Πρόγραμμα δημιουργίας του πρώτου πολιτισμικού οδηγού της Τήνου:

Από παιδιά, για παιδιά.

——————————————————————————————————-

Το πρόγραμμα TINOSGuide&Seek αφορά στη δημιουργία του πρώτου πολιτισμικού οδηγού της Τήνου, από παιδιά για παιδιά!

Τι είναι το πρόγραμμα TINOSGuide&Seek;

Το TINOSGuide&Seek προ(σ)καλείπαιδιά από την τοπική κοινωνία να δημιουργήσουν τον πρώτο οδηγό της Τήνου για παιδιά, με στοιχεία από τον πολιτισμό του νησιού.

Η Τήνος χωρίζεται γεωγραφικά από τους ντόπιους σε τέσσερις μεριές. Η ίδια η δομή του τόπου «έδωσε» και τη δομή του προγράμματος. Έτσι, κάθε Γ΄ τάξη απ’ όλα τα Δημοτικά σχολεία του νησιού, θα αναλάβει να καταγράψει τέχνες, λαϊκές και μη, και μύθους για κάθε μια από αυτές. Καθώς τα σχολεία είναι 5 και τα μέρη 4, οι Γ’ τάξεις των Δημοτικών του 1ου και του Εξωμβούργου θα «ενωθούν» παρέα σε μια ομάδα παιδιών. Επιπλέον, δεδομένου ότι το Δημοτικό Σχολείο του Πύργου έχει συνολικά 10 μαθητές/μαθήτριες θα συμμετέχουν όλοι και όλες.

Η ιδέα τουTINOSGuide&Seekαντιστοιχεί στα 30 projectsπου επιλέχθηκαν αρχικά ανάμεσα από εκατοντάδες αιτήσεις από όλη την Ελλάδα,στην πρώτη φάση του προγράμματος μετεκπαίδευσης και υποτροφιών STARTCreateCulturalChange που έλαβε χώρα στη Γερμανία (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2019). Τον Δεκέμβριο του 2019, μόνο 15 από τα 30 projects πέρασαν στη δεύτερη φάση του START-CreateCulturalChange, δηλαδή την έγκριση τόσο του περιεχομένου τους όσο και της χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους στα διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το TINOSGuide&Seekμε έδρα την Τήνο, είναι ένα από αυτά.

Πώς προκύπτει το όνομά του;

Το όνομα Guide&Seekπροκύπτει από την αγγλική έκφραση ‘hide&seek’που σημαίνει κρυφτό. Ο οδηγός θα εκτυπωθεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, ενώ η διανομή του θα γίνει δωρεάν σε μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού. 

Πώς & πότε;

ΤοTINOSGuide&Seekπραγματοποιείται από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Μάιο 2020 με έδρα την Τήνο και επίκεντρο τα παιδιά της. Η δημιουργία του οδηγού από τα παιδιά οργανώνεται συνολικά σε 12 εργαστήριακαι την παρουσίασή του κατά την ολοκλήρωσή του. Για κάθε Γ’ Δημοτικού αντιστοιχούν 3 εργαστήρια.

Υλοποίηση:

Μια ομάδα ταξιδευτών που έχει επισκεφτεί 54 χώρες σε Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία, Ασία και Αμερική και έχει 54 οδηγούς στη βιβλιοθήκητης, αποφασίζει μια μέρα,να φτιάξει τον πιο διασκεδαστικό οδηγό ξεκινώντας από τη Τήνο! Έναν οδηγό από παιδιά, για παιδιά! Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των οκτάχρονων του νησιού. Έτσι, τον Ιανουάριο, θα στείλει γράμμα σε όλες τις Γ’ τάξεις της Τήνου προ(σ)καλώντας τα παιδιά να μετέχουν σε αυτή την αποστολή, δίνοντάς τους στα «κρυφά» το πρώτο ραντεβού!Οι μικροί εξερευνητές και οι μικρές εξερευνήτρες θα αποδεχτούν τελικά την πρόκληση και συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κι έτσι θα συναντηθούν όλοι και όλες μαζί για πρώτη φορά στα εργαστήρια γνωριμίας τους!

