Από τη Ντίμη Θεοδωράκη

Στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ πρόκειται να διεξαχθεί το Φεστιβάλ Off-Off Athens, από 26 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2022.

To FermouArt, χορηγός του Φεστιβάλ Off-Off Athens, ήρθε σε επαφή με  την Θεατρική ομάδα: Seamonkeys, που θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ, για να “τσεκάρει” τις διαθέσεις τους…

Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens που διοργανώνει για δωδέκατη χρονιά το θέατρο Επί Κολωνώ; Είναι η πρώτη φορά;

Γιάννης Λιόκαρης: Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την συμμετοχή μας στο Off-Off. Είναι αλήθεια πως η χαρά της δημιουργίας της παράστασης μας,  ήρθε παράλληλα με την χαρά της συμμετοχής μας στο φεστιβάλ. Σε ένα φεστιβάλ που είναι εδώ και χρόνια καταξιωμένο στον καλλιτεχνικό χώρο που σημαίνει πως η συμμετοχή μας γεμίζει και με μια ευθύνη προς το φεστιβάλ και τους ανθρώπους του. Όσον αφορά, το αν είναι η πρώτη μας συμμετοχή ως ομάδα, ναι είναι. Όσον αφορά άτομα, υπάρχουν μέλη στην ομάδας, που έχουν συμμετάσχει ξανά.

Σταυριανή Γκιζώρη: Ναι, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στο φεστιβάλ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιλέχθηκε η παράστασή μας και μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε σε αυτό. Ως νέοι ηθοποιοί δεν είναι πολύ εύκολο να παρουσιάζουμε τις δικές μας δουλειές, καθώς συνήθως απαιτείται σύσταση καλλιτεχνικής εταιρείας κτλ. Επομένως το βλέπουμε σαν την αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού.

Είστε μια νεοσύστατη ομάδα, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της παράστασης;

Βασιλική Χρυσικού: Και ναι και όχι. Κάποιοι ήμασταν μαζί στη δραματική σχολή, αποφοιτήσαμε μαζί, τα λέγαμε στους διαδρόμους, στα διαλείμματα, μοιραζόμασταν προβληματισμούς και ιδέες. Κάποιοι άλλοι έχουμε συνεργαστεί μαζί, στο χώρο του θεάτρου και όχι μόνο, άλλοι πρόκειται να δουλέψουμε μαζί στο μέλλον.

Έτσι κάπως άνοιξε ένας κύκλος, που έμοιαζε σαν να είχε έρθει η στιγμή να ολοκληρωθεί κάπως. Να πάρει το τελικό του σχήμα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν οι seamonkeys, και αν μας παρατηρήσει κάποιος απ’ έξω, θα συνειδητοποιήσει ότι είμαστε τόσο σουρεάλ όσο και το όνομα μας. Ναι λοιπόν, είναι η πρώτη φορά που ενώσαμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Για ποιους λόγους επιλέξατε να παρουσιάσετε το συγκεκριμένο έργο; Ποια είναι η σύνδεσή του με την σημερινή πραγματικότητα;

Κωνσταντίνα Βαλεντίνη Χελιουδάκη: Είναι ένα κείμενο δια χειρός Δημήτρη Κατσιμίρη και Βασίλη Σταυρόπουλου που αφορά τη δομή της σημερινής κοινωνίας, τη σχέση του ατόμου με τον εαυτό του και συνεπαγωγικά με την κοινωνία. Πόσο ειλικρινείς είμαστε με τους εαυτούς, πόσο ειλικρινείς είμαστε με τους άλλους, με τους φίλους μας, με την οικογένειά μας, πόσο ειλικρινείς αντέχουμε να είμαστε; Και αν σκεφτούμε ότι την κοινωνία την φτιάχνουμε εμείς, τα άτομα, ο καθένας από μας, εσύ και εγώ, γιατί δυσκολευόμαστε τόσο να αποκαλύψουμε τους εαυτούς μας, να επικοινωνήσουμε με τους άλλους όσα μας απελπίζουν; Αφού στο τέλος είμαστε όλοι άνθρωποι που μας ενώνουν η ζωή και ο θάνατος.

Είμαστε λοιπόν παγιδευμένοι στην ηθική και στα πρέπει που μας επιβάλλει το “ανήκειν στην ομάδα” και που τελικά μας απομονώνει και μας κάνει να ντρεπόμαστε για τις επιλογές μας, για τις δουλειές μας, για τη μοναξιά μας, για τη σεξουαλικότητά μας.

Το έργο είναι μια προσπάθεια μετακίνησης προς κάτι βαθύτερο, που τελικά μας ενώνει παρά μας χωρίζει, καθολικά και οικουμενικά, μια προσπάθεια να χτίσουμε γέφυρες προς τους άλλους και να τις περπατήσουμε μαζί μέχρι την πραγματική συνάντησή μας με τους εαυτούς μας.

Ποια ήταν τα προβλήματα ή οι ευκαιρίες που ενδεχομένως προέκυψαν λόγω της πανδημίας καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας και της προετοιμασίας της παράστασης;

Ελωρίς Αλπανίδου: Μέσα από την πανδημία αναθεωρήσαμε πολλά πράγματα, επανεξετάσαμε σχέσεις, καταστάσεις και ήρθαμε σε επαφή με άλλες καινούργιες. Η πανδημία μας στέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την επαφή, την δημιουργία, το θέατρο.

Ωστόσο, η έλλειψη αυτή είναι που μας πυροδότησε ακόμα περισσότερο την ανάγκη μας να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή, να πειραματιστούμε και να ψάξουμε να βρούμε τι είναι αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. 

