Γνωρίζω τη Λητώ Σεϊζάνη σχεδόν ένα χρόνο τώρα, από τότε που μετακόμισα στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Λειψία. Είναι η μόνη Ελληνίδα με την οποία έχω μέχρι στιγμής επαφή στη Λειψία και πολύ τη χαίρομαι,  μου θυμίζει την πατρίδα, μιλάμε στη γλώσσα μας, έχουμε κοινές αναφορές και κοινά ενδιαφέροντα.
Η Λητώ Σεϊζάνη έχει κάνει σπουδές ιταλικής φιλολογίας και μετάφρασης. Έχουν εκδοθεί 5 ποιητικές της συλλογές («Κι εσύ χαμογελάς κύριε Γκολντόνι», «Ο Κορτέζ και ο Πιζάρρο», «Το γαλάζιο μου σακκίδιο»,”Ο προϊστορικός λέων της Κέας”, “Το αντίδοτο της λύπης”), ένα βιβλίο για παιδιά (“Η έξυπνη πριγκίπισσα”), καθώς και “Το ιδανικό παγκάκι”, μια συλλογή κειμένων. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά, διάφορα λογοτεχνικά βιβλία από τα ιταλικά και τα αγγλικά.
Ιδιαίτερα έχει ασχοληθεί με το έργο του Άγγλου λογοτέχνη Τόμας Χάρντυ, του οποίου έχει μεταφράσει δύο βιβλία («Τζουντ ο αφανής» και «Λαοδικείς»), καθώς και μερικά ποιήματα και διηγήματα. Από το 2010 έως το 2018 συνεργάστηκε με το peopleandideas.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας διόρθωση και επιμέλεια όλων των κειμένων που αναρτήθηκαν εκεί.
Στα τέλη του 2015 ξεκίνησε η συνεργασία της με το ηλεκτρονικό περιοδικό www.leipglo.com, όπου γράφει άρθρα στα αγγλικά, ενώ συνεργάζεται επίσης με το site ideostrovilos.gr .
Ο λόγος για τον οποίο φιλοξενείται σήμερα στο FermouArt, είναι το γεγονός ότι η Λητώ Σεϊζάνη, εκτός του ότι είναι μεταφράστρια και ασχολείται με την ποίηση και τη λογοτεχνία γενικότερα, είναι συγγραφέας. Και εδώ θα μιλήσουμε για το καινούριο της βιβλίο, που έχει τίτλο “Το ιδανικό παγκάκι“.

Τι είναι “το ιδανικό παγκάκι”;

Είναι μια σειρά λογοτεχνικών κειμένων που ανέβαιναν κάθε Δευτέρα του 2018 στη σελίδα μου στο φέϊσμπουκ μόνο για τους φίλους μου. Αφετηρία ήταν ένα ποίημα που είχα γράψει με τον ίδιο τίτλο και έμπνευση για τα κείμενα ήταν μια ολόκληρη αλυσίδα σκέψεων, ονείρων, αναμνήσεων, επιθυμιών, παρατηρήσεων. Κάθε εβδομάδα ανέβαινε λοιπόν ένα κείμενο εμπνευσμένο από μια ιδέα ή ένα περιστατικό και συνοδευόταν από μια φωτογραφία τραβηγμένη σ’ ένα πάρκο ή σε μια πλατεία. Πάντα ένα παγκάκι σε κάποιο μέρος της γης.

Οι φίλοι άρχισαν ν’ ανταποκρίνονται και να παρατηρούν κι εκείνοι τα παγκάκια γύρω τους. Άρχισαν να μου στέλνουν δικές τους φωτογραφίες, ακόμα και ιδέες για κείμενα. Τόσος ήταν ο ενθουσιασμός τους που αποφάσισα στο τέλος να απομονώσω τα καλύτερα κείμενα των 52 εβδομάδων του χρόνου και να τα εκδώσω. Τα κείμενα ήταν, ας πούμε, σαν λογοτεχνικές φωτογραφίες. Το περιεχόμενο θα το χαρακτήριζα φιλοσοφικό, ψυχολογικό, κοινωνικό, γύρω απ’ αυτές τις τρεις έννοιες περιστρέφεται το Ιδανικό παγκάκι.