1ο Εργαστήριο Γνωριμίας (Φεβρουάριος,2020)

Διάρκειας 2 ωρών για κάθε τάξη/ στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού & στο μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Περιεχόμενο: Μια βαλίτσα γεμάτη αντικείμενα από όλον τον κόσμο. Αφή, όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση. Δακτυλικά αποτυπώματα και διαβατήρια ΤinosGuideandSeek. Παιχνίδιαγια την εξάσκηση ικανοτήτων των εξερευνητών και των εξερευνητριών. Κάρτες με προτάσεις από τα ίδια τα παιδιά «Πριν φύγεις απ΄την Τήνο, μην ξεχάσεις να..» ή αλλιώς εργαστήρια γνωριμίας του TINOSGuide&Seek!

2ο Εργαστήριο Εξερεύνησης (Φεβρουάριος, 2020)

Διάρκειας 3 ωρών για κάθε τάξη στα χωριά Βωλάξ, Φαλατάδος, Κάμπος, Ταραμπάδος, Πύργος και στην Χώρα της Τήνου.

Περιεχόμενο: Έλεγχος διαβατηρίων κατά την επιβίβαση. Βιβλίαεξερευνητών και εξερευνητριών για κάθε υποομάδα.Χάρτες σχεδιασμένοι για παιδιά για κάθε σημείο εξερεύνησης. Μεγεθυντικοί φακοί και φωτογραφικές μηχανές με φιλμ.Ακροστιχίδες που δίνουν στοιχεία για τους προορισμούς μας.Αυτοκόλλητα με πασχαλινές τυρόπιτες ή παστέλια,καλάθια, μαντρακάδες,περιστεριώνες, πιθάρια,βράχια και άλλα παράξενα τέτοια που ξετρυπώνουν εκεί που δεν το περιμένεις.Ή αλλιώς, εργαστήρια εξερεύνησης του TINOS Guide&Seek γιατί…

«Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΔΩ!»

3ο Εργαστήριο Γραφής (Στα προσεχώς!)

Διάρκειας 2 ωρών για κάθε τάξη, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού & στο μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Περιεχόμενο:Και τώρα, θα γίνουμε όλοι συγγραφείς! Χαρτί, μολύβι, σκέψη και φαντασία. 78 συμμετέχοντες/συμμετέχουσες 8 ετών. 78 ερωτήσεις, μια για κάθε παιδί και όλες για τέχνες και μύθους.Ένας τόπος. Ένας οδηγός: TINOS Guide&Seek!

 Μέχρι στιγμής…

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 8 από τα 12 εργαστήρια τα εργαστήρια γνωριμίας και εξερεύνησης με τα παιδιά, δηλαδή 8 εργαστήρια από τα 12. Το τελευταίο εργαστήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της καραντίνας, με δεδομένο ότι η υγεία είναι προτεραιότητα όλων μας!  Προς το παρόν η Guideκαι ο Seek -όπως ονομάζονται οι φιγούρες από το λογότυπο – μένουν σπίτι! 

Σχετικά με εμάς:

Το TINOSGuide&Seekείναι μια πρωτοβουλία της Φραντζέσκας Παπαγιαννοπούλου,η οποία ανήκει στα 15 έργα από όλη την Ελλάδα που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών START-Create Cultural Change για το 2019-2020.

Λίγα λόγια για την υπεύθυνη του προγράμματος:

Η Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Φαλατάδος της Τήνου. Το 2014 αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Πανεπιστήμιο Πατρών). 2017 και 2018 θα τη βρουν στην Ολλανδία για σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Youth, Education& Society (UtrechtUniversity).

Έχοντας στήσει ήδη από το 2016 το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ για παιδιά στον τόπο της, το «Βεγγέρα fest», θέλησε να μελετήσει επιστημονικά την κοινωνική-πολιτισμική και εκπαιδευτική του αξία, όπως και έκανε, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της. Ταυτόχρονα, συμμετείχε στο Ερευνητικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΙSOTIS κάνοντας εξάμηνη πρακτική άσκηση.

To 2019 η ιδέα δημιουργίας του πρώτου πολιτισμικού-οδηγού της Τήνου, από παιδιά για παιδιά, θα της δώσει την ευκαιρία να επιλεχθεί ως υπότροφος του START-Create Cultural Change για το 2019-2020 (https://www.startgreece.net/fellows/frantzeska-papagiannopoulou). Σήμερα θα τη βρείτε στην Τήνο, παρέα με τα οκτάχρονα όλου του νησιού, την Ελένη, τη Σοφία και τον Αντώνη να κάνουν εξερεύνηση στα σοκάκια του, ετοιμάζοντας το TINOSGuide&Seek!

