Η Χάλλε είναι η μεγαλύτερη πόλη στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ. Το επίσημο όνομά της είναι Halle (Saale) (Χάλλε (Ζάαλε)), παλιότερα Halle an der Saale (Χάλλε επί του Ζάαλε), προκειμένου να διακρίνεται από την πόλη Χάλλε της Βεστφαλίας.

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σαξονίας-Άνχαλτ, κατά μήκος του ποταμού Ζάαλε (Saale), βόρεια από το Δρυμό την Θουριγγίας. Η Λειψία, μία από τις άλλες μεγάλες πόλεις της ανατολικής Γερμανίας, απέχει 35 χλμ.

Η πρώιμη ιστορία της συνδέεται με τη συγκομιδή του αλατιού. Το όνομα Halle προήλθε από το βρετανικό «Halen», λέξη για το αλάτι («salann» βλ. στα ιρλανδικά). Το όνομα του ποταμού Ζάαλε (Saale) περιέχει επίσης τη ρίζα της γερμανικής λέξης για το αλάτι, καθώς γίνεται συγκομιδή του στο Χάλλε από την εποχή του Χαλκού (2300-600 π.Χ.). Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά το 806. Αποτέλεσε τμήμα της Αρχιεπισκοπής του Μαγδεβούργου τον 10ο αιώνα. Σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα η πόλη του Χάλλε υπήρξε μέλος της Χανσεατικής Ένωσης τουλάχιστον από το 1281.

 

Κοντά στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν δύο βομβαρδισμοί: ο πρώτος στις 31 Μαρτίου 1945, ο δεύτερος μερικές ημέρες αργότερα. Στις 17 Απριλίου 1945 η Χάλλε είχε καταληφθεί από τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ τον Ιούλιο οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν και η πόλη κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό.

Η πόλη είναι η γενέτειρα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ (1685 – 1759).

 

Στην κεντρική πλατείας βρίσκεται το μνημείο του συνθέτη Georg Friedrich Händel, ενώ διακρίνονται οι σιλουέτες των πέντε πύργων που μαζί αποτελούν το έμβλημα του Χάλε.

Το έμβλημα του Χάλε κοσμείται με έναν ήλιο, ένα φεγγάρι και ένα αστέρι, οφείλεται μάλλον στον παγκοσμίου φήμης ουράνιο Δίσκο της Νέμπρα, την παλαιότερη συγκεκριμένη παρουσίαση του ουρανού που διαθέτει η ανθρωπότητα. Αυτό το πολύτιμο αντικείμενο ηλικίας 3.600 ετών αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού στο Κρατικό Μουσείο Προϊστορίας, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία της Ευρώπης.

Ο Κόκκινος Πύργος προκαλεί θαυμασμό τόσο οπτικά, όσο και ακουστικά: Διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο καμπανόφωνο του κόσμου, με 76 καμπάνες και συνολικό βάρος άνω από 45 τόνους. Οι υπόλοιποι πύργοι ανήκουν στην εκκλησία Marienkirche, γνωστή και ως Marktkirche (η εκκλησία της πλατείας). Ο Μαρτίνος Λούθηρος μοιάζει σαν ζωντανή παρουσία – τόσο φυσική είναι η επίδραση του εκμαγείου από το νεκρό πρόσωπό του, το οποίο φυλάσσεται εδώ.

Το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο εγκαινιάστηκε υπό την παρουσία του Johann Sebastian Bach και το άκουσμά του παραμένει μέχρι σήμερα, 300 χρόνια αργότερα, μια επιβλητική εμπειρία.

 

Το Μουσείο Τέχνης του κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ στο Moritzburg: Ζωγραφικοί πίνακες, έργα χαρακτικής και γλυπτικής, φωτογραφίες και χειροποίητη τέχνη από τον 19ο και τον 20ο αιώνα σε μια εκλεκτή, συνεχή έκθεση.

 

Πηγή:

wikipedia

https://www.germany.travel/gr/towns-cities-culture/towns-cities/halle.html