Συνέντευξη στη Ντίμη Θεοδωράκη

Ο Lars Borgfeld, γεννημένος το 1979, μεγάλωσε στο Ανόβερο και σπούδασε στο Βερολίνο. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και εργάζεται για το Σύλλογο “Shadowplay e.V.” από το 2007.

 

Καλώς όρισες Lars στο διαδικτυακό μας περιοδικό, “FermouArt”! Είσαι ο υπεύθυνος για το Σύλλογο “Shadowplay e. V.”. Για όσους από εμάς δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα τι σημαίνει Shadowplay, θα ήθελες να μας πληροφορήσεις σχετικά;

Ευχαριστώ πολύ, Ντίμη! Ευχαριστώ για την πρόσκληση για συνέντευξη στο περιοδικό σας!

Θα μπορούσαμε πολλά να πούμε για τη Shadowplay για όλα τα χρόνια ύπαρξής της, αλλά θα επικεντρωθώ στα πιο σημαντικά. Εν ολίγοις, είμαστε ένας Σύλλογος που στόχο έχει την προώθηση της μουσικής και του πολιτισμού, η οποία προσφέρει στους fans των μουσικών συγκροτημάτων Solar Fake, Zeraphine και Dreadful Shadows, καθώς και τα projects των άλλων εμπλεκόμενων μουσικών, εκτός από τον Sven Friedrich, μια κοινή πλατφόρμα και ως εκ τούτου είναι μια αναπτυσσόμενη κοινότητα.

Σχεδόν όπως ένα κλασσικό fan-club, που όμως αφορά κυρίως σε μία μπάντα. Παράλληλα με μας, έχει βοηθήσει ανά τα χρόνια στην εξέλιξη των μουσικών και νομίζω ότι αποτελεί κι ένα μοναδικό σημείο πώλησης.

Προσπαθούμε επίσης να οργανώσουμε υπέροχες prive εκδηλώσεις με τις αγαπημένες μπάντες των μελών μας σε τακτά χρονικά διαστήματα – κι αν δεν υπάρχει ξανά lockdown λόγω κορωνοιού, θα γίνει ξανά τον Ιανουάριο του 2021. Α, ναι! Και φυσικά υπάρχουν τώρα περισσότερες από 340 σελίδες ενός δυνατού ετήσιου fanzine μ’ ένα ωραίο Fan-Gimmick. Η σχετικά μικρή συνδρομή που δίνουν τα μέλη μπορεί να αποβεί επομένως ιδιαιτέρως χρήσιμη :-).

Ποιος είχε την ιδέα να ιδρύσει το fan-club και πότε υλοποιήθηκε;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση… Ας το θέσουμε ως εξής: Οι ρίζες του ξεκινούν κάπου στη δεκαετία του ’90, όταν οι Dreadful Shadows έγιναν γνωστοί. Εκείνη την εποχή το fan-club ονομαζόταν ακόμα “Dreadful Shadows Fan Club”. Δεν μπορώ πλέον να πω ποιος το ίδρυσε. Ίσως ένας μεγάλος fan τους, τότε. 😉 Ήμουν πολύ μικρός εκείνη την εποχή. 🙂 Δυστυχώς όχι πια, αλλά… πίσω στο θέμα.

Στη συνέχεια, το fan-club πέρασε από πολλά χέρια και κάποια στιγμή, μετά τη διάλυση των Dreadful Shadows και την ίδρυση των Helix, αργότερα Zeraphine, ονομάστηκε “Shadowplay”.  Κι έπρεπε να διατηρήσει την σχέση επίσης με τις μπάντες Zeraphine και Dreadful Shadows, που όμως δεν υπήρχαν πια. Ο τελευταίος γνωστός προκάτοχος του συλλόγου μας ήταν η Regina, από την οποία η Susanne (αντιπρόεδρός μας) και εγώ αναλάβαμε το έργο, τον Μάρτιο του 2007. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πλέον καμία επαφή εδώ. Ο χρόνος περνάει… Σε μας προτάθηκε ο ρόλος άμεσα, επειδή είχαμε προσωπική επαφή μ’ έναν από τους μουσικούς και τη σύζυγό του και τους φανήκαμε ως οι κατάλληλοι.