Με αφορμή το TINOSGuide&Seekη ίδια θα γνωριστεί με επαγγελματίες στο νησί της Τήνου και οι δρόμοι τους θα συναντηθούν για να αναλάβουν παρέα την εφαρμογή των δράσεων του έργου.

Γνωρίστε τα πρόσωπα του TINOSGuide&Seek! 

Ομάδαεμψυχωτών:

Η Ομάδα Εμψυχωτών αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των εργαστηρίων για παιδιά του προγράμματος. Συγκεκριμένα, η Ελένη Σκλαβούνου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η φιλόλογος Σοφία Ψαραδέλη, ο κοινωνικός λειτουργός Αντώνης Δελατόλας και η Νηπιαγωγός Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των 8 από τα 12 εργαστήρια: της γνωριμίας και της εξερεύνησης σε 5 χωριά της Τήνου και στη Χώρα (4 και 4 εργαστήρια αντίστοιχα, ένα για κάθε Γ’ Δημοτικού).

Έχοντας τα παιδιά συλλέξει στοιχεία από τα εργαστήρια της γνωριμίας και της εξερεύνησης, η Καλλιόπη Αναστασάκη με σπουδές στην δημιουργική γραφή, θα αναλαμβάνει τα 4 εργαστήρια γραφής με τα παιδιά (ένα εργαστήρι για κάθε Γ’ δημοτικού).

 ΓΡΑΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η αρχιτέκτονας Ευαγγελία Αλβέρτη αναλαμβάνει να σχεδιάσει οτιδήποτε γίνεται εικόνα ή αντικείμενο για τη διεξαγωγή του προγράμματος. Ξεκινώντας από το λογότυπο του TINOSGuide&Seek συνεχίζει με το εποπτικό υλικό εργαστηρίων των παιδιών, όπως τα διαβατήρια τους, ή τα βιβλία εξερεύνησης με χάρτες και αυτοκόλλητα στα διάφορα σημεία της Τήνου, σχεδιασμένα αποκλειστικά για παιδιά. Η τελευταία της αποστολή, δεν είναι άλλη από τον σχεδιασμό του ίδιου του οδηγού!

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Η Ιωάννα Κουλοχέρη, έχοντας την αντίστοιχη γνώση και εμπειρία στον χώρο των δημόσιων σχέσεων, αναλαμβάνει να διαδώσει τα νέα του προγράμματος εντός και εκτός του νησιού της Τήνου, που τόσο πολύ αγαπά! Συντονιστείτε μαζί της!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ & ΒΙΝΤΕΟ

Οι αγαπημένοι μας Φωτογρά..φως ή αλλιώς ο Νίκος και η Έβελυν Φωσκόλου αναλαμβάνουν να κρατήσουν στον χρόνο τις στιγμές μας, μέσα από τον φακό τους και η χαρά μας δεν περιγράφεται που είναι μαζί μας!

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Ο Παναγιώτης Κοντοβουνήσιος και ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος θα βάλουν μπρος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και θα στήσουν την ιστοσελίδα του TINOSGuide&Seek. Σήμερα συνεχίζουν,  εμπλουτίζοντας και ανανεώνοντας το περιεχόμενό της! Σας εύχονται «Καλή πλοήγηση!».

Για ποιους και για ποιες είναι σχεδιασμένο;

Το TinosGuide&Seek απευθύνεται σε σχολικές ομάδες μαθητών/μαθητριών της Γ’ τάξης, όλων των Δημοτικών Σχολείων της Τήνου, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους.

Γιατί να το κάνουμε;

  • Γνωριμία των παιδιών με τον τόπο διαμονής τους καιενίσχυση του δεσμού τους με αυτόν
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών μέσα από μορφές μη τυπικής εκπαίδευσης
  • Διατήρηση και προώθηση της πολιτισμικής κληρονομίας του νησιού
  • Ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στους τοπικούς φορείς
  • Προώθηση της ήδη υπάρχουσας προβολής του νησιού, ως φιλικός προς τις οικογένειες προορισμός

*Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας https://tinosguideandseek.com/ή ακολουθείστε μας στη σελίδα μας στο FacebookTINOSGuide&Seek ( https://www.facebook.com/tinosguideandseek/) ή και στοInstagramtinosguideandseekhttps://www.instagram.com/tinosguideandseek/

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο tinosguidandseek@gmail.com!