Γιατί να έρθουμε να δούμε την δική σας παράσταση;

Κολλιός Δημήτρης: Η παράστασή μας, όπως και των υπόλοιπων ομάδων είναι ένα άνοιγμα προς τα έξω, μια ευκαιρία που δίνεται σε νέες ομάδες να δείξουν τη δουλειά τους, οπότε θα ήταν πολύ όμορφο ο εκάστοτε θεατής να γνωρίσει και να δει πολλά και διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους.

Διαβάζοντας τον τίτλο, θα ήταν ωραίο να μπούμε όλοι σε μια διαδικασία να σκεφτούμε, τί εννοούμε όταν λέμε αξιοποίηση του χώρου μας και όταν ο καθένας απαντήσει στο ερώτημα, να δούμε γενικά τι σημαίνει το εναλλακτικό στη ζωή μας, είτε πρόκειται για αξιοποίηση χώρου, είτε πρόκειται για τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Καλούμε το κοινό να γνωρίσει την ιστορία μας, με τον τρόπο που εμείς την αφηγούμαστε, να γνωρίσει πρόσωπα γνώριμα ή όχι και τόσο, να γνωρίσει εμάς και εμείς εκείνο. Τι πιο όμορφο και πόσο μας έχει λείψει στην περίοδο της πανδημίας, να γνωρίσουμε νέα πρόσωπα και να βιώσουμε νέες εμπειρίες!

YouTube player

Τετάρτη 08 Ιουνίου 2022 στις 20:15

&

Πέμπτη 09 Ιουνίου στις 22:00

Εναλλακτικοί Τρόποι Αξιοποίησης του Χώρου σας

Τρεις αδελφές, η Βαλεντίνη, η Ελωρίς και η Βασιλική συγκατοικούν και νοικιάζουν ένα δωμάτιο του σπιτιού μέσω Αirbnb. Η Βαλεντίνη αναζητά καταξίωση στο θέατρο, η φοιτήτρια Ελωρίς έχει λογαριασμό σε σελίδα LiveSexCam και η Βασιλική ζει μέσα από τις ζωές των άλλων. Τρεις τελείως διαφορετικές προσωπικότητες που ζουν κρυφές ζωές.

Συντελεστές:

Θεατρική ομάδα: Seamonkeys

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμίρης

Κείμενο: Δημήτρης Κατσιμίρης, Bασίλης Σταυρόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταυριανή Γκιζώρη

Σκηνικά/Κοστούμια: Κατερίνα Μαργαρίτη

Φωτισμοί: Βασίλης Σταυρόπουλος

Video: Βασίλης Σταυρόπουλος

Χορογράφος: Δήμητρα Αλπανίδου

Ερμηνεύουν: Ελωρίς Αλπανίδου, Δημήτρης Κολλιός, Γιάννης Λιόκαρης,  Κωνσταντίνα Βαλεντίνη Χελιουδάκη,

Βασιλική Χρυσικού

Το trailer της παράστασης: https://youtu.be/DtAYnvDQlhY

    • Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Επί Κολωνώ_Off Off Athens 2022 για 12η χρονιά

OFF-OFF ATHENS no 12 ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ 

Το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Ομάδων Off-Off Athens στο Επί Κολωνώ, με την εμπειρία των έντεκα προηγούμενων διοργανώσεων, μπαίνει φέτος σε μια νέα δυναμική φάση. Παραφράζοντας το Off-Off Broadway, το Off-Off Athens είναι ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που απέδειξε πως υπάρχει ανοιχτός χώρος και διάθεση για πειραματισμό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 11 χρόνια, 308 ομάδες, 1.958 καλλιτέχνες και παραπάνω από 30.000 θεατές.

Στα έντεκα αυτά χρόνια φιλοξενήθηκαν σε ένα πλουραλιστικό και αδέσμευτο Φεστιβάλ ομάδες που αναμετρήθηκαν με νέες φόρμες, προβληματισμούς και τάσεις καθιερώνοντας το Off-Off Athens ως σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο πειραματισμό και την έκφραση.

Φέτος, το φεστιβάλ συνεχίζει ερχόμενο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, σε μία περίοδο που οι ευκαιρίες για τους νέους καλλιτέχνες είναι – λόγω της πανδημίας και των αποτελεσμάτων της – περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Η ύπαρξη του Off Off Athens γίνεται περισσότερο απαραίτητη και η πραγματοποίησή του πιο επιτακτική.

Καλείται, να συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην ανάπτυξη των νέων επαγγελματικών δυνάμεων του θεάτρου, πάντοτε ως ένας ανοιχτός τόπος δημιουργίας.

Σε κάθε βραδιά θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις δυο διαφορετικών ομάδων, ενώ η κάθε ομάδα θα πραγματοποιήσει δυο παραστάσεις σε δύο συνεχόμενες μέρες.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/festival/off-off-athens-theater-festival-2022/

Trailer του φεστιβάλ: https://www.youtube.com/watch?v=n-FGoI_XQmM

Διάρκεια Φεστιβάλ:  Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 26 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2022 με συμμετοχή 26 θεατρικών σχημάτων.

Τόπος:   Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.

Διάρκεια Παραστάσεων:  Η διάρκεια κάθε παράστασης δεν θα υπερβαίνει τα 70 λεπτά.

Εισιτήριο:  Η γενική είσοδος είναι 5,00€ για τη μία παράσταση και 6,00€ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς.

Εισιτήριο διαρκείας:  27,00€ (max 27 παραστάσεις) 20,00€ (max 20  >>)

Ώρα έναρξης:   καθημερινά στις 20:15 για την πρώτη παράσταση και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση.

Doors Open at: 19:30
Το μπαρ και η αυλή του θεάτρου λειτουργεί καθημερινά από τις 7:30μμ ως αργά το βράδυ.