Προφανώς ήταν και μια καλή ιδέα, τουλάχιστον αν λάβω υπόψη μου τα γενικά σχόλια. Τότε, η Shadowplay ήταν ένας χαλαρός σύλλογος, το πολύ 50 άτομα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Sven έκανε επίσης τα πρώτα του βήματα με τους SOLAR FAKE, το οποίο από την αρχή υποστηρίξαμε. Από τότε έχουν συμβεί πολλά.

Το 2016, ιδρύσαμε επίσημα τον Σύλλογο και τον επικυρώσαμε νομικά ως “καταχωρημένος Σύλλογος (eV)”. Από τότε, είμαστε ένας «πραγματικός» Σύλλογος, από νομική άποψη. Αυτό το βήμα ήταν απαραίτητο, επειδή ο αριθμός των μελών αυξάνεται σταθερά και τώρα διοργανώνουμε ολοένα και μεγαλύτερες εκδηλώσεις και όλα έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκα και επίσης οικονομικά πιο επικίνδυνα.

Τώρα με περίπου 620 ενεργά μέλη, είμαστε κάπως σαν μια μικρή εταιρεία, όσον αφορά στην οργάνωση των πάντων. Γι ‘αυτό ήταν το σωστό και απαραίτητο βήμα, τον σύλλογο Shadowplay σε Shadowplay e.V. να μετατρέψουμε. Και συνεχίζει πάντα να είναι διασκέδαση. ‘Αλλωστε η ομάδα έχει επίσης αυξηθεί πολύ, αν ρίξετε μια ματιά στον ιστότοπό μας:

http://shadowplayfanclub.de/team/

Πώς θα περιγράφατε τη μουσική των Solar Fake για να τους γνωρίσει καλύτερα το κοινό μας στην Ελλάδα;

Οι SOLAR FAKE περιγράφουν επισήμως τον εαυτό τους ως electro-act. Φυσικά αυτό ισχύει! Ωστόσο, αυτό είναι ένα ευρύ φάσμα μέσω του οποίου οι SOLAR FAKE έχoυν τα τελευταία χρόνια αναπτυχθεί διαφορετικά σε ποικίλα στάδια.

Έτσι, το ντεμπούτο άλμπουμ “Broken Grid” ήταν ακόμη πιο έντονα μελωδικό, ονειρικό, πιο απαλό… Αυτό έχει  σε σχέση με την προηγούμενη δισκογραφία τους εξελιχθεί με διαφορετικό και αισθητό τρόπο, σε πολλές φιλιγκράν λεπτομέρειες, σε σκληρότερα πεδία έκφρασης.

Φυσικά, δεν υπάρχει έλλειψη των συνηθισμένων απαλών, ήρεμων συναισθηματικών κομματιών. Αλλά εκεί γίνονται τα κείμενα, με την ιστορία των SOLAR FAKE, αισθητά πιο κραυγαλέα και πιο δύσκολα, δηλαδή πιο άμεσα, μια εικόνα του κατακριτέου στην κοινωνία, των ανθρώπων με ασθένειες.

Όποιος ακούσει τη νέα κυκλοφορία, “Enjoy Dystopia”, την άνοιξη του 2021 θα χαιρετιστεί με ένα μπουκέτο από σκληρό electro, που χαρακτηρίζεται από διαφορετικές επιρροές, από το Future-Electro, 80er-Electro έως minimal έως aggro-tech-style. Εσωτερικά, βαθιά συναισθηματικά μελωδικά κομμάτια μέχρι το γερμανικό τραγούδι „Es geht dich nichts an“, όπου οι SOLAR FAKE εμφανίζουν εντελώς νέες νότες με το πρώτο τους κομμάτι στα γερμανικά.

Όμως, ό, τι ακούγεται νέο και ίσως άγνωστο στην αρχή, είναι και παραμένει SOLAR FAKE και παίρνει τη θέση που του αρμόζει στη δισκογραφία. Θα υπάρχουν τραγούδια – απόλαυση για τ’ αυτιά , χορευτικά, εξαντλητικά κομμάτια – όλα είναι πιθανά όταν ακούτε και αναλύετε τους στίχους, ακόμη μέχρι και συναισθηματική κατάρρευση.  Αναμένετε με μεγάλη περιέργεια!