Διοργάνωση:

Το πρόγραμμα TINOSGuide&Seek*αποτελεί μια πρωτοβουλία της Φραντζέσκας Παπαγιαννοπούλου, υπότροφο του προγράμματοςSTARTCreateCulturalChange 2019/2020 (https://www.startgreece.net/fellows/frantzeska-papagiannopoulou), και διοργανώτρια του πρώτου παιδικού φεστιβάλ της Τήνου «Βεγγέρα fest», που πραγματοποιείται στο χωριό Φαλατάδος κάθε χρόνο, από το 2016. 

*Το πρόγραμμαTINOSGuide&Seekπραγματοποιείται με την υποστήριξη του STARTCreateCulturalChange: ΤoSTART είναι ένα πρόγραμμα του RobertBoschStiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το GoetheInstistuteThessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. 

Εργαστήρια TINOS Guide & Seek

 Εξερεύνηση στα Πάνω Μέρη

Στάση: Βωλάξ & Φαλατάδος

Αριθμός παιδιών: 24

13 Φεβρουαρίου, 2020

Γρανιτικοί Σχηματισμοί

«Βρίσκεσαι εδώ. Για να ανακαλύψεις το στοιχείο  που θα σε οδηγήσει  στον προορισμό σου, λύσε την ακροστιχίδα της επόμενης σελίδας!»

Η ακροστιχίδα «ΒΡΑΧΟΣ» στο βιβλίο της εξερεύνησης θα οδηγήσει τα παιδιά στο τοπίο με τους γρανιτικούς σχηματισμούς του χωριού Βωλάξ. Εκεί θα χρειαστεί να λύσουν το μυστήριο για το πελώριο μέγεθος που έχουν τα βράχια του τοπίου, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα αλλά και την προέλευσή τους! Έτσι, η τιτανομαχία θα ζωντανέψει ξανά μέσα από τις ζωγραφιές των παιδιών, οι οποίες θα συγκεντρωθούν στο βιβλίο εξερεύνησής. Μετά το πέρας της αποστολής θα κερδίσουν το αυτοκόλλητο «βράχος» με το οποίο θα συμπληρώσουν το κενό στον χάρτη εξερεύνησής τους.

Καλαθοπλεκτική

Κι όσο η μια ομάδα θα παλεύει με μύθους και τιτάνες, η άλλη ομάδα έχει τρυπώσει στο εργαστήρι καλαθοπλεκτικής, αφού η ακροστιχίδα στο βιβλίο εξερεύνησης λέει «ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΗΣ». Αποστολή της, είναι να συλλέξει με κάθε τρόπο τα μυστικά της καλαθοπλεκτικής, η οποία μάλιστα εγγράφηκε στο εθνικό ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 2019! Οι κύριοι Αντώνης-Ιωσήφ και Λουδοβίκος Σιγάλας, παρέα με τους μικρούς εξερευνητές και τις μικρές εξερευνήτριες θα συζητήσουν για την τέχνη αυτή, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τους τρόπους πλεξίματος, τους λόγους χρήσης των αντικειμένων που φτιάχνουν, ενώ στο μεταξύ θα πλέξουν μια μολυβοθήκη παρέα! Τα παιδιά θα απαθανατίσουν τους ειδικούς και το εργαστήρι τους επί τω έργω  μέσα από τις φωτογραφίες και τις ζωγραφιές τους γεμίζοντας το βιβλίο εξερεύνησής τους. Το αυτοκόλλητο με το καλάθι που θα τους δώσουν οι καλαθοπλέκτες, είναι ότι χρειάζονται για να συμπληρώσουν το κενό στον χάρτη τους!

«Συγχαρητήρια! Βρήκες ένα στοιχείο της εξερεύνησης και ολοκλήρωσες το πρώτο μέρος της αποστολής! Μην παραλείψεις να ξεκουραστείς για να ανακτήσεις δυνάμεις και να μοιραστείς τα ευρήματά σου με τις άλλες ομάδες».

