Η FABRIC REPUBLIC ΠΑΡΕΔΩΣΕ 420 ΚΙΛΑ ΡΟΥΧΑ
ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 η Ομάδα του Fabric Republic επισκέφθηκε τις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην οδό Αλκιβιάδου 4, στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει δράση παράδοσης 420 κιλών ρουχισμού.


Στόχος της δράσης ήταν η παροχή καθαρού ρουχισμού για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών που διαμένουν στην δομή.
Η Ελπίδα Νομικού, Υπεύθυνη Παρακολούθησης των Δομών Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Αθήνα μας ξενάγησε και μας μίλησε για το έργο του Ε.Ε.Σ.
«Να σας ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία και την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από τέτοιες ενέργειες και συνέργιες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τις ανάγκες ανθρώπων που έχουν πολλαπλές ευαλωτότητες.»
Παράλληλα με μεγάλη μας χαρά συνομιλήσαμε με τον Γιώργο Μπαλαχούτη, συντονιστής της Δομής των Ασυνόδευτων Ανηλίκων: «Ο ΕΕΣ με πρωτοβουλία του προέδρου μας κου Αυγερινού και μέσω του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας προσπαθεί να υποστηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως πρόσφυγες. Για αυτό το λόγο λειτουργεί 2 πολυδύναμα κέντρα προσφύγων ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη και 5 κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων 3 στην Αθήνα, ένα στο Βόλο και ένα στα Καλάβρυτα» ενώ η συντονίστρια Άρτεμις Κούσια συμπλήρωσε: «Οι επαγγελματίες που ασχολούνται τόσο στα πολυδύναμα όσο και σε κέντρα ασυνόδευτων ανηλίκων προσπαθούν να παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα με στόχο την ένταξη και την αυτονόμηση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Σημαντική βέβαια είναι η συμβολή των εθελοντών μας.»
Τέλος η εθελόντρια Μύριαμ Καρέλα μας μετέφερε την δική της εμπειρία από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα και μας μίλησε για τον δικό της ρόλο:
«Είμαστε μια ομάδα 12 ατόμων όλων των ηλικιών, οι οποίοι υποστηρίζουμε τη δομή. Όλοι οι εθελοντές είναι άρτια εκπαιδευμένοι. Έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας ενώ λαμβάνουν ειδικές εκπαιδεύσεις σε θέματα όπως στη δική μου ομάδα ειδικά στην ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών. Συγκεκριμένα προσφέρουμε στα παιδιά ενισχυτική διδασκαλία, πριν ενταχθούν στα σχολεία βοηθώντας τους στην ελληνική γλώσσα, οργανώνουμε διάφορες δράσεις όπως επισκέψεις σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, στον Σταύρο Νιάρχο. Επίσης τους μαθαίνουμε τις ελληνικές παραδόσεις, όπως φέτος που στολίσαμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, φτιάξαμε πρωτοχρονιάτικη πίτα και χαρταετούς την Καθαρά Δευτέρα…»