Ποια είναι τα projects που έχετε κάνει μέχρι τώρα;

Φυσικά υπήρξαν πολλά με τα χρόνια. Για παράδειγμα, έλαβαν χώρα, ως δράσεις της Shadowplay, πραγματικές πρεμιέρες με τη μορφή events, όπως το ακουστικό event των Zeraphine το 2010 ή το “Shadow Rock Event” το 2008, όπου οι Dreadful Shadows έδωσαν ένα special show, μετά τη σύντομη επανένωσή τους.

Στη συνέχεια, φυσικά, οι μουσικές εξελίξεις αύξησαν την εστίαση μας στους SOLAR FAKE. Αλλά προσπαθούμε να συνδυάσουμε μαζί και τους ZERAPHINE όσο το δυνατόν συχνότερα, ώστε οι θαυμαστές τους να μπορούν ν’ ακούσουν ξανά τη μουσική τους στις εκδηλώσεις μας…

https://www.youtube.com/watch?v=ktXVud6nKuc

Μερικές φορές, ιδιαίτερα δημοφιλείς μπάντες συμμετείχαν επίσης στις εκδηλώσεις μας. Το 2012 ή το 2013 είχαμε τους WELLE ERDBALL ως πρώτη μπάντα, γιατί ήθελαν να δοκιμάσουν νέες τραγουδίστριες στο Βερολίνο. Αυτό ήταν φυσικά μια έκρηξη! Όλοι οι άλλοι special καλεσμένοι που καταφέραμε να προσελκύσουμε τις εκδηλώσεις μας με την πάροδο των χρόνων, ήταν εννοείται πάντοτε το Επίκεντρο!

Αλλά, πίσω στην ερώτηση: Το 2015 είχαμε την πρώτη δημόσια φουλ-ακουστική συναυλία με τους SOLAR FAKE ως μπάντα, και τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε 2 μέρες μόνο από τα μέλη του συλλόγου που τα αγόρασαν. Αυτό ήταν καταπληκτικό! Υπήρξαν επίσης „Rock Talks“, συναντήσεις των μελών του συλλόγου και τα events των τελευταίων ετών, τα οποία οι περισσότεροι από εμάς μάλλον ήδη ξέρουμε. Για παράδειγμα, τα events στο “MS Havel Queen” το 2016, οι SOLAR FAKE και οι ZERAPHINE μαζί στο παλιό υπόστεγο αεροσκαφών στο Werneuchen το 2017 και στη συνέχεια τα δύο τελευταία events το 2018 και το 2019 στο Bi Nuu του Βερολίνου, εκ των οποίων το 2019 ήταν μαζί με τους ZERAPHINE.

Πολύ ξεχωριστό ήταν το κομμάτι της συμμετοχής του κοινού στο live του 2018. Τα μέλη του συλλόγου θα μπορούσαν να εγγραφούν εκ των προτέρων και να εμφανιστούν στο Fan-μπλοκ με τους SOLAR FAKE. Μεταξύ των fans υπήρχαν τραγουδιστές και τραγουδίστριες, βιολί, χορός της κοιλιάς, ακόμη και poledance. Ήταν εντυπωσιακό αυτό που έκαναν οι fans εκεί.

Εάν θέλετε, μπορείτε να το παρακολουθήσετε ξανά στο YouTube

(https://www.youtube.com/playlist?list=PL2AEUW0QW_v2MB9NpmOy1v22W3mHPA4eD).

Λοιπόν, και το επόμενο είναι στα αρχικά με το WHO YOU ARE 2021, έτσι οι περιορισμοί λόγω κορωνοιού μας επιτρέπουν να το κάνουμε και αυτό.

Είναι η αντίδραση των μελών πάντα αυτή που περιμένετε;

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προσεγγίσεις κι από τις δύο πλευρές ένα τέτοιο Projekt με σταθερές προσδοκίες. Εάν η ομάδα και εγώ θέλαμε να κάνουμε μόνο αυτό που περιμένουν σχεδόν 620 μέλη μας για να λάβουμε τις αναμενόμενες αντιδράσεις, τότε θα μπορούσαμε πιθανώς να εκπληρώσουμε πολλά.