Πασχαλινές Τυρόπιτες

Επόμενος προορισμός, Φαλατάδος Τήνου. Η Ακροστιχίδα «ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» θα οδηγήσει τη Γ’ τάξη του 3ου Δημοτικού Τήνου, στο πρώην δημοτικό σχολείο  του χωριού, το οποίο θα γεμίσει ξανά με παιδικές φωνές κα τις γυναίκες του χωριού, που φημίζονται για τα παραδοσιακά γκλυκά τους. Εκεί, θα αναλάβουν την τελευταία τους αποστολή: Να φτιάξουν παρέα πασχαλινές τυρόπιτες! Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά του νησιού, ενώ οι εξερευνητές και οι εξερευνήτριες θα αναλάβουν να καταγράψουν τα μυστικά της συνταγής για τον οδηγό. Μια ομάδα παιδιών θα φτιάξει τη ζύμη, η άλλη θα ανοίξει φύλλο και θα την κόψει σε κύκλους, η άλλη θα ζυμώσει το πέτρωμα για τη γέμιση, μια ακόμη θα «τσιμπήσει» τις τυρόπιτες και όλοι και όλες μαζί θα γλυκαθούν δοκιμάζοντας το γλυκό που ετοίμασαν! Πριν φύγουν, οι γυναίκες του χωριού θα τους δώσουν το αυτοκόλλητο με τις πασχαλινές τυρόπιτες με το οποίο θα συμπληρώσουν το κενό στον χάρτη τους. Μείνετε συντονισμένοι και θα βρείτε κι εσείς τη συνταγή και τα μυστικά της στον οδηγό του TINOS Guide & Seek! Κι αν ποτέ ο δρόμος σας βγάλει στο νησί της Τήνου Πάσχα σίγουρα θα τις αναγνωρίσετε!

Εξερεύνηση στα Κάτω Μέρη

Στάση: Κάμπος και Ταραμπάδος

Αριθμός παιδιών: 28

14/2/2020

Η Γ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου μαζί με την Γ’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Τήνου, ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρέα αναλαμβάνουν να εξερευνήσουν τα κάτω μέρη.

Δημοτικό Ίδρυμα, μουσείο Κώστα Τσόκλη

Ποιος είναι o καλλιτέχνης ο οποίος επέλεξε τον Κάμπο της Τήνου κι έστησε σε αυτόν ένα μουσείο για να κατοικούν τα έργα τέχνης του; Η ακροστιχίδα «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ» δίνει στα παιδιά το πρώτο στοιχείο για την εξερεύνησή τους. Πώς τον φαντάζονται τα ίδια; Και ποια άραγε να είναι η τέχνη του; Περπατώντας στα δρομάκια του χωριού, οι πινακίδες με τη λέξη μουσείο θα τα οδηγήσουν στο Δημοτικό Ίδρυμα Μουσείο Κώστα Τσόκλη, το οποίο, αν και χειμώνας, θα ανοίξει αποκλειστικά για τους μικρούς εξερευνητές και τις μικρές εξερευνήτριες.

Ήδη από την αυλή του, ο «Αϊ-Γιώργης» που παλεύει με τον δράκο, θα υποδεχτεί τα παιδιά καλώντας τα σε ένα παιχνίδι μαζί του! Τι συμβολίζει αυτή η πάλη τους; Τι υλικά έχει χρησιμοποιήσει ο καλλιτέχνης για να τον φτιάξει; Και γιατί είναι τοποθετημένος στο συγκεκριμένο σημείο; Τι έργα τέχνης άραγε να έχει μέσα το μουσείο;

Η διευθύντρια του μουσείου, κυρία Κουτσουράκη Χρυσάνθη, φαίνεται να έχει το κλειδί τόσο για το μουσείο, όσο και για τις ερωτήσεις των παιδιών. Οι μικροί εξερευνητές και οι μικρές εξερευνήτριες με τη βοήθεια της θα ξεναγηθούν στον χώρο του μουσείου, στα έργα σύγχρονης τέχνης του καλλιτέχνη και τη ζωή του.

Ύστερα, θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους! Με αφορμή το ότι ο κύριος Τσόκλης χρησιμοποιεί ένα αληθινό αντικείμενο που το ενσωματώνει στα έργα του, τα ίδια θα κληθούν να μιμηθούν αυτή την τεχνική του. Συγκεκριμένα, θα φωτογραφίσουν επιτόπου κάτι που τους έκανε εντύπωση από το μουσείο και η φωτογραφία τους αυτή καθαυτή, θα γίνει το αληθινό αντικείμενο που τα ίδια θα χρειαστεί να ενσωματώσουν στη ζωγραφιά τους.

