Οι συντελεστές του πρώτου Positively Different Short Film Festival μιλούν στο Fermouart.

Εμείς θα είμαστε σίγουρα εκεί, εσύ; 

 

Το Positively Different Short Film Festival 2020 που θα λάβει χώρα στον κινηματογράφο Τριανόν, 13-15 Φεβρουαρίου 2020 από ποιους διοργανώνεται και τι το διαφορετικό έχει από άλλα festivals;

Ο οργανισμός που διοργανώνει το Positively Different Short Film Festival ονομάζεται Inter Alia, ένας οργανισμός πολιτειακής δράσης, που στοχεύει στη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής και ενεργής Ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του μακροχρόνιου project Erasmus+ “Through the Lens of the Other”, που επιδιώκει να φέρει κοντά ομάδες νέων που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες, και να δημιουργήσει το χώρο για να εντοπίσουν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις δυνάμει κοινές λύσεις τους, χρησιμοποιώντας τον κινηματογράφο ως μέσο διεκδίκησης.

Το φεστιβάλ αυτό φέρνει μαζί ταινίες που αφορούν ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ταινίες που οι ίδιοι οι νέοι δημιούργησαν για να αφηγηθούν τη ζωή τους, και όλες μαζί θα συνθέσουν μία εικόνα της κοινωνίας μας όπως τη θέλουμε. Αυτό που κάνει διαφορετικό αυτό το φεστιβάλ είναι, επομένως, η πολυφωνία.

Αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τα θέματα που προσεγγίζουμε από 360 μοίρες.

Πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το μέσο προβολής μιας κοινωνίας, «όπως την θέλουμε ή/και όπως δεν την θέλουμε»;

Στο φεστιβάλ δεν θα προβάλουμε απλώς την κοινωνία, όπως θα τη θέλαμε. Θα δείξουμε, πως αυτή η κοινωνία όντως υπάρχει, μπορεί να μην έχει πάντα τη μεγαλύτερη προβολή ή δημοσιότητα, αλλά υπάρχει, και γίνονται ταινίες γι’ αυτήν.

Η σημασία του φεστιβάλ δεν έγκειται μόνο στη δύναμη της κινούμενης εικόνας να συγκινεί και να μεταφέρει μηνύματα, αλλά και στην πληθωρικότητα που πετύχαμε με την επιλογή των ταινιών. Θα δείξουμε 44 ταινίες: ταινίες από όλες τις ηπείρους του κόσμου, από γυναίκες και άνδρες δημιουργούς, που ασχολούνται με μία μεγάλη ποικιλία θεμάτων.

Προβάλλοντας αυτές τις ταινίες σε ένα διάστημα τριών ημερών, θα προ(σ)καλέσουμε το κοινό ν’ αναρωτηθεί, ποιο ήταν το “κανονικό” και ποιο το περιθώριό του;

Μέσα από την επιλογή μέχρι τώρα των ταινιών μικρού μήκους, τι είναι αυτό που ενδεχομένως διαφαίνεται πιο έντονα ως στοιχείο επιλογής των κινηματογραφιστών; Υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία που τους απασχολούν εντονότερα, μια σύγκλιση προς κάποια θεματική;

Ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των ταινιών που λάβαμε, ξεπέρασε τις τρεις χιλιάδες, που είναι δύσκολο να πούμε ότι κάποια θεματική ήταν πιο έντονη. Υπήρχαν εκατοντάδες θεματικές και εκατοντάδες μοναδικές προσεγγίσεις, και αυτό ήταν που έκανε τη διαδικασία επιλογής τόσο συναρπαστική αλλά και τόσο απαιτητική.

H τελική επιλογή των ταινιών με ποια κριτήρια γίνεται; Mία καλή ιδέα ή το μήνυμα είναι πιο σημαντικά από την αισθητική μιας ταινίας;

Η προσπάθειά μας ήταν να πετύχουμε την τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε ένα δυνατό μήνυμα και μία άρτια αισθητική και καλλιτεχνική ματιά. Αν το πετύχαμε, θα κριθεί από το κοινό.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν ταινίες που μας συνεπήραν με την ιδέα και άλλες που μας γοήτευσαν με την εξέλιξη, αλλά σε όλες μας τις τελικές επιλογές συνυπάρχουν, σε διαφορετικές ισορροπίες, και τα δύο στοιχεία.

Συγχρόνως με το φεστιβάλ, ποιες παράλληλες δράσεις αναπτύσσονται;

Πέρα από το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, θα γίνουν προβολές ταινιών από τις ομάδες νέων ερασιτεχνών που συμμετέχουν στο πρότζεκτ, δομημένοι διάλογοι μεταξύ των ομάδων νέων και των κινηματογραφιστών που έχουν προσκληθεί στο φεστιβάλ, καθώς και μεταξύ κινηματογραφιστών και κοινού.

Θα πραγματοποιηθεί μία βραδιά “spoken word”, με άλλα λόγια ποιητικής performance, από την ομάδα “The Bad Poetry Social Club”,  που θα γίνει στο ιστορικό κτίριο “Μπάγκειον” στην Ομόνοια.

Τέλος, μετά την τελετή απονομής το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, το φεστιβάλ μας θα κλείσει με ένα live των Lost Bodies!

Ποια αναμένετε να είναι η απήχηση του κοινού; Βλέπετε τον κόσμο να ευαισθητοποιείται περισσότερο κι αν ναι, πού οφείλεται η αυξανόμενη κινητικότητα;

Το φεστιβάλ μας γίνεται πρώτη χρονιά, επομένως δεν έχουμε συγκριτικό μέτρο στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή. Αυτό που γνωρίζουμε όμως με σιγουριά είναι πως, η Αθήνα αγαπά το σινεμά και δη, από τα “κάτω”.

Ως επίλογο θα ήθελα μια προτροπή από εσάς. Όταν θα έρθει κάποιος στο Positively Different Short Film Festival, τι είναι αυτό που θα αποκομίσει σε γενικότερο πλαίσιο;

Θα αποκομίσει, πως η απόπειρα να δούμε την κοινωνία από 360 μοίρες θα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι – όχι πάντα ευχάριστο, θα δείξουμε και πολύ σκληρές ταινίες, αλλά σίγουρα συναρπαστικό.

https://fermouart.gr/2020/02/06/positively-different-short-film-festival-2/