Αλλά δεν νομίζω ότι είναι τόσο απαραίτητο… Όταν κάνεις μια δουλειά αυθεντικά, με την ανάλογη χαρά και με τον ανάλογο επαγγελματισμό, τότε νομίζω ότι θα πάει καλά από μόνη της. Ποτέ δεν ήταν ο στόχος απαραίτητα ν’ αυξηθεί τόσο πολύ το γκρουπ Shadowplay και έτσι να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες ανάγκες για να έχουμε τις επιθυμητές αντιδράσεις. Προφανώς κάναμε κάποια πράγματα σωστά, αλλά αυτό συνέβη κάπως τυχαία, γιατί ό, τι κάνουμε μας προσφέρει διασκέδαση και χαρά. Και ό, τι μας φαίνεται χαζό, δεν το κάνουμε. 😉

Και πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι αυτό το έργο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ισχυρή συνεργασία και υποστήριξη του Sven, όλων των άλλων μουσικών και όλων των άλλων εθελοντών υποστηρικτών στα projects της Shadowplay.

Συμπέρασμα: είμαστε πάντα πολύ χαρούμενοι όταν τα μέλη επικοινωνούν μαζί μας, αν πιστεύουν ότι κάτι είναι πραγματικά υπέροχο. Αυτό είναι έπαινος και ανταμοιβή για τη δουλειά και τη δέσμευση. Ευχαρίστως επίσης δεχόμαστε κριτική και προτάσεις. Αλλά δεν περιμένουμε συγκεκριμένες αντιδράσεις.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα, όταν κάποιος γίνει μέλος της Shadowplay;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί εν συντομία με τις προηγούμενες ερωτήσεις, υπάρχει ένα δωρεάν έντυπο περιοδικό για τα μέλη κάθε χρόνο, το οποίο έχει πλέον κατακτήσει πολύ υψηλή αξία και έχει γίνει πιο παχύ με τα χρόνια. Το πλεονέκτημα: Είναι δίγλωσσο, επομένως όλο το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο στα γερμανικά και στ’ αγγλικά, έτσι ώστε τα διεθνή μέλη μας να μπορούν τώρα να επωφεληθούν από αυτό και να διαβάσουν τα πάντα.

Υπάρχουν επίσης μια ή δυο εκπλήξεις-τεχνάσματα (Gimmicks) δωρεάν, ανάλογα με το τι μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Εκτός από αυτό, φυσικά, τακτικές πληροφορίες (επίσης σε δύο γλώσσες) για τα μέλη, καθώς και την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις κλειστές εκδηλώσεις μας.

Όσο πιο συχνά γίνεται, διατηρούμε επίσης λοταρίες μόνο για τα μέλη μας. Μερικές φορές προσφέρουμε επίσης προσφορές εμπορικών προϊόντων, όπως πρόσφατα κομψά φούτερ με κουκούλα, φούτερ με φερμουάρ και μπουφάν που σχεδιάστηκαν από τον ίδιο τον Sven.

Α ναι, και στις συναυλίες περιοδείας προσπαθούμε να οργανώνουμε ειδικές προσφορές για μέλη, όποτε είναι δυνατόν, π.χ. είχαμε μια προηγούμενη φορά προσφέρει την ευκαιρία για Meet & Greet ή κάτι παρόμοιο. Αυτό εξαρτάται πάντα πολύ από τις τοποθεσίες, το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα. Αλλά μέχρι στιγμής λειτούργησε πάντα καλά, ακόμα κι όταν δεν είναι εγγυημένο.

Πόσο σημαντική είναι η εθελοντική υποστήριξη των μελών για τη Shadowplay; 

Είναι πραγματικά πολύ σημαντική! Ως Σύλλογος, είμαστε μια κοινότητα αλληλεγγύης. Μπορούμε να ξοδέψουμε μόνο τα χρήματα που παίρνουμε από τα μέλη ή πιθανώς να έχουμε μικρό κέρδος, παράλληλα με τις εκδηλώσεις ή το merchandise.

