Αναδημοσίευση από άρθρο του 2016 

 

“Suntan” – Αργύρης ΠαπαδημητρόπουλοςTα «εγκαύματα» του καλοκαιριού

“Μόνο ο θάνατος δεν ξεγίνεται”

Αντίπαρος…και μόνο για την επιλογή του νησιού η ταινία παίρνει αστεράκι! Disco La Luna, από τις ελάχιστες ντισκοτέκ που έχουν απομείνει στα ελληνικά νησιά. Τι να πρωτοθυμηθείς από τα καλοκαίρια και τα ξεφαντώματα εκεί…

Δεν έχεις πάει ακόμα; Το Suntan λοιπόν ή θα σε κάνει να πας ή θα σε κάνει να την αποφύγεις. Γιατί κακά τα ψέματα δεν είναι όλα για όλους, όπως δεν όλοι για όλους, αντίθετα με αυτό που ακούγεται στη σκηνή του πάρτυ από την Άννα (Έλλη Τρίγκου): «Ή όλοι με όλους ή με κανέναν

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η ταινία: μπορεί ένας άνθρωπος να συμπεριφερθεί το ίδιο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και μέσα σε οποιοδήποτε πλαίσιο; Μπορεί όλοι να ταιριάξουν με όλους ανεξαρτήτως ηλικιακών διαφορών, κοινωνικού status, εμπειριών, αναγκών; Ο ήρωας της ιστορίας, o Κωστής (Μάκης Παπαδημητρίου), είναι ο νέος γιατρός της Αντιπάρου. Εργένης, σαραντάρης, μετά από έναν ήσυχο, ρουτινιάρικο χειμώνα στο νησί, ερωτεύεται το καλοκαίρι την νεαρή  Άννα και οι εξελίξεις στη ζωή του, αλλά και στη ζωή της Άννας και της παρέας της παίρνουν δραματική πορεία.

Ο Κωστής, θύτης και θύμα, έρχεται να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, με μια ιστορία που λίγο έως πολύ είναι γνωστή σε όλους μας, μέχρι το σημείο που τα πράγματα ξεφεύγουν… Ένας καλοκαιρινός έρωτας, μονόπλευρος, γίνεται εμμονή με δυσάρεστες συνέπειες για τους εμπλεκόμενους.

Η ταινία είναι ό, τι πιο ρεαλιστικό έχω δει τα τελευταία χρόνια από το ελληνικό σινεμά. Σαφώς δεν αφορά όλους, περιέχει πολλές σκηνές με κοντινά πλάνα (τα οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν) από την παραλία των γυμνιστών στην Αντίπαρο και ίσως αυτό ενοχλήσει τα μάτια του μέσου θεατή. Όμως το γυμνό στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν επιλέχτηκε ούτε για να δημιουργήσει εντυπώσεις ούτε προς «τέρψη των οφθαλμών». Είναι απόλυτα δικαιολογημένο, καθώς οποιαδήποτε απόκρυψή του δεν θα εξυπηρετούσε το κλίμα, στο οποίο μας εισάγει ο σκηνοθέτης και πρέπει να είναι αυτό: η Αντίπαρος, αφιλτράριστη και αληθινή, μες στο κατακαλόκαιρο.

suntan

Η ταινία ξεκινά με ένα εκπληκτικό πλάνο, με τον γιατρό πάνω στο καράβι και τη θάλασσα να καθρεφτίζεται μέσα από τα μάτια του, καθώς πλησιάζει το νησί. Και η Αντίπαρος ξεδιπλώνεται στο πανί πότε σκοτεινή και πότε φωτισμένη, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, και μας καλεί να την γνωρίσουμε.

Όλο το καστ είναι εξαιρετικό. Οι ηθοποιοί με άνεση και φαντασία έπλασαν χαρακτήρες που  συναντάμε κάθε χρόνο στα νησιά, ανθρώπους που τους έχουμε ξαναδεί, τους ξέρουμε, χωρίς ωραιοποιήσεις. Στους βασικούς ρόλους ο Μάκης Παπαδημητρίου (Κωστής) και η  Έλλη Τρίγκου (Άννα). Ο Μάκης Παπαδημητρίου σε ένα δραματικό ρόλο μας δείχνει για ακόμη μια φορά τη μεγάλη γκάμα του σαν ηθοποιός. Η Έλλη Τρίγκου είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, μια αιθέρια ύπαρξη και ταυτόχρονα γήινη, απόλυτα πιστή στα θέλω του χαρακτήρα που ενσαρκώνει.

Μεγάλο ατού της ταινίας η μουσική και οι σκηνές στη disco La Luna, στις οποίες εμφανίζεται και ο Αργύρης Πανταζάρας. Η ταινία σε «παίρνει» μαζί της, σε μια ατέρμονη εναλλαγή παιχνιδιού: τα παιχνίδια της καρδιάς κοντράρονται με τα παιχνίδια του μυαλού.

suntan

Infos:

Suntan:

Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (“Bank Bang”, “Wasted Youth”) έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της  στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου του Ρότερνταμ, ανάμεσα σε σπουδαίες κινηματογραφικές παραγωγές από όλον τον κόσμο.

Η επιτυχημένη πορεία της ταινίας ξεκίνησε πριν αυτή καν ολοκληρωθεί, αφού βραβεύτηκε με τη μεγαλύτερη διάκριση της Αγοράς στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Το Suntan κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες από την Odeon στις 31 Μαρτίου 2016.

Διάρκεια: 104′

Συντελεστές ταινίας:

Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Σενάριο: Σύλλας Τζουμέρκας, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Παραγωγή: Φαίδρα Βόκαλη, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Ηθοποιοί:

Μάκης Παπαδημητρίου, Έλλη Τρίγκου, Μιλού Φαν Χρούσεν, Ντίμι Χαρτ, Χαρά Κότσαλη, Μάρκους Κόλεν, Γιάννης Τσορτέκης, Σύλλας Τζουμέρκας, Γιάννης Οικονομίδης, Μαρία Καλλιμάνη, Νίκος Τριανταφυλλίδης, Αργύρης Πανταζάρας