Βγαίνοντας από το μουσείο για να ζωγραφίσουν στην αυλή του, μια έκπληξη θα περιμένει την ομάδα παιδιών του 1ου Δημοτικού! Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο κύριος Τσόκλης θα είναι εκεί για να τον γνωρίσουν από κοντά, να κουβεντιάσουν μαζί του και δημιουργήσουν! Ο ίδιος θα τους δώσει το αυτοκόλλητο με τα πινέλα και τις μπογιές με το οποίο θα συμπληρώσουν το κενό στον χάρτη εξερεύνησής τους. Σύντομα θα δείτε τις δημιουργίες τους στον οδηγό!

Παστέλι σε λεμονόφυλλο

Η άλλη ομάδα παιδιών του 1ου Δημοτικού, θα τρυπώσει στην πετρόχτιστη στάση λεωφορείου, στο χωριό Κάμπος. Λύνοντας την ακροστιχίδα «ΜΕΛΙΣΣΑ» στο βιβλίο εξερεύνησής και με τη βοήθεια του χάρτη του, θα χρειαστεί να ψάξει και να βρει τη μέλισσα – λογότυπο της πιο μεγάλης γιορτής του χωριού- στα δρομάκια του. Τελικά θα τη βρουν σχεδιασμένη στην πλατεία του Κάμπου και εκεί ακριβώς, η πόρτα ενός κρυφού περιβολιού θα ανοίξει! Οι εξερευνητές και οι εξερευνήτριες θα τρυπώσουν μέσα ενώ τα βέλη στο πάτωμα θα δείχνουν μια λεμονιά με πλατιά φύλλα. Αποστολή τους είναι να μαζέψουν  τόσα λεμονόφυλλα, όσα τα ίδια και οι συμμαθητές και συμμαθήτριές τους και ύστερα να βρουν την κυρία Μαρία Φιλιππούση, στην ενοριακή αίθουσα του χωριού, για να φτιάξουν παρέα παστέλια σε λεμονόφυλλο!

Καρβουντισμένο σουσάμι, μέλι, λεμονόφυλλα, αλεύρι, ζάχαρη, ένας μαρμάρινος πάγκος και μια ξύλινη κουτάλα είναι τα υλικά και τα εργαλεία τους!  Γιατί μια από τις πιο γνωστές ή γλυκιές γιορτές της Τήνου, είναι η γιορτή του Μελιού στον Κάμπο κάθε Σεπτέμβρη,  με το παστέλι σε λεμονόφυλλο να έχει την τιμητική του. Βρείτε τη συνταγή του και τα μυστικά της στον οδηγό του Tinos Guide & Seek!

Περιστεριώνας

Η Γ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου, θα αναλάβει να εξερευνήσει το γειτονικό χωριό του σχολείου της. Στάση λοιπόν, στον Ταραμπάδο της Τήνου! Η ακροστιχίδα «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ» του βιβλίου εξερεύνησης παρέα με τις πέτρινες πινακίδες του χωριού, θα οδηγήσει τα παιδιά στο κέντρο του. Τραπεζάκια και πηλός, περιμένουν τα παιδιά στην πλατεία, ενώ οι είκοσι περίπου περιστεριώνες που απλώνονται απέναντι –αληθινά έργα τέχνης- θα αποτελέσουν αφορμή για ό,τι ακολουθήσει. Τι είναι αυτά τα σπίτια; Γιατί να φτιάξουμε σπίτια για τα περιστέρια; Γιατί να φτιάξουμε έναν περιστεριώνα στο χωράφι μας; Πώς είναι άραγε μέσα ένας περιστεριώνας; Και γιατί είναι διακοσμημένοι έτσι; Ο διάλογος θα ξεκινήσει, ενώ τα ίδια τα παιδιά θα κληθούν να κατασκευάσουν με πηλό τον δικό τους περιστεριώνα και να τον διακοσμήσουν, όπως μπορούν, με τα δικά τους μοτίβα. Τέλος, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή και το φιλμ που έχει η τσάντα της εξερεύνησής τους θα κληθούν να τους φωτογραφίσουν προκειμένου να ενταχθούν στον οδηγό κι έτσι όλοι αναγνώστες θα μπορούν να τους εντοπίσουν όταν επισκεφτούν το νησί μας!