Δεν υπάρχουν επίσημες επιχορηγήσεις ή κάτι τέτοιο. Ακόμα κι αν όλα γίνονται πιο ακριβά, τώρα πολύ πιο ακριβά, αποφεύγουμε ν’ αυξήσουμε την ετήσια χρέωση. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να το κάνουμε αυτό, καθώς πολλοί που έχουν την οικονομική άνεση να το κάνουν είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν και με μεγαλύτερη συνεισφορά. Αλλά κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να το σκεφτούμε. Αν και η ετήσια χρέωση μέλους είναι σχετικά μέτρια, θα έλεγα, παρ’ όλα αυτά, δεν θέλουμε ν’ αυξάνει συνεχώς.

Πόσο σας επηρέασαν τα μέτρα λόγω κορωνοιού;

Έγιναν αρκετά αισθητά! Για παράδειγμα, έπρεπε να επαναπρογραμματίσουμε την ετήσια γενική συνέλευση δύο φορές, καθώς αρχικά δεν επιτρέπονταν συναντήσεις και στη συνέχεια, ναι μεν αλλά όχι σε κλειστές αίθουσες. Η άνετη συνάντηση, που είναι το αυτονόητο καθιερωμένο, έπρεπε να την ξεχάσουμε εντελώς.

Στη συνέχεια, η επίσημη εκστρατεία συσκευασίας για το Fanzine 2020 έπρεπε να ακυρωθεί. Κατορθώσαμε να τη φέρουμε εις πέρας με μια μικρή ομάδα, έτσι ώστε τα μέλη μας να μπορούν τουλάχιστον να πάρουν το fanzine και το Gimmick τους σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Λείπει η κοινωνική επαφή – το μεταξύ μας, που αλλιώς είχαμε συνηθίσει. Το να συναντηθούμε σε συναυλίες, το να συναντηθούμε σε φεστιβάλ. Όλα αυτά δεν συνέβησαν! Και επίσης ένα δικό μας event δεν θα λάμβανε χώρα, για παράδειγμα, ευτυχώς που δεν είχαμε προγραμματίσει για το 2020. Δεν μπορείς να μην επηρεαστείς από όλα αυτά που συμβαίνουν.

Ωστόσο, βλέπει κανείς θετική την υποστήριξη των μελών, όσων ενδιαφέρονται, να μας υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο ή να ρωτήσουν. Είναι ωραίο να βιώνουμε αυτήν την αρχή της αλληλεγγύης ακόμη και στην πανδημία και να ξέρουμε ότι κάπως παραμένουμε όλοι μαζί.

Όταν οι συναυλίες απαγορεύτηκαν λόγω του κορωνοιού, σας υποστήριξαν τα μέλη της Shadowplay κι αν ναι, πώς;

Μέσα από έρευνες ή εθελοντική βοήθεια και πρόσθετες συνεισφορές. Έχει ακόμη κληθεί μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων, για την οποία είμαστε πολύ ευγνώμονες.

Ευτυχώς τελικά, δεν υποφέρουμε τόσο σκληρά όσο οι καλλιτέχνες και όσοι ασχολούνται με την τέχνη και τον πολιτισμό που ζουν μόνο από αυτό. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθεί.

Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα το ξεπεράσουμε όλοι σύντομα στο άμεσο μέλλον.

Εκτός από την ιστοσελίδα σας (shadowplay-fanclub.de), υπάρχει επίσης μια σελίδα Facebook (Shadowplay e.V.), μια ομάδα Facebook (Shadowplay e.V) και ένα προφίλ Instagram, σωστά;

Σωστά! 🙂 Έχουμε επίσης λογαριασμό Twitter και πρόσφατα λογαριασμό TikTok. Πρέπει να ακολουθούμε τις αλλαγές των καιρών και να βρίσκουμε τους ανθρώπους όπου κινούνται. Είναι επίσης διασκεδαστικό ν’ ανακαλύπτεις κάτι νέο. Βεβαίως, το TikTok ήταν εντελώς νέο για μένα και μέχρι στιγμής εξακολουθώ να το δοκιμάζω με Status  “πειραματικό”. Αλλά αυτό θα εξελιχθεί, δεν χρειάζεται να το πιέσουμε.