Ποια ήταν η διαδικασία ή η ιεροτελεστία της συγγραφής;

Πολλές φορές πήγαινα επίτηδες και καθόμουν σ’ ένα παγκάκι, κοιτούσα γύρω μου τον κόσμο και εντόπιζα την ιδέα για το γράψιμο του επόμενου κεφαλαίου. Άλλες φορές διάβαζα κάτι σ’ ένα βιβλίο και έβρισκα εκεί την αφορμή για το Παγκάκι της ερχόμενης Δευτέρας. Δεν ένοιωσα ποτέ να δυσκολεύομαι να βρω ένα θέμα. Ήταν μια εποχή που φαίνεται ότι είχα ρέντα στο θέμα της έμπνευσης. Σαν κάτι χαρτοπαίκτες που κερδίζουν κάποιες βραδιές συνεχώς, έτσι κι εγώ ένοιωθα ότι το θέμα αυτό είχε αστείρευτες πιθανότητες, ότι συνεχώς μου άνοιγε νέες προοπτικές δημιουργίας.

Όπως είπα, είχα και τη στήριξη των φίλων που συμμετείχαν κατά κάποιο τρόπο με τα σχόλιά τους και τις φωτογραφίες τους. Είχε και κάτι το ομαδικό η όλη ιστορία. Με τον τρόπο τους οι φίλοι μου έδιναν μια κατεύθυνση και μια ώθηση προς το επόμενο βήμα.

Πώς βρήκες τους τίτλους για κάθε κεφάλαιο;

Βλέποντας τους τίτλους των 43 κεφαλαίων που επέλεξα τελικά για το βιβλίο, σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να γραφτεί ένα ποίημα απ’ όλους αυτούς. Το παγκάκι της ευτυχίας, το παγκάκι των συνειρμών, των διακοπών, της αλλαγής πορείας. Είναι κι αυτό μια τέχνη, νομίζω, να βρεις τον σωστό τίτλο. Με διασκέδαζε εξίσου όσο και το να αναζητώ το θέμα της κάθε εβδομάδας.

Υπάρχουν μερικοί τίτλοι που ξεχωρίζουν, όπως “Το παγκάκι των ληστών του Θησέα” ή “Το παγκάκι των ορίων στις αποκαλύψεις“. Κι αν δω όλους αυτούς τους τίτλους συγκεντρωμένους στον πίνακα περιεχομένων, μπορώ να μάθω πολλά για τη ζωή γενικότερα, όχι μόνο τη δική μου, αλλά όλων των ανθρώπων. Σε πόσους τομείς χωρίζεται η ζωή μας, σε πόσα επίπεδα.

Θα ήθελες να μας αναφέρεις ένα απόσπασμα από το βιβλίο, που σου αρέσει πιο πολύ;

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο που πέρασα αναζητώντας το Ιδανικό παγκάκι, βρήκα απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Αρκετά συχνά το Ιδανικό παγκάκι υπήρξε για μένα ο ομφαλός της γης.”

Αγαπημένο σου κεφάλαιο από το βιβλίο;

Είναι πολλά.

“Το παγκόσμιο παγκάκι”, “Το παγκάκι της τύχης και της ατυχίας” και άλλα. Στην πραγματικότητα δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο ένα, όλα τα αγαπάω και όλα τα νοιώθω πολύ οικεία. Ξέρω επίσης σε μερικές περιπτώσεις και ποιο υπαρκτό παγκάκι σε συγκεκριμένο μέρος μου έδωσε την έμπνευση για να γράψω ένα κείμενο.

 

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη, Λητώ Σεϊζάνη! Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σου!   

Το Ιδανικό παγκάκι μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.amazon.de/-/en/Lito-Seizani/dp/3753115681/