ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JULIAN MOMMERT

“ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΙΝ. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ” –

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

 

6 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα από το νέο σύμπαν που δημιούργησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στην καινούρια του διεθνή συμπαραγωγή με τίτλο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός».

403 δευτερόλεπτα ανείπωτης ομορφιάς από έναν Έλληνα καλλιτέχνη που κάθε έργο του δημιουργεί έναν κόσμο τον οποίο θες να επισκεφθείς.

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», (01.01 –31.12.2021) το νέο έργο του ιδιοφυούς, διεθνούς Έλληνα χορογράφου μάς προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο 6λεπτο βίντεο, «’Εγκάρσιος προσανατολισμός’: να διατηρείς μια σταθερή γωνία προς μια μακρινή πηγή φωτός για προσανατολισμό».

Το βίντεο καταλήγει με μια φράση του Πέρση ποιητή του 13ου αιώνα, Ρουμί: «Κρίνε την πεταλούδα από την ομορφιά της φλόγας που την καίει».

https://vimeo.com/500021788

Πεντακόσιοι και πλέον περφόρμερ και χορευτές, από όλο τον κόσμο, πέρασαν από οντισιόν την άνοιξη του 2019. Εκείνοι που επιλέχθηκαν, ξεκίνησαν πρόβες με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου τον Ιανουάριο του 2020 και διέκοψαν αιφνίδια, λόγω lockdown, τον Μάρτιο του 2020.

Η πρεμιέρα της δεύτερης αυτής παγκόσμιας συμπαραγωγής της Στέγης και του Δημήτρη Παπαϊωάννου αναμενόταν τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, στην Κεντρική Σκηνή, ωστόσο το κλείσιμο όλων των χώρων θεαμάτων απέκλεισε και αυτή την ημερομηνία.

Τώρα, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι έτοιμος και περιμένει να σηκωθεί η αυλαία. Μαζί του, περιμένουμε όλες και όλοι.

«Γράφω τα έργα μου ενώ τα κατασκευάζω στις πρόβες. Προετοιμάζω υλικό μόνο για να ξεκινήσω τη διαδικασία και –τις περισσότερες φορές– το πετάω. Έχω αποφασίσει να μη γνωρίζω τι φτιάχνω πριν και κατά τη διάρκεια. Στο τέλος, αν είμαι τυχερός, εμφανίζεται το έργο και προσπαθώ να το καταλάβω και να το τελειοποιήσω. Κρατάω το δικαίωμα να τα αλλάξω όλα την ύστατη στιγμή. Οπότε, είναι δύσκολο για μένα να σας μιλήσω για κάτι πριν δημιουργηθεί. Τι να τις κάνει κανείς τις προθέσεις; Η τέχνη είναι πράξη. Αν σας μιλήσω, είναι σίγουρο ότι είτε θα σας παραπλανήσω είτε θα προδώσω το έργο». —Δημήτρης Παπαϊωάννου

Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου έρχεται μετά την περίφημη τριλογία του, η οποία απαρτίζεται από την «Πρώτη Ύλη» και τα δύο έργα που περιόδευσαν (και ακόμη περιοδεύουν) διεθνώς, σε συμπαραγωγή της Στέγης: “Still Life” και «Ο Μεγάλος Δαμαστής».

Το αμέσως προηγούμενο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το οποίο επίσης παρουσιάστηκε στη ΣΤΕΓΗ, ήταν το “Since She”, με το Χοροθέατρο Wuppertal της Pina Bausch (18-21/12/2018).

Η παράσταση πήρε την τελική της μορφή στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης μετά από 1,5 μήνα προβών από τον Δ. Παπαϊωάννου και την ομάδα του.

Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για τη σεζόν 2019-20 και ακυρώθηκε στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων της πολιτείας για τη δημόσια ΥΓΕΙΑ κατά του Covid-19.

Φωτογραφία: Julian Mommert
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JULIAN MOMMERT