«Συγχαρητήρια! Βρήκες ένα στοιχείο της εξερεύνησης και ολοκλήρωσες το πρώτο μέρος της αποστολής! Μην παραλείψεις να ξεκουραστείς για να ανακτήσεις δυνάμεις και ύστερα να μοιραστείς τα ευρήματά σου με τις άλλες ομάδες».

Πηγάδι& μύθος της Αγελούδας

Η ακροστιχίδα «ΠΗΓΑΔΙ» θα οδηγήσει τους εξερευνητές και τις εξερευνήτριες στην πηγή του χωριού, που είναι κοντά στους περιστεριώνες. Στο δρόμο τους για εκεί, ένα ραβασάκι με το οποίο κάποιος καλεί σε ραντεβού μια κοπέλα στην πηγή, έχει ως υστερόγραφο «Μη φοβηθείς τις Αγελούδες!». Ποιες να είναι άραγε οι Αγελούδες; Πώς τις φαντάζονται τα ίδια τα παιδιά; Τι έχουν ακούσει για αυτές ή τι νομίζουν τα ίδια γι’ αυτά τα πλάσματα; Είναι μυθικά ή αληθινά;  Πώς θα ήταν αν βάζαμε ένα λευκό σεντόνι για να παίξουμε και να τις μιμηθούμε; Τα παιδιά θα αποτυπώσουν με τις μπογιές τους τις Αγελούδες σε χαρτί όπως τις φαντάζονται και με αυτές θα γεμίσουν το βιβλίο της εξερεύνησής τους.

Εξερεύνηση στα Έξω Μέρη

Στάση: Πύργος

Αριθμός παιδιών: 10 (όλο το Δημοτικό Σχολείο του χωριού)

27/2/2020

Με δεδομένο ότι η μαρμαροτεχνία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Πύργου της Τήνου, ή ότι στη Γ’ Δημοτικού τα παιδιά διδάσκονται κυκλαδικό πολιτισμό με αναφορά στο μάρμαρο και τους τεχνίτες του, η εξερεύνηση για το Δημοτικό Σχολείο του Πύργου, αφορούσε στον «Κύκλο του Μαρμάρου».

Νταμάρι του Δράκου

Η ακροστιχίδα «Δράκος» στο βιβλίο της εξερεύνησής τους και ο ήχος από τον μαντρακά που κοπανά το μάρμαρο, θα οδηγήσει τα παιδιά συμμετέχοντες στο Νταμάρι του Δράκου, όπου και θα συναντήσουν τον Λατόμο Αντώνη Καραγιάννη επί τω έργω! Ο ίδιος θα μιλήσει στα παιδιά για τη διαδικασία εξόρυξης του μαρμάρου από το βουνό και θα λύσει τις απορίες τους. Αποστολή τους είναι να αποτυπώσουν το νταμάρι στο βιβλίο εξερεύνησης, προκείμενου αυτό να συμπεριληφθεί στον οδηγό. Φεύγοντας, ο ίδιος θα τους δώσει από ένα κομμάτι μάρμαρο, γιατί κάπου θα τους χρειαστεί!

Σιδεράδικο, Σχολή Μαρμαροτεχνίας & Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Η ακροστιχίδα «Σίδερο» και ο χάρτης στο βιβλίο εξερεύνησής τους, θα στείλει τους εξερευνητές και τις εξερευνήτριες στον σιδερά του χωριού, ή αλλιώς τον Θεό της Φωτιάς «Ήφαιστο». Μπροστά στα μάτια των παιδιών, η φωτιά θα λυγίσει το σίδερο, ενώ η τέχνη του σιδερά, θα του δώσει το σχήμα που ο ίδιος θέλει όσο ο ίδιος παρέα με τα παιδιά συζητούν για την τέχνη του. Ο κύριος Δημήτρης Χατζής και το εργαστήρι του, θα φωτογραφηθεί από τα ίδια τα παιδιά, ενώ ο ίδιος θα τους φτιάξει επιτόπου βελόνια, θα τους τα δώσει και θα τους αναθέσει να τα πάνε «εκεί που ανήκουν». Έτσι, θα καταλήξουν στη σχολή καλών τεχνών/μαρμαροτεχνίας. Εκεί παρέα με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τον διευθυντή της Σχολής κύριο Λεωνίδα Χαλεπά, θα σκαλίσουν τα μαρμαράκια τους που θα γίνουν έργα τέχνης για να κοσμήσουν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου μαρμαροτεχνίας του πολιτιστικού ιδρύματος Πειραιώς!

