“Ο ταξιδευτής” από τον Οδυσσέα Νασιόπουλο

Photo: Fan Ho

 

Δρόμος, δρόμος και χιλιόμετρα σε κάθε όχημα των ημερών μας, σε κάθε σώμα που φοράς, διαβρωμένοι απ’ τις ρόδες των στιγμών, απ’ τα ανομήματα στις πληγές των ψυχών.

Και κάθε σου στάση μια ανάμνηση, μια χαραυγή σε κάποια πόλη σταθμό, που άφησες το στίγμα σου, σε φιλίες και αγάπες που δεν ρίζωσαν.

Σημαδεμένοι μ’ ένα αριθμό σύμβολο, περαστικά χρόνια.

Κι ήταν πάντα στην επήρεια κάποιας επιλογής ανώριμης, κάποιας λάθος σκέψης στο πείσμα μιας αλύτρωτης αγάπης ή και πάλι της ανάγκης για μια λευτεριά, σε κανενός τον λογαριασμό να μη δίνεις χρέος, κάπου αλλού, κάπου μακριά να πας, κι έτσι κατέγραφες πορεία, έφηβος ακόμα.

Κι όταν ακόμα πια με τρεις δεκαετίες γεμάτες στις αποσκευές, σε μια απόφαση στιγμής άλλαξες διαδρομές διαγραφές, πάντα στο ψάξιμο ενός νέου σκοπού την μοιραία κατάληξη και περιπέτεια.

Κι όπου στεκόσουν φύτευες κι ένα λευκό τριαντάφυλλο και του ΄δινες το όνομα της.

Πότε κόκκινο, καθώς το φυλούσε, για κείνην που τον στέριωσε, να την περιμένει.

Κι ύστερα σε κάθε άγνωστο προορισμό, γινόσουν αθέλητα ή ηθελημένα ήρωας της στιγμής, κάνοντας άθλους ἐλευθερίαςόλο ταπείνωση κι ματαιοδοξία, να ‘χουν, να λένε, πως πέρασε, κι από εδώ ο άδοξος ποιητής, που πολεμούσε με στίχους κι έγραφε με φως την εικόνα του κόσμου που δεν γύρισε παρά μόνο με τα πτερά της ψυχής.

Που ένιωθε, σαν μια απλότητα στην μοιραία ευθύνη, τον θείο σκοπό, με λόγους της φωτιάς και της αγάπης να σπάσει όλα τα δεσμά τους. 

Κι ας τον έλεγαν στο τέλος, πως περπατούσε στους αιθέρες και μιλούσε με αγγέλους.

Διάβασε κι έκλεισε το βιβλίο, «Ο πολεμιστής της ειμαρμένης», με την αφιέρωση στην Βασιλική μου που τις είχε χαρίσει, εκείνος ο ταξιδιώτης των λέξεων φίλος της, που κάποτε την αγάπησε παράφορα.

Καθώς έστεκε και περπατούσε στην άκρη του δρόμου, και έψαχνε προορισμό με το βλέμμα στον δειλινό του ατέλευτου δρόμου.   

Οδυσσέας Νασιόπουλος

Τρίκαλα, Ιανουάριος 2021

Βιογραφικό Οδυσσέας Νασιόπουλος:

Ὁ Ὁδυσσέας Νασίοπουλος γεννήθηκε τὸ Σεπτέμβρη τοῦ 1982, σ ‘ἕνα ὁρεινό χωριό τῆς ἐπαρχίας Καλαμπάκας-Τρικάλων, ὀνόματι Κακοπλεύρι. Μαθήτευσε στην Καλαμπάκα, οἱ σπουδές του στὸ Τ.Ε.Ι. Κοζανής Ἡλεκτρολογίας, ἔμελλαν να μείνουν ἀνολοκλήρωτες, λόγῳ δυσμενῶν οἰκονομικῶν συγκηριῶν, και στροφῆς του προς τὸ γράψιμο, και δὴ τὴν ποίηση, διήγημα, σενάριο.Ἡ ἀδιάλλειπτη και συνεχής μελέτη τῶν ἀρχαίων Ἑλληνικῶν και τὸ διάβασμα, τὸν βοήθησαν, ὡς προς την βελτιώση τοῦ τρόπου γραφῆς.

Ἔχει συμμετάσχει σὲ πλῆθος λογοτεχνικῶν διαγωνισμῶν πανελλήνιων και διεθνῶν ἀποσπώντας πολλά βραβεία, ἐπαίνους και τιμητικές διακρίσεις, ὅπως ἐπίσης καὶ συμμετοχές σ’ ανθολογίες και Λογοτεχνικά-Καλλιτεχνικά ἡμερολόγια. Ἡ «Ματαιοπονία», εἶναι ἡ πρώτη του ὁλοκληρωμένη ποιητικὴ συλλογή ποῦ ἔχει ἐκδοθεῖ, ὡς ἀποτέλεσμα, Α΄Βραβείου Πανθεσσαλικοῦ λογοτεχνικοῦ διαγωνισμοῦ τῶν Ἑκδόσεων Ἥρα Ἑκδοτική το 2012, στὸ Βόλο. Ζεῖ και ἐργάζεται στὰ Τρίκαλα, βοηθώντας στην οἰκογενειακή ἐπιχείρηση Ἀρτοποιεῖο. Ἡ «Πάλη για ἥλιο» εἶναι ἡ δεύτερη ποιητική του συλλογή που ἐκδίδεται, ἀπ’ τις  Πρότυπες Ἑκδόσεις Πηγή, Θεσσαλονίκη 2016.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Βρείτε μας στο Facebook

Γραφτείτε στο newsletter μας

Oh no...This form doesn't exist. Head back to the manage forms page and select a different form.