Το Dark είναι γερμανική τηλεοπτική σειρά θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με δημιουργούς τους Μπαράν μπο Οντάρ και Γιάντγιε Φρίζε.

Προβλήθηκε για τρεις σεζόν από το 2017 έως το 2020. Μετά την εξαφάνιση ενός παιδιού, το Dark εστιάζει στους κατοίκους της φανταστικής γερμανικής πόλης Βίντεν, καθώς επιδιώκουν να μάθουν την αλήθεια.

Ακολουθούν συνδέσεις μεταξύ τεσσάρων αποξενωμένων οικογενειών για να ξεδιπλώσουν μια δυσοίωνη συνωμοσία ταξιδιού στο χρόνο, που εκτείνεται σε αρκετές γενιές. Η σειρά διερευνά τις υπαρξιακές επιπτώσεις του χρόνου και την επίδρασή του στην ανθρώπινη φύση.

Το Dark προβλήθηκε για πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου 2017 στο Netflix και είναι η πρώτη γερμανόφωνη σειρά της υπηρεσίας. Η δεύτερη σεζόν κυκλοφόρησε στις 21 Ιουνίου 2019, ενώ η τρίτη και τελευταία σεζόν κυκλοφόρησε στις 27 Ιουνίου 2020.

Δυστυχώς, η τρίτη σεζόν παρά την ακόμα αδιαμφισβήτητη δεξιοτεχνία, στα περισσότερα από τα νέα επεισόδια αφήνει μια απογοητευτική και μερικές φορές ακόμη και ενοχλητική εντύπωση.

Και το τέλος δεν δικαιολογεί όλη την αφηγηματική προσπάθεια σε 26 επεισόδια.

Στην Εποχή 1, μια περίπλοκη κατάσταση εκκίνησης με πολλά συναρπαστικά παζλ ξεκινά,

YouTube player

ενώ στην Εποχή 2 είναι ήδη κάπως υπερφορτωμένη με νέα παζλ –

YouTube player

και στα τελευταία επεισόδια, οι συγγραφείς δεν βρίσκουν τρόπο να λύσουν όλα αυτά τα μυστήρια ικανοποιητικά.

Αντ ‘αυτού, στα δύο τελευταία επεισόδια, ένας δευτερεύων χαρακτήρας ξαφνικά γίνεται από τους βασικούς χαρακτήρες.

Αυτό που αρχικά έκαναν τη σειρά τόσο σαγηνευτική ήταν η αλλαγή του χρόνου που χρωματίζει τις διάφορες δεκαετίες, αλλά πάνω απ ‘ όλα τους χαρακτήρες.

Το “Dark” εξακολουθεί να είναι καλύτερο, όταν το σενάριο και ο σκηνοθέτης Baran bo Odar ξεχνούν το συνεχές τρέξιμο μέσα από τους χρόνους και δίνουν χρόνο σε μια συγκινητική στιγμή του χαρακτήρα (όταν η Katharina, για παράδειγμα, συναντά το σύζυγό της στην ψυχιατρική κλινική το 1987) ή σ’ ένα παράλληλο μοντάζ που απεικονίζει τη μοναξιά όλων των χαρακτήρων.

Παρά την ιδέα να συνεχίσει η ιστορία για όσο διάστημα η δημιουργική ομάδα έκρινε σκόπιμο, οι δημιουργοί και showrunners Baran bo Odar και Jantie Friese επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν σχέδια για μια τέταρτη σεζόν του Dark, και τα τελευταία επεισόδια στο Netflix στα τέλη Ιουνίου σηματοδότησαν την ολοκλήρωση του multi-generational έπους.

YouTube player

Πηγές: wikipedia

https://www.fernsehserien.de/news/tvkritik/dark-abschlussstaffel-netflix-erfolgsserie-verliert-sich-in-multiplen-welten-und-zeiten