο εχθρικές όσο προβάλλουν τα κανάλια – φτάνουν σιγά σιγά στα όριά τους. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επίσης οφείλουν να αλλάξουν στρατηγική και να μην αναπαράγουν φόβο και στερεότυπα.

Οι πρόσφυγες και οι ξένοι δεν είναι η πηγή όλων των κακών, έτσι όπως παρουσιάζεται. Συνήθως οι κοινωνίες κερδίζουν από τη διαφορετικότητα και συχνά οι νέοι πληθυσμοί συμβάλλουν θετικά. Το επαληθεύει σε μεγάλο βαθμό η ιστορία αυτό. Είναι μεγάλη Ευρωπαϊκή πρόκληση αυτό που ζούμε και θα φανεί πόσο ώριμες είναι οι κοινωνίες. Απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν είναι πολύ αισιόδοξα τα πράγματα.

Διευθύνεις το θέατρο Act στην Πάτρα. Μίλησέ μας για το ξεκίνημά του και την μέχρι τώρα πορεία του.

Το act δουλεύει επαγγελματικά στο θέατρο εδώ και περίπου 11 χρόνια. Έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει πολλές δικές του παραγωγές συνήθως πρωτότυπων ελληνικών έργων. Επίσης φιλοξενεί παραστάσεις από Αθήνα, πολλές παραστάσεις stand-up comedy και έχει εδώ και περίπου 6 χρόνια επενδύσει πολύ σε μια ξεχωριστή παιδική σκηνή με υψηλά στάνταρ με εστίαση κυρίως στο μουσικό και το σωματικό θέατρο. Έχουμε καταφέρει το θέατρο να δουλεύει σχεδόν κάθε μέρα και να έχει το δικό του πιστό κοινό.

Με το θέατρο Άλφα έχετε μια συνεχή συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Είναι αποτέλεσμα κοινής οπτικής και φιλίας;

Με τους ανθρώπους του Άλφα μας συνδέει και φιλία και η μέχρι τώρα επιτυχημένη συνεργασία.

Οι σπουδές σου στο Πανεπιστήμιο και η μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία συνδέονται τελικά με κάποιο τρόπο;  

Φυσικά. Όλα συνδέονται και όλες οι επιλογές σε οδηγούν κάπου. Κάποια πράγματα σε πάνε μέχρι ενός σημείου και μετά βλέπεις τι πραγματικά θες να κάνεις.

Το θέατρο είναι η ζωή σου;

Είναι μια από τις πιο ισχυρές επιλογές μου, άρα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Όχι όμως όλη η ζωή μου. Υπάρχουν ευτυχώς κι άλλα κομμάτια.

Θεατρική γραφή ή ποίηση, προς τα πού κλίνει η ζυγαριά;

Τον τελευταίο καιρό κλίνει προς την πεζογραφία, καθώς δουλεύω εδώ και τρία χρόνια σ’ ένα νέο βιβλίο με διηγήματα.

Θα άφηνες μόνιμα την Ελλάδα για μια νέα εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό;

Ναι, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Έχω ζήσει στην Αγγλία σχεδόν επτά χρόνια και έχω ταξιδέψει πολύ και στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης. Μου αρέσουν τα άγνωστα μέρη πολύ.

Το θεατρικό τοπίο της Αθήνας πώς το αξιολογείς;

Είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον, αλλά και πολύ χαοτικό. Πάντως υπάρχουν εξαιρετικές παραστάσεις και δεν εννοώ μόνο αυτές που γίνονται ευρύτερα γνωστές και κόβουν πολλά εισιτήρια. Πολλές από αυτές μου τις προτείνουν για να έρθουν στο act και πραγματικά ανακαλύπτω παραστάσεις διαμαντάκια.

 

 

Τηλέμαχος Τσαρδάκας
 
Msc Cultural Management (HOU)
MA Politics, Security, Integration in SE Europe (UCL)
BA Law and International Studies (Coventry University)

Θέατρο act – Παραγωγές θεαμάτων
Γεροκωστοπούλου 65 & Αγίου Γεωργίου
Πάτρα
6936122261
2610272037
———————————————————————————————————————

Πάσπαργος

ΠΑΣΠΑΡΓΟΣ του Τηλέμαχου Τσαρδάκα Πρεμιέρα Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 21:00
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 για 6 ΜΟΝΟ παραστάσεις 

Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια
2ος χρόνος

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα 2ος Χρόνος 
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 23:00, ΣΑΒΒΑΤΟ
στο Θέατρο ΑΛΦΑ