Χορογραφική Εγκατάσταση: Possi(ball)ities

Αλέξης Τσιάμογλου

 

 

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και καινοτόμων δράσεων του Momus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/νίκης για την Biennale (12.10.2019 – 16.02.2020)

ο χορογράφος Αλέξης Τσιάμογλου της RoughCut προτείνει μια χορογραφική εγκατάσταση-παιχνίδι με τίτλο “Possi(ball)ities”, που επιτρέπει στον επισκέπτη ενός μουσείου να είναι θεατής, δημιουργός και ερμηνευτής.

 

Σε ένα ξύλινο πλαίσιο γεμάτο από μπαλάκια ping-pong και πλαισιωμένο από ανεμιστήρες, οι επισκέπτες, εμπλέκονται σε ένα κινητικό παιχνίδι ανοιχτής δομής που συνομιλεί με την τυχαιότητα. Είτε ως χειριστές είτε ως συμμετέχοντες-παίκτες, οι θεατές καλούνται να κατοικήσουν το έργο υιοθετώντας τον ρόλο που θα επιλέξουν.

 

Ο φιλόσοφος Giorgio Agamben στην πραγματεία του “Το εγκώμιο της βεβήλωσης” σημειώνει: “Βεβηλώνω σημαίνει αποδίδω εκ νέου στην κοινοχρηστία ό,τι είχε διαχωριστεί στη σφαίρα του ιερού… “. Με αφετηρία αυτήν την παραδοχή αλλά και το ότι ο σύγχρονος χορός αντιμετωπίζεται ως κάτι ελιτίστικο, απόμακρο και ακατανόητο, ο Αλέξης Τσιάμογλου αποπειράται να ερευνήσει την δυνατότητα διεύρυνσης της φύσης του έργου τέχνης, ώστε εκτός από αντικείμενο συμβολικής και πραγματικής αξίας, να καθίσταται επίσης κοινό αγαθό γνώσης που θα αγγίξει τους διαφορετικούς επισκέπτες. Ακόμα, εγείρει ερωτήματα για το πως μπορούμε να διευρύνουμε τα όρια της έννοιας της χορογραφίας και να εμπλέξουμε μέσω του έργου κοινό από διαφορετικό ηλικιακό, γνωστικό, κινητικό υπόβαθρο, σε ένα ένα παιχνίδι στο οποίο μπορεί ο καθένας να είναι δημιουργός, ερμηνευτής και θεατής.

 

 

Σύντομο Βιογραφικό

 

Ο Αλέξης Τσιάμογλου από το 2008  έχει συνεργαστεί με ομάδες, χορογράφους και σκηνοθέτες όπως: Χρήστος Παπαδόπουλος, Sinequanon, David Zambrano, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Μαριλένα Κατρανίδου Γιάννης Αναστασάκης, Πηγή Δημητρακοπούλου, Λία Τσολάκη, Άρτεμις Λαμπίρη, Μαργαρίτα Τρίκκα, Default σε παραγωγές για το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Επίδαυρο, το ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και το ΚΘΒΕ.

Το 2013 εμφανίστηκε στην ταινία Fabric of Time του Miky Ambrozy η οποία απέσπασε το βραβείο Wild Card στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους στο Λέουβεν. Μικρού μήκους ταινίες χορού που έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ στην Σουηδία, Πορτογαλία, Βραζιλία και Ελλάδα.

Για την χρονιά 2013-14 του απονεμήθηκε υποτροφία από το χορογραφικό κέντρο του Άμστερνταμ (ICK- SPAZIO) για νέους ταλαντούχους χορογράφους.

Έχει χορογραφήσει τα έργα Requiem – a choreographed portrait, Crossroads και Encounter. Έχει διδάξει τεχνική σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμό στην Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Τουρκία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Βουλγαρία.

 

Σύνδεσμοι

https://www.facebook.com/Roughcutco/

https://vimeo.com/tsiamoglou