Α ναι, να πω ότι κάθε μέλος λαμβάνει όλες τις πληροφορίες και τα νέα μας μέσω e-mail σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τόσο oldschool… 😉

Έχετε κάποιο σχέδιο για τους επόμενους μήνες;

Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα για το WHO YOU 2021, το Shadowplay-Event στις 29 Ιανουαρίου 2021 στο Βερολίνο, το οποίο στην πραγματικότητα είχε προγραμματιστεί να γίνει ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ των SOLAR FAKE, το οποίο έχει πλέον ανασταλεί. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, τα τραγούδια μπορούν ακόμα ν’ ακουστούν, αν επιτρέπεται. 😉

Η περιοδεία των SOLAR FAKE θα είχε ήδη προγραμματιστεί από τον Φεβρουάριο / Μάρτιο στο “Enjoy Dystopia”, όπου θα θέλαμε επίσης να προσφέρουμε Specials στα μέλη, σε συμφωνία με την μπάντα. Αλλά επειδή όλα είναι ασαφή, δεν μπορούν ν’ ανακοινωθούν ακόμη ημερομηνίες, καθώς όλα μπορούν λογικά να αλλάξουν. Επομένως, δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε κάτι δεσμευτικό αυτή τη στιγμή.

Είναι αυτή η δουλειά των ονείρων σου;

Σίγουρα! Δυστυχώς, δεν υπάρχουν χρήματα γι’ αυτήν τη δουλειά, γι ‘αυτό το κάνω παράλληλα με την κανονική μου δουλειά. Αλλά αυτό δεν το μειώνει καθόλου και είναι υπέροχο να μπορείς να κρατήσεις έναν τέτοιο σύλλογο ζωντανό και να τον προωθείς και να τον αναπτύσσεις μαζί με όλη την ομάδα. Είναι σίγουρα πολύ διασκεδαστικό! Ελπίζω μόνο ότι θα συνεχίσω να έχω το χρόνο για αυτήν τη δέσμευση.

Συνοδεύεις το συγκρότημα σε όλες τις συναυλίες τους στη Γερμανία ή/και στο εξωτερικό;

Δυστυχώς, αφού έχω μια κανονική εργασιακή ζωή και έχω παιδιά, αυτό δεν είναι δυνατό. Θα ήταν συναρπαστικό να μπορείς να τους συνοδεύεις πάντα, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν είναι τόσο κακό. Σε τελική ανάλυση, συμμετέχω εδώ και χρόνια και αρκεί το να έχουμε μια αναφορά και φωτογραφίες όλων των εκδηλώσεων, μπορεί επίσης να γίνει επεξεργασία για το fanzine, ακόμα κι αν δεν είμαι προσωπικά εκεί. Επιπλέον το να ταξιδεύω παντού θα ήταν ένα πολύ υψηλό κόστος. 🙂

Έχεις επισκεφτεί ήδη την Ελλάδα;

Ναι! Έχω πάει στην Κρήτη και στην Κω. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα και η ελληνική κουζίνα. Και ο επόμενος ταξιδιωτικός μου προορισμός θα έπρεπε πραγματικά να είναι η ηπειρωτική Ελλάδα, αν δεν μας είχε παρεμποδίσει ο κορωνοιός. Πρέπει λοιπόν να περιμένω, αλλά σίγουρα θα ξαναπάω.

Ασχολείσαι με κάτι άλλο εκτός από τη μουσική;

Μουσική, φεστιβάλ, συναυλίες… Αυτά είναι τα πράγματα που είναι πολύ σημαντικά για μένα στον ελεύθερο χρόνο μου παράλληλα με τα παιδιά μου φυσικά. Αυτά είναι στο δικό μου επίκεντρο. 🙂

Σ’ ευχαριστώ πολύ!

Κι εγώ σ’ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον κι ελπίζω ν’ απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις σου. Ελπίζω να ιδωθούμε σύντομα σε μια συναυλία ή φεστιβάλ και οι «κανονικές» στιγμές να επιστρέψουν σύντομα. Παραμείνετε υγιείς! Πολλούς χαιρετισμούς!

Μπορείτε να διαβάσετε στη γερμανική γλώσσα τη συνέντευξη εδώ: 

Lars Borgfeld: “Shadowplay” ist ein Verein zur Musik- und Kulturförderung”