Εξερεύνηση στη Χώρα της Τήνου

Στάση: Λεωφόρος Μεγαλόχαρης, οδός Ευαγγελιστρίας & Ακτή Γ. Δρόσου

Αριθμός παιδιών: 18

26/2/2020

Η Γ’ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Τήνου θα αναλάβει να καταγράψει στοιχεία του πολιτισμού από την Χώρα του νησιού. Η αποστολή της, είναι ιδιαίτερα σημαντική ,ειδικά αν σκεφτούμε πως είναι το πρώτο σημείο που βλέπουν οι επισκέπτες μόλις φτάσουν στο νησί μας! Η ομάδα εμψυχωτών του προγράμματος θα δώσει ραντεβού με τους εξερευνητές και τις εξερευνήτριες συνοδεία της δασκάλας τους στον δρόμο της Παναγίας, στην παλιά βρύση.

Δυο βιβλία εξερεύνησης με χάρτες και αυτοκόλλητα, ένα για κάθε υποομάδα θα μοιραστούν στα παιδιά και με τη βοήθειά τους θα ξεκινήσει το ταξίδι τους!

«Βρίσκεσαι εδώ. Για να ανακαλύψεις το στοιχείο  που θα σε οδηγήσει  στον προορισμό σου, λύσε την ακροστιχίδα της επόμενης σελίδας!»

Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου

Η ακροστιχίδα «ΠΙΘΑΡΙ» θα οδηγήσει τη μια ομάδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου, στη λεωφόρο Μεγαλόχαρης. Τα παιδιά θα περιπλανηθούν στον χώρο για να καταλήξουν γύρω από το πελώριο πιθάρι που απεικονίζει τη γέννηση της Αθηνάς από το κεφάλι του Δία. Το έκθεμα καλεί τα παιδιά σε έναν διάλογο: «Τι βλέπουμε σε ένα αρχαιολογικό μουσείο; Γιατί είναι σημαντικά τα εκθέματά του; Πώς μας επηρεάζουν αυτά που έχει το μουσείο εμάς σήμερα;». Αποστολή τους είναι να δώσουν τις δικιές τους απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Ύστερα, να αποδώσουν το πιθάρι μέσα από τη ζωγραφική τους και τις φωτογραφίες τους συμπληρώνοντας το βιβλίο της εξερεύνησής τους με τα ευρήματά τους! Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε λόγω της ιστορικής αξίας του εκθέματος, αλλά και με δεδομένο ότι τα ίδια διδάσκονται τον μύθο της γέννησης της Αθηνάς στο βιβλίο της ιστορίας τους.

Βιοτεχνική Σχολή Τήνου

Παράλληλα της λεωφόρου Μεγαλόχαρης, στην οδό Ευαγγελιστρίας η άλλη ομάδα παιδιών, έχει τρυπώσει στη Βιοτεχνική Σχολή του νησιού. Τα παιδιά υποδέχονται η κυρία Κανακάρη Κατερίνα, η κυρία Μαρούλα Γκύζη και οι κυρίες της σχολής. Οι εξερευνητές και οι εξερευνήτριες θα βρεθούν ανάμεσα σε αργαλειούς, υφαντά, κλωστές, ραπτομηχανές και γυναίκες με μεράκι και γνώση μια σπάνιας τέχνης σήμερα που θα τα βοηθήσουν να δοκιμάσουν τα εργαλεία τους! Κι όσο και αν  σας φαίνεται παράξενο η ακροστιχίδα που οδήγησε τα παιδιά σε αυτό το σημείο έλεγε «ΑΡΑΧΝΗ». Τι δουλειά έχει η αράχνη με το υφαντήριο; Λέτε τα παιδιά να ανακαλύψουν και κάποιον μύθο; Μείνετε συντονισμένοι και θα δείτε στον οδηγό του TINOS Guide & Seek!